Vintervejr medfører risiko for kolik

09-01-2024 10:26

Mange hesteejere er bekendt med, at vinteren ofte kan medføre større risiko for kolikanfald. Det skyldes blandt andet, at adgangen til vand ofte er begrænset, fordi det fryser til på folden. Samtidig kan det, at hesten bevæger sig mindre og bliver motioneret mindre også være med til at udløse kolik

Copyright Ridehesten.com
De seneste dage har der i store dele af landet været temperaturer på langt under frysepunktet. De kolde temperaturer kan gøre, at hesten ikke drikker nok vand. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

En massiv kulde ramte i begyndelsen af året hele landet, og flere steder er der også faldet store mængder sne. Det kolde vintervejr kan øge risikoen for udvikling af kolik, særligt hvis hestene ikke drikker nok vand.

Ifølge American Association of Equine Practitioners er den primære årsag til den forøgede risiko for kolik om vinteren manglende adgang til friskt og ikke frossent vand. Manglen på vand kan gøre, at hestene får sværere ved at fordøje foderet eller får forstoppelse, som kan føre til kolik. Et frossent vandtrug er derfor ikke optimalt. Læs her, hvordan du kan frostsikre hestens vandtrug.

Selvom isskorpen brydes, kan hestene dog også finde at drikke mindre vand, fordi det er for koldt. Det er derfor en god ide at tilbyde hesten tempereret vand eller lidt mash med rigeligt vand, da det kan hjælpe på drikkelysten.

Copyright Ridehesten.com
Hestene kan finde på at spise sne som alternativ til vand. Det dækker dog ikke deres væskebehov tilstrækkeligt. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Motion og bevægelse er også vigtigt
Det kolde vejr og de korte dage kan også have den konsekvens, at hesten får mindre bevægelse. Nogle vælger måske at have hesten på fold i kortere tid, og hesten kan have mindre lyst til at bevæge sig på folden. Samtidig kan det kolde vejr også give frosne ridebaner, så det ikke er muligt at ride, og kulden kan give anledning til kortere rideture og begrænset motionering af hesten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den begrænsede motion og flere stillestående timer kan gøre, at hestens tarmbevægelser nedsættes. Det kan i sig selv være med til at øge risikoen for kolik, og sammen med et begrænset væskeindtag vil risikoen øges yderligere. Derfor er daglig motionering af hesten vigtigt. 

Skær ned på kraftfoder
Endeligt er det også en god ide at skære ned på kraftfoderet, hvis træningen er anderledes, end den plejer. Hvis hesten får for meget kraftfoder og ikke tilsvarende nok motion, kan dette føre til fordøjelsesproblemer.

Omvendt er det vigtigt, at hesten har adgang til rigeligt hø eller grovfoder, så fordøjelsesprocessen aldrig går i stå. Hesten vil ofte have brug for mere grovfoder i de kolde vintermåneder, fordi de skal bruge flere kalorier på at holde sig varme.

Kilde: American Association of Equine Practitioners, Effektivt Landbrug

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner