Sund og optimal udvikling hos føllet

08-04-2019 07:03

Et dårligt eller negativt miljø i livmoderen kan fremme en permanet metabolisk ændring hos fosteret. Dette kan være både neurologiske ændringer samt hormoner og stofskifte, der bliver programmeret anderledes med konsekvenser for føllets fremtid og holdbarhed som ridehest

Copyright Ridehesten.com
foto Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er ikke noget nyt at tale om miljøarv og vigtigheden af at vokse op i et miljø og få det rigtige foder. Viden om emnet har dog været noget begrænset, men der er perioder, som er særligt følsomme for ændringer. Dette kan f.eks. være ernæringsmæssige ændringer, forurening eller følelsesmæssig og miljømæssig stress.

Mangel på vigtige næringsstoffer, en lav proteindiæt eller forhøjet blodsukker i perioder under undfangelse er forbundet med ændret moderkagefunktion, hypersensitive lidelser eller forstyrret stofskifte hos afkom. Moderkagen er direkte forbundet med hoppen og den tilpasser sig moderen både i forhold til cellevækst, blodgennemstrømning og hormoner for at sikre den bedst mulige overlevelse for føllet. Ændringer i moderkagen har vist sig både at påvirke kredsløbet, funktion af bugspytkirtlen og nyrer. Denne metaboliske programmering har til hensigt at forberede og tilpasse føllet det miljø, det skal leve i udenfor livmoderen. Er føllet født af en hoppe med forhøjet blodsukker eller insulinresistens, så vil føllet have tilpasset sig et miljø med højt blodsukker og insulinresistens, hvilket kan have negative sundhedsmæssige konsekvenser for hesten på sigt. Den første tid efter fødsel er også en særlig følsom periode, hvor det også er vigtigt at fodre korrekt, og faktisk er det sundere for afkommet at holdes til den slanke side.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Metabolisk  programmering har vist sig også at have en effekt på knogleudvikling og funktion, hvilket delvist menes at være påvirket af forholdet mellem knoglevækst og energistofskiftet. Med hensyn til muskelfunktion er der ikke meget forskning lavet på heste, men fra andre dyrearter (kvæg og svin) tyder den også her på, at der er en sammenhæng mellem muskelfunktion og energistofskiftet.

I denne måneds udgave af magasinet Ridehesten kan du blive meget klogere på, hvordan du starter en sund og optimal udvikling hos føllet. Cand. Agro. hos St. Hippolyt Christina Kryder giver et indblik i blandt andet hvilke ernæringsmæssige faktorer, der skal være fokus på.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen