Hjælp, min hest smeder

23-09-2019 07:16

De mest almindelige bevægelsesfejl er smedning og strygning. Desuden er der vridende bevægelse, snublen, slæbende gang og forskellige ind- og udad afvigende bevægelser. Men hvorfor smeder hesten?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

En hest smeder, når den med bagskoen rammer forskoen i samme side. Det er lyden af jern mod jern, som har givet navnet.

Grunden til at bagbenet rammer forbenet er ikke, at bagbenet kommer for langt frem, men at forbenet er for længe om at komme væk. Skridtet bliver med andre ord afviklet for sent, hesten hænger på forparten. Det kan undertiden konstateres ved, at hesten går uden en lyd, når den bliver redet korrekt, men når rytteren letter på tøjlerne, vil man kunne høre hesten begynde at smede.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– I de fleste tilfælde er det skoene, som slår mod hinanden, så er det mest lyden, som er problemet, men undertiden kan hesten træde sig oven i ballerne på forbenene, eller længere op på benet. Det kan give store sår, som igen giver halthed, fortæller beslagsmed Verner Kristoffersen.
Det sker også ret ofte, at hesten på grund af smedning træder op i forskoen. Hvis den nøjes med at træde skoen af, er skaden til at overskue, værre er det hvis det giver anledning til styrt.
Hos unge heste, som ikke er helt udviklede, kan det i perioder forekomme de smeder, det fortager sig med tiden.

En del heste smeder i slutningen af beslagperioden, så må man blot få skoet hesten lidt oftere.
Beslaget til heste som smeder, kan bestå i bagsko med lige tå, som er trukket lidt tilbage på hoven, og forskoenene kan være rejst lidt mere end normalt.
For at sige noget positivt om en hest, der smeder, kan man i hvert fald konstatere den ikke er pasgænger. 

I bogen Hovpleje kan du blive meget klogere på de typiske bevægelsesfejl, og meget andet. Køb bogen HER.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen