Trine Askjær-Jørgensen
I weekenden var knap 30 dommere fra Dansk Varmblods dommerlister samlet til den årlige dommerkonference. I år udvidet til en hel weekend på Hotel Pejsegården med tid til praktisk bedømmelse, indbudte foredragsholdere og masser af god, konstruktiv debat.
Chefdyrlæge hos Evidensia Faxe Dyrehospital Susanne Albæk Kolding har forsket i tidlig ibrugtagning af heste (det kan du læse om i magasinet Ridehesten februar 2023), og hun var indbudt til årets dommerkonference for at videreformidle informationer og forskning omkring emnet.
Herefter kom Dansk Varmblods formand Jan Pedersen med et indlæg om det arbejde, som pågår i gruppen Forum for Hestevelfærd. Her arbejder man lige nu på at komme med en udtalelse/et svar til Det Dyretiske Råd og deres udtalelse om brug af heste til sport.
Efter uddybende spørgsmål og debatter blev dommerne disciplinopdelt, hvor springdommerne kørte til Bækgaarden ved Kim Kristensen, mens dressurdommerne satte kurs mod Kohlschmidt Dressage. Her blev det teoretiske afløst af bedømmelse i praksis af heste under rytter.
Vel tilbage i varmen på Pejsegården blev spring- og dressurbedømmelserne evalueret og debatteret, hvorefter der blev tid til at fokusere på det sociale. Når dommerne dømmer til kåringsarrangementerne, er der sjældent tid til at fokusere på meget andet end bedømmelse og samtale med udstillerne. Derfor blev det i høj grad hilst velkommet, at der var mulighed for socialt, hyggeligt samvær dommerne imellem.
Dommeruddannelse
Der er stor enighed om, at dommeruddannelsen skal sættes mere i system, og at der er behov for at få flere dommeraspiranter gennem systemet. Ved at indføre en mentorordning og et mere systematisk uddannelsesforløb er det forventet, at dommerne vil blive godt klædt på til opgaven – teoretisk såvel som praktisk.
Signe Wiese fra Dansk Varmblods avlsledelse gennemgik et forslag til dommeruddannelsen, som blev debatteret og fik stor opbakning søndag formiddag.
Dansk Varmblods fokus på hestevelfærd resulterede i, at det sidste år blev besluttet, at en teknisk delegeret skal være tilstede på opvarmningsbanen ved de arrangementer, hvor hestene bedømmes under rytter. Forbundet samarbejder med TD Pernille Winzentsen, og hun var deltager i dommerkonferencen, hvor dommerne blandt meget andet fik debatteret, hvordan samarbejdet mellem TD’er og dommere skal foregå i praksis.
Flere emner kom til debat, da ordet var frit søndag formiddag. Nogle forslag kan umiddelbart implementeres, andre skal der arbejdes videre med, og enkelte skal godkendes i hovedbestyrelsen. Dansk Varmblod vil orientere om evt. ændringer, når de er gennemarbejdet og vedtaget.