Svenskerne vandt guld på barfodsheste

13-09-2021 16:13

Merete Haahr

Det er meget usædvanligt for top-konkurrenceheste at præstere på højt niveau uden sko, men svenskerne beviste ved OL i Tokyo denne sommer, at det kan lade sig gøre. Måske flere folk får øjnene op for at ride barfodet

Copyright Ridehesten.com
Det svenske hold vandt holdguld i springning til OL, efter en formidabel præstation. Alle deres ryttere endte i top-5 i de individuelle klasser, og to ud af tre heste gik uden sko Foto: Hippofoto - Dirk Caremanns
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fortalere for barfodsbevægelsen har længe ment, at det var bedre for heste at gå uden sko, og bevægelsen er gradvist vokset i popularitet. Indtil nu har det primært været forbeholdt heste der ikke deltog i konkurrencer på højt niveau, men nu har svenskerne bevist noget andet.

Det svenske hold vandt som bekendt holdguld i springning til OL, efter en formidabel præstation. Alle deres ryttere endte i top-5 i de individuelle klasser, og Peder Fredericson vandt sølv på hesten, All In.

Sammen med sin kollega, Henrik Von Eckermann, er han en del af en voksende gruppe af top springryttere fra hele Europa, der har taget skoene af deres bedste heste.

Henrik Von Eckermann fortæller til magasinet World Show Jumping,  at det var karantænereglerne og de aflyste sportsarrangementer, der fik ham til at eksperimentere med hovplejen. Han var nysgerrig efter at se, hvordan hesten bevægede sig, og om der var nogle forandringer. Hver hest er unik, mener Henrik Von Eckermann, men han er åben over for at prøve noget nyt og lære mere. Han mener, at vi aldrig ved nok om vores sport, og hver dag byder på nye muligheder for at lære.

Min dyrlæge mener, det er godt til hestene at gå barfodet nogle uger hist og pist. Derfor tog jeg skoene af nogle af mine heste, fordi jeg tror også på, at det er godt for dem. Jeg ville dog ikke have gjort det, hvis ikke det var for den her uventede pause, men nu fik jeg muligheden for at prøve det, siger Henrik von Eckermann.

Copyright Ridehesten.com
Den svenske springrytter, Peder Fredericson, vandt individuelt sølv til OL på sin barfodede hest. Han er en del af et stigende antal top-konkurrenceryttere, som vælger at lade deres heste gå uden sko. Foto: Hippofoto - Dirk Caremanns

Peter Glimberg er smed og arbejder til dagligt med Peter Fredericsons heste. Han var ikke med til OL på grund af restriktioner, men han forklarer til bladet ”The Hoof Blog”, at en uskoet hov fungerer bedre end en hov med sko på vore dages moderne fiber-sandbaner. Den negative side af at sømme en sko til en hov er, at man automatisk løfter hoven fra jorden. Det gør, at man fjerner den støtte,  som hovens naturlige opbygning giver, forklarer han i artiklen. Eftersom at moderne ridebanebunde er meget faste, så fjerner man også hovens fleksibilitet, hvis man har en stål- eller aluminiumsko på. Det er et problem, fordi det giver unødvendig stress på hoven, specielt hovbenet, fordi fiber-sandoverflader ikke tillader, at hoven synker ind, hvis hesten bærer sko.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er ikke svært for en smed at få en top-konkurrencehest til at fungere og præstere barfodet på en ridebane.  Det, der kan være udfordringen, er at få dem til at fungere på folden, og når de rider på tur.

Det skyldes, at hoven bliver mere slidt end det, den vokser, og det vil medføre ømhed hos hesten. På Grevlunda, hvor Peder Fredricsons heste står, bruger de boots, når de rider i terrænet, men ikke når de træner på fiber-sandoverflader.

Peter Glimberg mener, at vi generelt bruger alt for tykke sko på springheste. Hestene kunne med fordel bruge tyndere sko, fordi blot ved at komme tættere på jorden, giver det bedre støtte fra overfladen.

Peter Glimberg har snsvaret for Peder Fredericsons top-heste, og før han startede der, arbejdede han i 12 år med terapeutisk arbejde på heste med halthed eller andre problemer. Han er stolt af de svenske ryttere i Tokyo og også meget glad for at have været en lille del af holdet.

Copyright Ridehesten.com
En hov uden sko er mere fleksibel og klarer sig godt på de moderne fiber-ridebaner. Foto: Shutterstock

Som smed er mit ansvar at holde hestene sunde og i stand til at klare den træning, der kræves af dem. Det er den eneste måde smeden kan forbedre hestens præstation, siger han. Vi kan ikke få hesten til at løbe hurtigere eller springe højere, men vi kan hjælpe dem til at yde deres bedste, og det gør mig meget ydmyg.

Peter Glimbergs råd til andre hesteejere: Hold hoven barfodet eller så tæt på det naturlige, som kan lade sig gøre. Det kan nogle gange være lettere sagt en gjort, men han tror på, at en uskoet hov, interagerer bedst muligt med underlaget på de moderne baner, hvor hestene skal præstere.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner