Aflivning: Tænk det ordentligt igennem

05-11-2017 11:13

Sussi Hjort Hollensted

Aflivning af heste kan være en voldsom oplevelse. Derfor er det vigtigt, at det er den rigtige beslutning

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når din hest skal aflives, er det vigtigt, at du har tænkt det ordentligt igennem. Sådan lyder det fra Kiwa Riis-Olesen i det nye nummer af magasinet Ridehesten, som i et tema sætter fokus på de mange følelser og overvejelser, der er forbundet med det sidste farvel. Kiwa Riis Olesen er dyrlæge og har de sidste 26 år haft Hillerød Hestedyrlæger i Hillerød.

Hurtige fald og kraftige spjæt
Først får hesten en afslappende sprøjte, hvorefter den efter få minutter bliver meget sløv. Så får den så en overdosis af sovemiddel, som er dødbringende.
- Herefter lægger hesten sig ned, og det kan godt se ret voldsomt ud, fordi det er et stort dyr. Nogle gange bøjer de benene og lægger sig stille om på siden, men andre gange falder de om på siden. Der kan de godt have så meget fart på, at de ruller om på den anden side. Så kan der komme nogle kraftige indåndinger, som kan lyde uhyggeligt, og der kan også komme voldsomme spjæt i kroppen, fortæller Kiwa Riis Olesen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter 4 minutter er hesten død
Hesten registrerer dog ikke noget af det. Det sidste, den registrerer er, at den får nummer to sprøjte, men ikke at den falder, forklarer hun. Ifølge Kiwa Riis-Olesen tager det typisk 3-4 minutter, fra hesten får den anden sprøjte, til den er død. 

Aflivningen skal være berettiget
Kiwa Riis Olesen er okay med at føre nålen, når heste skal aflives.
- Der er dog enkelte situationer, hvor jeg har oplevet, at aflivningen har været uberettiget. Der har jeg rigtig svært ved det. Jeg har også været ude til aflivninger, hvor jeg simpelthen har sagt nej til at gennemføre dem. Hvis jeg skal aflive en hest, så skal det sørme være fordi, det er den rigtige beslutning, understreger Kiwa Riis-Olesen. 

Læs i dette denne måneds udgave af magasinet Ridehesten om, hvordan en aflivning foregår.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen