Taler du med din hest?

04-09-2013 13:03

Indrøm det: Du taler med din hest - alle gør det. Hesten ikke forstår et ord af, hvad man siger, men måske forstår den tonefaldet? Det har canadiske forskere undersøgt nærmere

Copyright Ridehesten.com

Det er en udbredt tro, at man kan berolige heste ved at tale til den med en rolig stemme, men nu har canadiske forskere testet teorien på otte vallakker, der blev placeret hver for sig i små round pens og videofilmet i ti minutter hver. De første fem minutter blev hestenes grundlæggende adfærd filmet og deres puls målt med fem sekunders mellemrum. Efter de første fem minutter gik en person, som hestene var bekendt med, hel til round pen’en og en af fire mulige stemmeindspilninger blev afspillet i en periode på 10 sekunder. Stemmerne var henholdsvis lav tone, behagelig høj tone, bestemt lav tone og bestemt høj tone. Forskerne overvågede og noterede grundigt hestene adfærd under afspilningen og ti sekunder efter.

Resultatet af undersøgelsen viste, at

  • Hestene bevægede sig hurtigere, når der blev afspillet en bestemt lav stemme og bevægede sig mindst, når det var en behagelig lav stemme, der blev afspillet.
  • Hestene holdt hovedet lavest, når der ikke var noget menneske eller stemme i nærheden, men alle hestene løftede hovedet, når der var mennesker eller stemmer.
  • Hestene vendte sig mod mennesket oftere, når der blev afspillet en behagelig stemme.
  • Hestene vendte deres ører mere efter lyden, hvis der samtidig var et menneske til stede.
  • Menneskelig tilstedeværelse påvirkede ikke hestenes puls, men stemmerne gjorde. Den højeste pulsstigning forekom ved afspilning af den bestemte lave stemme.

Ifølge forskerne viser resultaterne, at heste er mindre stressede, når man taler til dem i en behagelig tone og mere stressede, ved en bestemt stemmeføring - særligt i en lav tone.

Kilde: The Horse

Se hvordan hestene reagerede på forskellige stemmer i videoen til højre.

Videoer

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen