Vildt tæt top i World Cup-finalen

19-04-2024 20:32

Trine Askjær-Jørgensen

For andet år i træk tager Nanna Skodborg Merrald sig af andenpladsen i FEI World Cup-finalen, der netop er blevet afviklet i Riaydh, Saudi-Arabien. Sjældent har man set så tæt konkurrence i toppen, og det synes rytterne var fedt

Nyheden fortsætter efter annoncen

I dag 16.15 dansk tid startede Grand Prix Küren, som var kulminationen på årets finale i FEI World Cup-dressur, der finder sted i Riyadh, Saudi-Arabien. Som vanligt var det de 15 bedste fra den indledende Grand Prix, der var gået videre her til. For 37. gang skulle en vinder findes i den populære turnering, hvor dommer ved C i dag var danske Hans-Christian Matthiesen.

Da konkurrencen gik ind i sin sidste halve time, blev det pludselig rigtig spændende. Charlotte Fry og den 15-årige KWPN-hingst Everdale e. Lord Leatherdale/ Negro skulle lægge ud efter pausen, men blev sendt ud af arenaen, inden de overhovedet var kommet i gang. Der var nemlig blod i hestens mund. Dermed kom vinderen af Grand Prix'en i onsdags ikke til at ride dagens kür – og hun var ellers uden tvivl en kandidat til titlen.

Anden andenplads i World Cup til Nanna
Så var der kun tre ekvipager tilbage, og spændingen steg særligt for de danske, tyske og svenske tilskuere. Først var Nanna Skodborg Merrald og den 16-årige, mørkerøde KWPN-hingst Blue Hors Don Olymbrio e. Jazz/ Olympic Ferro, som skulle ride deres nye kür til musik fra Spiderman-filmene. Sammen med "Don O" lagde Nanna ud med et flot travprogram, der i tæt rækkefølge bestod af piaffe og passage samt travtraversader. Der var lidt modstand i piaffe og passage, men klart bedre energi og flow end i onsdags. Efter en flot, afspændt skridttur, red parret direkte ind i galoppiruette efterfulgt af galoptraversade til begge sider og galoppiruette igen. Herefter fulgte fri galop og en galoppiruette – man forstår godt, at Nanna havde lagt mange af dem ind i programmet, for det er virkelig et af Don Olymbrios højdepunkter. Så kom der toerchangementer på let buet spor, som lykkedes rigtig flot og var vældig op-ad-bakke. Fri galop førte igen ind til en galoppiruette og så flotte etterchangementer, hvorefter Nanna på diagonalen red toerchangementer og direkte ind i etterchangementer, fuldstændig fejlfrit. I den sidste passage var der masser af power, men rytmen røg lidt i overgangen ind i piaffe. Et virkelig flot ridt, og Nanna så vældig tilfreds ud bagefter. Med 81,429% blev det ligesom sidste år, med Blue Hors Zepter i Omaha, til en andenplads.

– Det er utroligt at blive nr. 2 igen i år. Jeg ryster stadig, men han føltes fantastisk derinde, og det er vildt at blive placeret mellem to så dygtige ryttere. Der var en fantastisk atmosfære i arenaen i dag, og jeg nød virkelig at ride til min nye musik, sagde Nanna efter ridtet.

Werth måtte se sig slået af "de unge"
55-årige Isabell Werth er én af de allermest vindende rytter nogensinde, og dette var hendes 25. World Cup-finale. Sine 35 år i topsporten og enorme erfaring fik hun virkelig demonstreret i dag. Som andensidste ekvipage i klassen kom hun og DSP Quantaz e. Quaterback/ Hohenstein på banen. Hingsten var tydeligt presset over omgivelserne og trykkede sig ret meget flere steder både udenfor og inde på banen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Med sit velkendte kürprogram til tonerne af blandt andet Bonnie Tyler startede Werth direkte i piaffe efter indridningsparaden, efterfulgt af passage og sidetraversade. Ekvipagen kom flot fra start med travprogrammet, men det var tydeligt, at Quantaz var anspændt og dermed stivede sig og gik i stå indimellem. Hvor ekvipagen fik nogle ret store fejl i changementserierne i onsdags, så lykkedes de fint i dag. Quantaz lod dog til at blive ret varm i serierne, men Isabell holdt sammen på det. Efter galopprogrammet virkede hingsten mere afspændt, og de demonstrerede en virkelig flot piaffe- og passagetur som afslutning. Isabell havde uden tvivl rigeligt at se til på banen i dag, men viste tydeligt sin enorme erfaring og endte med 81,404% og en tredjeplads.

– Det var virkelig tæt og virkelig spændende. Jeg er rigtig stolt af Quantaz. Han var bange for skærmene, da vi kom ind i dag, og ja, han havde lidt travlt med atmosfæren, men han lyttede til mig og prøvede sit bedste, lød Isabells opsummering af dagens ridt.

Kittels første World Cup-titel
Lidt usædvanligt red svenske Patrik Kittel og Touchdown e. Quaterback/ Sack, der var blevet nr. 2 i onsdagens Grand Prix, på banen i skridt og startede deres kür sådan. Herefter fulgte travprogrammet, som flød godt, og Touchdown bevægede sig dejligt op-ad-bakke i passagen, og selvom vallakken ellers godt kan have lidt svært ved overgangene til piaffe, så flød de rigtig godt i dag. Til klassisk, smuk og dramatisk James Bond-musik lykkedes Patrik og Touchdown virkelig godt med programmet, og man kunne tydeligt se, at Kittel gav alt, hvad han havde – og det var nok! Med en score på 81,661% er Kittel nu den regerende World Cup-vinder og indehaver af en titel, han aldrig har vundet før, selvom han har haft et hav af gode heste i stalden og redet på topniveau i mange år. Måske var det lige hans held i år, at Fry udgik, og der ellers ikke var så mange andre, stærke ekvipager til start. Når det så er sagt, var top-3 usædvanligt tæt.

Patrik var også tydeligt rørt efter ridtet, hvor han blandt andet sagde: – At gå ind og lave sådan en præstation foran publikum og at vinde er fuldstændig uvirkeligt. Det er selvfølgelig virkelig fedt at finde, men at Touchdown holdt fokus og blev ved mig, selvom atmosfæren var virkelig levende, da vi kom ind, var virkelig også noget for sig. Nu skal han bare forkæles med gulerødder og masser af kærlighed, og så rejser vi hjem igen.

Stævnets start- og resultatlister.

Fakta
Top-5 placeringerne i FEI World Cup-finalen i dressur 2024
  1. Patrik Kittel og Touchdown (SWE) 81,661%
  2. Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Don Olymbrio (DEN) 81,429%
  3. Isabell Werth og DSP Quantaz (GER) 81,404%
  4. Matthias Alexander Rath og Destacado FRH (GER) 77,850%
  5. Raphael Netz og Great Escape Camelot (GER) 76,482%
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner