Anna Pørtner
Selvom det danske vintervejr lige nu byder mest på regn og blæst, lurer frosten altså lige om hjørnet. Det kolde vintervejr kan øge risikoen for udvikling af kolik, særligt hvis hestene ikke drikker nok vand, hvilket ifølge American Association of Equine Practitioners, er den primære årsag til, at risikoen for kolik om vinteren er større end ellers.
Manglende adgang til friskt og ikke frossent vand kan altså være én af de helt store syndere, når det kommer til kolik. Manglen på friskt vand kan gøre, at hestene får sværere ved at fordøje foderet eller får forstoppelse, som kan føre til kolik. Et frossent vandtrug er derfor ikke optimalt, og selvom det kan være svært at styre, når temperaturerne falder, kan du altså selv lave nogle tiltag, for at forhindre at vandet fryser. Det kan du læse meget mere om her.
Mange af os kender måske at lukke vores heste på fold, for så derefter at bryde den frosne is på hestenes vandbaljer. Det er også en god idé, da hestene så har adgang til vandet, men det betyder dog ikke, at hestene altid drikker af vandet. Hestene kan nemlig godt finde på at drikke mindre vand, fordi det er for koldt. Det er derfor en god idé at tilbyde hesten tempereret vand eller lidt mash med rigeligt vand, da det kan hjælpe på drikkelysten.
Motion og bevægelse er vigtigt
Det kolde vejr og de mørke og korte dage kan også have den konsekvens, at hesten får bevæget sig mindre. Måske går din hest ikke helt så meget på fold, som den gør om sommeren, ligesom hesten også selv kan have mindre lyst til at bevæge sig på folden. Samtidig kan vintervejret også give frosne ridebaner og færre muligheder for at ride og motionere hesten, ligesom kulden ofte kan give anledning til lidt friskere heste, kortere rideture og begrænset motionering af hesten.
Selvom det ikke altid er tiltalende at sadle hesten op til en kold vintertur, er det altså noget af dét, der kan minimere risikoen for kolik. Den begrænsede motion og flere stillestående timer kan nemlig være skyld i, at hestens tarmbevægelse nedsættes. Det kan i sig selv være med til at øge risikoen for kolik, og sammen med et begrænset væskeindtag vil risikoen øges yderligere. Derfor er det altså vigtigt med daglig motionering af hesten. Hvis en ridetur ikke trækker, kan det for eksempel også være at longere hesten, gå en tur med den, have den løs i ridehallen eller lignende.
Skær ned på kraftfoder
Foruden adgangen til friskt vand og rigeligt motion, kan det også være en rigtig god idé at skære ned på kraftfoderet, hvis træningen er anderledes, end den plejer. Hvis hesten får for meget kraftfoder, for lidt vand og tilsvarende mindre motion, kan det føre til fordøjelsesproblemer.
Omvendt er det vigtigt, at hesten har adgang til rigeligt hø eller grovfoder, så fordøjelsesprocessen ikke går i stå. Det er ikke unormalt, at hesten har brug for mere grovfoder i de kolde vintermåneder, fordi de skal bruge flere kalorier på at holde sig varme. Derfor kan det altså være en god idé at skære ned på kraftfoderet, men tilsvarende sætte mængden af grovfoderet lidt op her i de kolde vintermåneder.
Kilde: American Association of Equine Practitioners, Effektivt Landbrug.