Thilde Alsing
En massiv kulde ramte i begyndelsen af året hele landet, og flere steder er der også faldet store mængder sne. Det kolde vintervejr kan øge risikoen for udvikling af kolik, særligt hvis hestene ikke drikker nok vand.
Ifølge American Association of Equine Practitioners er den primære årsag til den forøgede risiko for kolik om vinteren manglende adgang til friskt og ikke frossent vand. Manglen på vand kan gøre, at hestene får sværere ved at fordøje foderet eller får forstoppelse, som kan føre til kolik. Et frossent vandtrug er derfor ikke optimalt. Læs her, hvordan du kan frostsikre hestens vandtrug.
Selvom isskorpen brydes, kan hestene dog også finde at drikke mindre vand, fordi det er for koldt. Det er derfor en god ide at tilbyde hesten tempereret vand eller lidt mash med rigeligt vand, da det kan hjælpe på drikkelysten.
Motion og bevægelse er også vigtigt
Det kolde vejr og de korte dage kan også have den konsekvens, at hesten får mindre bevægelse. Nogle vælger måske at have hesten på fold i kortere tid, og hesten kan have mindre lyst til at bevæge sig på folden. Samtidig kan det kolde vejr også give frosne ridebaner, så det ikke er muligt at ride, og kulden kan give anledning til kortere rideture og begrænset motionering af hesten.
Den begrænsede motion og flere stillestående timer kan gøre, at hestens tarmbevægelser nedsættes. Det kan i sig selv være med til at øge risikoen for kolik, og sammen med et begrænset væskeindtag vil risikoen øges yderligere. Derfor er daglig motionering af hesten vigtigt.
Skær ned på kraftfoder
Endeligt er det også en god ide at skære ned på kraftfoderet, hvis træningen er anderledes, end den plejer. Hvis hesten får for meget kraftfoder og ikke tilsvarende nok motion, kan dette føre til fordøjelsesproblemer.
Omvendt er det vigtigt, at hesten har adgang til rigeligt hø eller grovfoder, så fordøjelsesprocessen aldrig går i stå. Hesten vil ofte have brug for mere grovfoder i de kolde vintermåneder, fordi de skal bruge flere kalorier på at holde sig varme.
Kilde: American Association of Equine Practitioners, Effektivt Landbrug