Ulf Helgstrand: Sådan skal de nye rammer om landsholdet se ud

18-11-2021 16:36

Marie Helene Rigård Rohleder

Det kom som en overraskelse for de fleste, da Dansk Ride Forbund i går meddelte, at landstræner i dressur Nathalie zu Sayn-Wittgenstein stopper. Ridehesten har talt med formand for DRF, Ulf Helgstrand, om hvordan det nye elite setup om landsholdet skal være

Copyright Ridehesten.com
Formand for Dansk Ride Forbund, Ulf Helgstrand. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Ride Forbund (DRF) sætter nye rammer for senior dressurlandsholdet. Sammen med Team Danmark har de udviklet et nyt elite setup, som forhåbentlig kan bringe Danmark tættere på OL-medaljer ved i Paris om tre år.

– Den nye elite setup skal styrke samarbejdet mellem landsholdsrytternes egne trænere, DRF og et nyt ekspertteam med internationale ryttere og trænere, forklarer formand for DRF, Ulf Helgstrand, til Ridehesten.

Mangeårig landsholdsrytter og OL-bronzevinder Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har været landstræner for det danske dressurlandshold siden januar 2017. Hun overtog posten efter tyske Rudolf Zeilinger, som havde jobbet i 19 år.

I går meddelte DRF i en pressemeddelelse, at samarbejdet med Nathalie zu Sayn-Wittgenstein stopper, da hun har valgt at takke nej til at være en del af det nye ekspertteam omkring landsholdet.

– Nathalie skal have en kæmpe ros og stor tak for det store arbejde, hun har gjort for dansk dressursport. Vi har været meget glade for det gode samarbejde, og landsholdet står nu utrolig stærkt på grund af hendes arbejde. Jeg respekterer hendes beslutning, og ønsker hende al det bedste, siger Ulf Helgstrand.

Nu tidligere landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein stod blandt andet i spidsen ved EM i Hagen i år, hvor holdet red sig til en flot bronzemedalje og Cathrine Dufour og Bohemian vandt individuel sølv efter et fantastisk ridt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Rytterne tager egen træner med
Gennem de seneste år er det blevet mere og mere almindeligt, at rytterne tager deres egne trænere med til internationale mesterskaber. Det så vi blandt andet ved OL i Tokyo, hvor flere af de danske ryttere havde egen træner med til legene.

– Det nye elite setup taler ind i den udvikling. Vi vil fremover have mere fokus på landsholdsrytternes egne trænere. Når vi ser på, hvordan andre nationer er organiseret, er langt de fleste ryttere tilknyttet egen træner. Trænerne skal indgå i et tæt samarbejde med den nye elitesportschef i dressur, som også skal have den koordinerende rolle omkring landsholdet, siger Ulf Helgstrand.

Copyright Ridehesten.com
Formand for Dansk Ride Forbund Ulf Helgstrand til konferencen Hestesporten frem mod 2030 på Aarhus Universitet i oktober 2021. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Når DRF’s nuværende elitechef Kimi Nielsen forlader sin stilling ved årsskiftet, overdrager hun ikke blot tøjlerne til én, men hele to nye profiler. Stillingen som elitechef nedlægges nemlig og erstattes af to elitesportschefer med hver deres sportslige ansvars- og kompetenceområder; én for dressur og én for springning. Begge med direkte reference til forbundets direktør, Morten Schram Rodtwitt.

Copyright Ridehesten.com
Direktør for Dansk Ride Forbund Morten Schram Rodtwitt. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Elitesportschefen i dressur kommer til at fungere som holdleder for U25 og senior med ansvar for at sætte holdet til mesterskaber og planlægge international stævnedeltagelse sammen med rytterne, rytternes trænere og med sparring fra ekspertteamet

Vi vil fremover have mere fokus på landsholdsrytternes egne trænere, siger Ulf Helgstrand

– Vi styrker eliteafdelingerne for spring og dressur gennem de to nye elitesportschefer, som er eksperter indenfor hver deres felt. De vil også få en koordinerende rolle i forhold til at arrangere landsholdssamlinger og styre det nye ekspertteam, hvor internationale ryttere og trænere vil deltage og give inspiration til de danske landsholdsryttere, forklarer Ulf Helgstrand.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner