Værdifulde hingste har mistet livet i 2020

23-12-2020 06:25

I takt med at avlen hvert år beriges med nykårede hingste, så mister vi også hvert år hingste, både gamle og knapt så gamle. I 2020 har springhesteavlen taget afsked med kongen Kannan, men dressurhesteavlen har måttet sige farvel til verdenskendte hingste som bl.a. Don Schufro, Romanov og Totilas

Copyright Ridehesten.com
Blue Hors Don Schufro. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ofte hænder det, at ældre hingste må lade livet i vintermånederne, og tit har nyhedsvagten på Ridehesten.com i juleferien berettet om tab af ældre hingste. I år skete det første store tab lige efter nytår, da en æra for dansk og international dressurhesteavl sluttedes med tabet af knap 27-årige Blue Hors Don Schufro e. Donnerhall/ Pik Bube I. Han havde i flere år ikke leveret frisk sæd til avlen, men stod til rådighed med frostsæd. Don Schufro, der satte sine spor i både sport og avl, har sin smukke statue stående på Blue Hors, og han døde som en levende legende kendt af hestefolk over hele kloden.

I februar måned var det Glock's Romanov eller i Danmark bedre kendt som Blue Hors Romanov, der måtte takke i en alder af 20 år. Romanov, der er efter Rohdiamant/ Grundstein II, toppede sin internationale Grand Prix-karriere med hollandske Hans Peter Minderhoud. Avlsmæssigt var han et godt kort for Blue Hors, da han viste sig at passe glimrende til bl.a. hopper efter Blue Hors Don Schufro, og den kombination har givet mange topheste som bl.a. UVM-guldvinderen Hønnerups Driver og Årets Hingst 2019 Skovens Rafael.

Copyright Ridehesten.com
Amarone og Thomas Sandgaard. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.

Springsporten mistede ligeledes i februar måned et stort navn på den danske scene, nemlig den knapt 18-årige Amarone e. Arpeggio/Potsdam, der trods sin alder stadig var i fuld vigør og i topform. Så sent som i 2019 gik han EM i Rotterdam og World Cup i Herning. Amarone skulle have haft en stævnesæson mere på toppen, inden planen var, at han skulle trækkes tilbage fra sporten for at nyde sit otium hos familien Sandgaard-Mørup på Sivebækgaard, men sådan gik det ikke, for han snublede og brækkede et kodeben.

Et stort navn i springhesteavlen, som er gået i 2020, er KPWN hingsten Kannan e. Voltaire/Nimmerdor, der i en alder af 28 år hver dag gik skridttur med rytter og kunne se tilbage på et langt liv med stor, internationalt succes i både sport og avl. Han døde af hjertestop i januar måned. I foråret død BWP-hingsten Nonstop e. Darco/Carneval i den sprøde alder af 30 år – også han er far til mange springheste på højeste niveau.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For DV-kårede dressurhingste som Akribori, Blue Hors Dalian og Carabas sluttede livet også i 2020 – på helt forskellig vis.

Copyright Ridehesten.com
Kannan og Michael Hécart. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen.

I 2020 mistede international dressursport og -avl endnu to af de to helt store navne. I februar måned var det Stutteri Sprehes avlshingst og OL-holdmedaljevinder, hannoveranerhingsten Desperados, som ville have været fyldt 19 år til sommer. Desperados e. De Niro/ Wolkenstein II havde kort forinden leveret sæd, da han kollapsede og døde. 

Her i december måned døde den dressurhingst, der det seneste årti har vundet flest hjerter, og som nok har været årtiets mest omtalte dressurhest på godt og ondt. KWPN-hingsten Totilas e. Gribaldi/ Glendale blev 20 år, inden han døde hos familien Linsenhoff-Rath på Schafhof i Tyskland. Han blev først for 10 år siden indsat i avlen, og der forinden opnåede han sammen med hollandske Edward Gal uhørt verdensberømmelse med flere verdensrekorder. Totilas blev omtalt som verdens mest kendte dressurhest og den hest, der kunne få de kendte til at komme til dressurstævner. Totilas led også af en skarp kritik af Edward Gals ridestil, og flere kaldte det cirkusridning. Da hingsten blev solgt til Schockemöhle for en stort millionbeløb og blev taget fra Edward Gal, begræd verden, at ekvipagen skiltes, og der hvilede efterfølgende et enormt forventningspres på Totilas og hans nye rytter, Matthias Alexander-Rath, hvis samarbejde aldrig helt nåede at bære frugt i samme grad, som Totilas tidligere havde indtaget scenen.

Copyright Ridehesten.com
Edward Gal og Totilas. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen.

 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner