Dufour: Sådan bruger du dine hovplejeprodukter

28-03-2019 10:11

Velfungerende hove er altafgørende for, at hesten kan præstere og trives. Men hvilke hovplejeprodukter skal bruges hvornår? Det giver groom Tina Dufour svar på

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

- Jeg anvender hovplejeprodukter hver anden dag eller på daglig basis, hvis jeg mener, at den enkelte hest har et særligt behov, fortæller Groom Tina Dufour. Nogle er af den opfattelse, at hovplejeprodukter er overflødige, men jeg er bestemt af anden opfattelse. Der findes en masse forskellige gode hovplejeprodukter på markedet, og flere producenter har større serier, der indeholder et hav af forskellige ingredienser, der lægger vægt på forskellige problemstillinger. Bladt andet produkter, der afhjælper miljømæssige påvirkninger såsom skiftende vejr og udfordringer, så jeg synes bestemt, man bør bruge produkterne. Hverken hovolie eller -fedt giver en bedre horn- eller sålkvalitet, men de kan ændre på fugtbalancen og elasticiteten og derved hovens naturlige spil. Du kan kontrollere, om elasticiteten er hornet er rigtig, ved at mærke på strålen. Den skal føles som gammeldags viskelæder - hverken for hård eller for blød.

Hovsalve
Flere producenter har udviklet særligt nærende hovsalver, der påføres nyvaskede rene hove. Salven bør masseres godt ind omkring kronranden og er især ideel, hvis hesten har problemer med udtørret og skællende kronrand. Ved ugentlig anvendelse bevarer salven hovens sunde hornvækst og hjælper til at opbygge hovens naturlige glasurlag, som bliver slidt ved for eksempel ridning på sand- og grusbaner. Salverne er også rigtig gode at anvende ved sømhullerne i hoven, eller hvis hesten har tendens til hovsprækker i sommerperioden. Et lille tip er at anvende en tandbørste til påføring, så man kommer helt ind i krogene ved strålen og strålekløften. Kosistens af salven kan gøre det ret svært med en pensel.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Fugtgivende hovcreme
Mange heste tilbringer sommeren på døgnfold eller med ekstra foldtid i forhold til vinterperioden. Hvis hoven er særligt udsat i forhold til manglende fugt, kan hoven fugtes ved anvendelse af et vandbassin eller ved at lade hestens hov stå i en spand med et par centimeter vand. Ligeledes er der de sidste par år produceret diverse vandklokker, der gøres våde, inden de sættes på hoven, hvorfra vandet løber langsomt ud over hoven og derved tilføre ekstra fugt. Sommerens uundværlige hovplejeprodukter genskaber og blødgør effektivt en tør og skrøbelig hov og opretter fugtniveauet i tørre, uelastiske, revnede og sprækkede hove. Hovcremen fastlåser fugten i hoven og sikrer derved hovens naturlige spil.

Når hesten beskæres, sker der en spaltning af hestens horntråde. En varmskoning lukker denne spaltning, hvilket styrker bindingerne i hoven, så den naturlige fugt i hoven bedre bevares. Det kan derfor være en fordel at anvende varmskoning i sommerperioden, da den kan forhindre noget af hovens udtørreing. Det betyder, at hornets kvalitet ikke forringes i samme grad. Hornet forbliver mere smidigt, og hovene bliver ikke så tørre og skrøbelige. Hovens undersides raspes for ujævnheder efter beskæring, men det er ikke altid muligt at få alle små ujævnheder med. Ved at sætte en opvarmet sko på hoven, brændes de små ujævnheder bort. Risikoen for hornkløfter rediceres, og friktionen mellem hov og sko formindskes, da skoen ligger helt tæt til hoven fra start, fortæller Tina Dufour.

Hovolie
Inden afgang til træning eller konkurrencer bruger jeg altid en klar hovplejeolie, der indeholder en blanding af særligt udvalgte olier, der absorberes ret hurtigt og efterlader en flot, langtidsvirkende, glansfuld overflade, afslører Tina Dufour.
Når du bruger en klar olie, behøver du ikke være bekymret for misfarvninger af hoven, hvis hesten har lyse hove. Hvis hesten har ensfarvede mørke hove, kan du med fordel vælge en olie, der tilføre hoven en smule farve. Ved at vælge en hovolie, der er hurtigt absorberende, slipper jeg for, at der hæfter sig en masse træpiller eller spåner til hoven ved kørsel til stævne. Jeg påfører gerne hovolien, inen jeg begynder at flette, så er jeg sikker på, at hovolien er tørret helt ind i hoven inden afgang. 

Hovlak
Andre vælger at anvende en hovlak. Hovlak kommer som øvrige hovolier i en klar udgave og i en sort udgave og giver hoven en højglansfinish, når den er indtørret. Den tørre finish forebygger, at støv og skidt sætter sig fast på hoven. De må ikke påføres ved kronranden eller indvendigt i hoven, da det derved indkapsler hoven. Hovlakken bliver slidt naturligt at i løbet af en uge eller kan fjernes ved hjælp af sandpapir eller acetone, fortæller Tina Dufour. Dog bør det anvendes begrænset, da det kan fjerne hovens naturlige fedt- og glasurlag.
Det bør i den forbindelse nævnes, at sort hovlak ikke må bruges til internationale stævner under FEI i flere af disciplinerne.

Fugtafvisende hovolie
I efteråret og vinterperioden bliver hestens hove hurtigt overdisponeret for fugt på grund af regn i rigelige mængder og fugten i enten jorden eller græsset. Her har producenterne fokuseret på problemstillingen og udviklt hovplejeprodukter, der ligesom produkter til behandling af sur stråle er udviklet til at lægge et beskyttende vandfast og åndbart lag på strålen og hornet, som forhindrer hoven i at absorbere og bliver overdisponeret for fugt. Især i vintermånederne bliver hestens spil i hoven for elastisk på grund af fugten, hvilket betyder, at hestens horn bliver blødere og samtidig udvider sig en smule omkring sømhullerne.

Få endnu flere gode råd fra Tina Dufour i hendes bog Grooming. Køb bogen HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner