Tre vigtige faktorer om solskoldning

09-07-2016 16:07

Selvom man ikke umiddelbart regner det for et problem her i Danmark med det grå og noget triste sommervejr, så skal man alligevel være på vagt over for solskoldning af vores heste

Copyright Ridehesten.com

Mange heste bor ude hele døgnet i sommerhalvåret og er derfor konstant udsat for solens stråler, og den skinner mere igennem end man måske umiddelbart regner med. Det drejer sig som udgangspunkt om de heste der har hvide aftegn i hovedet eller på benene, de er ofte særlig udsatte for solens kraftige stråler. Her er det derfor din pligt som hesteejer at hjælpe din hest så godt som muligt!

Hvad skade kan solen forvolde?

De fleste heste der har hvide aftegninger og dermed lys hud på enten mulen eller benene er som sagt særligt udsat for at blive solskoldet. I de fleste tilfælde vil en solskoldning af din hest medføre ubehag hos hesten idet huden på de lyse områder har taget skade og er blevet lettere forbrændt. Men så snart det er gentagne gange at hesten rammes af solskoldning de samme steder, så begynder det at blive farligt. I værste tilfælde kan gentagne solskoldninger på samme område resultere i hudkræft hos hesten.

De stærke uv-stråler nedsætter desuden hestens immunforsvar på de udsatte steder, det betyder, at huden er særligt følsom over for bakterier og andre former for infektioner. Så hvis hesten er solskoldet i koden, har den fx lettere ved at pådrage sig mug o. lign. Jo oftere hesten er udsat for dette, jo sværere er det at behandle.

Forebyg solskoldning hos din hest

Men hvad kan man så gøre for at sikre sig at ens hest ikke bliver solskoldet? Det kan være en udfordring, men som udgangspunkt kan man sikre sig at hesten har mulighed for at søge skygge på folden i løbet af dagen. Mange ynder at bruge solcreme som egentlig er produceret til mennesker, dette er en mulighed – man skal blot sikre sig at cremen er kemisk ufarlig og dermed ikke ødelægger mere end den gavner. Desuden bør man sikre sig at cremen er vandfast og at man har smurt den så grundigt på at den dækker alle udsatte steder.

En anden og meget effektfuld beskyttelse kan være en maske, som hesten kan få på i dagstimerne – ofte kan en uv-beskyttende maske hjælpe de heste, der har meget hvidt i fx hovedet.

Hvad hvis hesten allerede er solskoldet?

Hvis hesten allerede er blevet solskoldet, er der ikke andet for end at sørge for at give de udsatte områder ro. Det er derfor en fordel at tage hesten med ind og lade den stå på stald eller i anden form for skygge indtil forbrændingen er helet. Hvis områderne er svært ramt og bobler op eller der kommer store sår, så er det vigtigt at kontakte dyrlægen og få hesten tilset med det samme.

Så selvom solen ikke skinner fra en skyfri himmel, så hold godt øje med din hest sommeren over!

/Horse&Hound

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner