Solskoldet på skovturen?: Sådan klarer du skaden

19-07-2019 14:04

Når solen er i sit mest gavmilde hjørne elsker os i nordiske ryttere at tage ud i naturen og få masser af lys og luft. Problemet er bare, at vi som ekvipager ofte kommer hjem med solskoldede skuldre og hestemuler 

Copyright Ridehesten.com
Solens stråler kan give dig rynker og tør hud, hvis du ikke beskytter dig imod den. Derfor er det en god idé at sørge for, at du bruger solcreme, kasket og tøj, der dækker.

Det er sommer, det er sol og det er… Ja, enhver dag, hvor solen skinner fra en skyfri himmel, føles lidt som en søndag. Og selvom det er sundt for sjælen og giver godt med D-vitamin, når vi rider ud i solen i solskinsvejr, så får vi desværre også let forbrændinger, når solens stråler rammer de områder, vi som ryttere typisk har eksponeret hele tiden, når vi sidder på en hesteryg.

For mange ryttere betyder det, at nakke, skuldre og arme er i højrisiko for at blive solskoldede, når vi rider. Når først ridehjelmen kommer af, er der heller ikke skygge til ansigtet og hovedbunden, som dermed også bliver eksponeret.

For de heste, der har hvide aftegninger i hovedet og på benene, er solskoldninger også en reel fare – og ganske ligesom mennesker, kan heste, der gentagne gange bliver solskoldede, udvikle hudkræft.

Det betyder, at selvom det er super fristende, at ride ud i solens stråler, så kan det være hensigtsmæssigt, at planlægge en ridetur før klokken 12 eller efter klokken 15, hvor UV-strålingen er mindre hård. Hvis man ikke kan vente til kl. 15 med at ride ud, kan man ride på steder, hvor der er skygge - og samtidig skal man huske solcremen.

Vær opmærksom på følgende, hvis du vil forebygge solskader

  • Hold dig ude af solen mellem kl. 12-15 i sommerhalvåret.
  • Brug dækkende tøj og solcreme, der som minimum skal være faktor 15. Brug en hel håndfuld og gentag indsmøringen efter nogle timer. Du skal også gentage indsmøringen, hvis du bader med hesten eller bliver svedig.
  • Man skal ved udendørs ridning på eksempelvis stranden være opmærksom på, at refleksion af solens stråler kan forstærke solens skadelige virkning.
  • Heste med hvide aftegninger, skal påføres solcreme på mulen og ofte også i kodeleddet, hvis de har lyserød hud. Brug en vandfast parfumefri solcreme i rigelig mængde, så huden er grundigt dækket.

Vær opmærksom på følgende i forbindelse med solskoldninger
Hvis du har været ude i solen i længere tid, bør du sørge for at give din hud den omsorg, som den har brug for efterfølgende. Solens stråler har nemlig en udtørrende virkning på huden, da den ødelægger de elastiske og kollagene fibre i din hud. Overdreven ophold i solen vil derfor give de fleste mennesker en hud, der ser ældet, rynket eller tør ud før tid. Det betyder, at du skal huske at fugte din hud med en creme, der passer til dig, hvis du er meget udendørs, men ikke vil ligne Crocodile Dundee.

Sådan behandler du solskoldninger

  • Hold dig ude af solen for at undgå yderligere skade på din hud.
  • Smertestillende midler købt i håndkøb så indeholder enten ibuprofen eller acetylsalicylsyre kan gøre smerten lettere at håndtere. Derudover kan midlerne dæmpe inflammation, indtil rødmen og det ømme aftager.
  • Man kan køle huden ned ved at bruge kølige omslag dér, hvor huden er brændt. Derudover kan man tage kølige bade for at nedkøle huden yderligere.
  • Hvis man er plaget af kløe, kan man lindre den ved at bruge hydrokortison creme, som kan fås i håndkøb.
  • Det er ikke hensigtsmæssigt at bruge fugtighedscreme på huden netop som forbrændingen er sket. Til gengæld kan det være en god idé, når huden begynder at hele og skaller.
  • Det er ikke hensigtsmæssigt at bruge lokalbedøvende cremer, da de både kan irritere huden yderligere og derudover give allergi.
  • Hvis din hest bliver solskoldet, skal du først og fremmest sørge for, at den kommer ud af solens skadelige stråler. Sæt den derfor gerne på stald, indtil solskaden er helet op igen. Hvis solskoldningen er så slem, at der udvikles sår eller huden hæver op i bobler, skal du kontakte din dyrlæge, så din hest kan få den hjælp, den fortjener.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Netdokter.dk, Sundhed.dk

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner