Vilde heste undtages fra Dyrevelfærdsloven: Kan ministeren sikre dyrevelfærden?

04-06-2021 09:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Den nye lov om 15 nye naturnationalparker er stemt igennem i Folketinget. Det betyder også, at det nu er muligt at undtage eksempelvis vilde heste fra Dyrevelfærdsloven. Det møder massiv kritik fra flere dyreværnsorganisationer 

Copyright Ridehesten.com
Mange steder i Danmark kan man se vilde heste i naturen. Her er det de exmoorponyer på Langeland. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

"Milepæl for naturen lige vedtaget i Folketinget. Det her er stort. Nu får vi naturnationalparker i Danmark" - sådan skrev miljøminister Lea Wermelin (Socialdemokratiet) i går på sin Facebook, efter at den nye lov om 15 nye naturnationalparker blev stemt igennem i Folketinget. 

MEN det store kritiske spørgsmål, som er blevet debatteret heftigt på sociale medier er: Kan ministeren sikre dyrevelfærden for de vilde heste og andre dyr, som kommer til at gå i naturnationalparkerne?

Lovforslaget, som nu er vedtaget, skal etablere op i mod 15 nye naturnationalparker i Danmark. Med aftalen blev der afsat 888 millioner kroner på finansloven i perioden 2021-2024 til at forbedre natur og biodiversitet i Danmark.

Kritikken fra flere dyreværnsorganisationer som Dyrenes Beskyttelse og Hestens Værn går på, at en del af den nye lov giver mulighed for at dispensere for den dyrevelfærdslov, der trådte i kraft 1. januar. Det betyder, at hver eneste dyr ikke bliver tilset hver dag, i stedet vil det være tilstrækkeligt, at man ser på eksempelvis hesteflokken som helhed. 

I en artikel på dr.dk udtaler Lea Wermelin: 

Nyheden fortsætter efter annoncen

- Det skal stadig være på en måde, hvor man sikrer, at man passer forsvarligt på alle dyr. Men hvis der står en stor flok på 50 heste, kan det jo være svært at vide, om man har talt hest nummer 48 to gange, og har man så tilset alle heste. 

Dyrenes Beskyttelse frygter, at der kommer til at ske en forringelse af dyrevelfærden og dyrenes retssikkerhed.

- Hvis vi siger, at det er ok, at vi ser flokken som helhed, så går vi væk fra at beskytte det enkelte dyr. Hvis det bliver en del af præmissen, at det er ok, at det enkelte dyr lider lidt, hvis bare flokken har det godt, så går det simpelthen ikke, siger dyrlæge og dyreværnschef Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse til dr.dk. 

På sin Facebook skrev Lea Wermelin i går, at det er en "myte" og "misforståelse", at dyrene ikke bliver passet godt nok på. 

– Her har nogle fået den opfattelse, at vi vil gå på kompromis med dyrevelfærden i naturnationalparkerne. Og at der for eksempel ikke skal gribes ind, hvis dyrene bliver syge. Intet kunne være mere forkert.
For selvom dyrene skal have plads til at boltre sig og så vidt muligt skal passe sig selv, skal vi selvfølgelig passe godt på dem. Ligesom vi i dag skal passe godt på de tusindvis af dyr, der allerede laver naturpleje på Naturstyrelsens arealer.
Derfor skal de udsatte dyr tilses jævnligt for at sikre, at de klarer sig godt i området, og at der er nok tilgængelig føde.

 

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen