To helsøskende til Gammelenggårds Zappa på vej

30-06-2020 16:32

Annika Knudsen Lorentsen

Avl

Den succesfulde avlshoppe Aparte Foldager blev desværre aflivet i april måned i en alder af 18 år, men inden da havde hendes ejer fået lavet flere embryoner. Nu er to rugehopper scannet drægtige, og dermed er der to helsøskende til den kårede hingst Gammelenggårds Zappa på vej

Copyright Ridehesten.com
Aparte Foldager. Foto: Ridehesten.com/Tina Ravn

Elitehoppen Aparte Foldager e. Akinos/Astaire (opdr. Karen og Lars Nielsen) er allerede mor til flere succesfulde afkom, blandt andet Grand Prix-hesten Gammelenggårds Easy e. Light And Easy og den kårede hingst Gammelenggårds Zappa e. Zonik, som blev solgt på Dansk Varmblods elitefølsauktion, og senere kåret i både Dansk Varmblod og i Sverige. Egentligt var Aparte indkøbt som ridehest til Nanna Voss Jønsson, men hun endte med en karriere som avlshoppe. 

– Jeg købte Aparte Foldager tilbage i 2006, og hun skulle egentligt være min ridehest. På et tidspunkt havde vi så en anden hoppe vi ikke kunne få drægtig og vi valgte derfor at lægge sæden i Aparte og det lykkedes i første forsøg. Det føl der kom ud går i dag Grand Prix med Trine Mittag Jensen, og vi var så glade for det føl, at vi valgte at ifole Aparte igen, og siden har hun været avlshoppe, forklarer Nanna. 

Indtil videre har hoppen fået 10 afkom, og flere af dem er blevet udtaget til eliteskuet og har været succesfulde i unghesteklasser, mens afkommet Gammelenggårds Romina selv er blevet mor til flere afkom. 

Flere afkom på vej via embryotransfer
Nanna Voss Jønsson har som sagt avlet mange gode føl på Aparte Foldager, og i flere år har hun drømt om at lave en helsøster eller bror til Gammelengårds Zappa, som hun solgte på Elitefølsauktionen til Gunnarlunda Dressage i Sverige. 

– Zappa er efter hingsten Zonik, som jo blev solgt til Gloggs i Holland, og som ikke har været tilgængelig på kølesæd siden. For nogle år siden gjorde vi et forsøg med frostsæd fra Zonik på Aparte, men det lykkedes ikke, og jeg valgte derfor at gemme resten af det frostsæd jeg havde efter ham, forklarer Nanna og fortsætter:

– Aparte blev jo efterhånden oppe i alderen, og derfor begyndte vi sidste sommer at gøre os tanker om mulighederne for at tage æg ud og lave føl på den måde. Jeg kom i kontakt med Emma Lorentzen, og hun syntes vi skulle prøve. 

Copyright Ridehesten.com
Gammelenggårds Zappa som føl sammen med hoppen Aparte Foldager. Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht

Tre gange forsøgte Nanna at få taget æg ud af Aparte sidste sommer, men det lykkedes ikke at få lavet embryoner. Det afholdte dog ikke Nanna fra at prøve igen her i foråret. 

– Vi valgte at prøve med Vitalis, som Emma vidste var god til at lave embryoner, og det lykkedes at lave et fint embryo. Vi lavede endnu et embryo denne gang med hingste D'Avie, og derfor tænkte vi, at vi kunne prøve med Zonik igen nu det gik så godt, forklarer Nanna og fortsætter:

– Så modtog vi et billede og en besked fra Emma om, at hun havde lavet tre embryoner efter Zonik, og vi blev så glade, selvom vi godt vidste, at vejen til føl stadig var lang, men det var bare mere end vi havde turde håbe på. 

Nanna fik lavet endnu et embryo efter Zonik på Aparte inden den hårde beslutning blev taget, om at Aparte skulle have fred, og hun blev altså aflivet i april måned i år. 

– Hun har givet os 10 dejlige føl. Flere føl har været i finalen ved følskue og har deltaget ved eliteskuet. Hun er mor til en kåret hingst og en Grand Prix-hest. Vi har desuden stadig selv en 8 års, en 3 års og en 2 års, som vi glæder os til at følge i fremtiden. Alle disse ejes iøvrigt i samarbejde med Gunnarlunda, som også var dem der købte Zappa i sin tid. 

Copyright Ridehesten.com
Gammelenggårds Zappa med Jacob Nørby Sørensen i sadlen ved Falsterbo Horse Show sidste år. Zappa var Apartes fjerde afkom og han er kåret både i Dansk Varmblod og i Sverige, og han er netop blevet solgt i Schweiz. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

To rugehopper drægtige
Selvom det i år gik godt med at lave embryoner på Aparte var der jo stadig et stykke vej til, at få rugehoppen drægtig, men også her har heldet tilsmilet Nanna. 

– Vi har scannet to rugehopper drægtige i år med embryoner efter Aparte og Zonik. Så hvis alt går som planlagt kommer der to helsøskende til Zappa til verden til næste år. Vi er så taknemmelige for, at dette er lykkes og vi glæder os virkelig meget til foråret. 

Hingsten Gammelenggårds Zappa blev solgt til Gunnarlunda Dressage i Sverige, hvor han med danske Jacob Nørby Sørensen i sadlen har været succesfuld i blandt andet unghesteklasserne ved Falsterbo Horse Show. Nu er hingsten solgt i Schweiz.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen