Status på Herpes virus på Fyn

17-04-2018 08:24

Britt Carlsen

Som man har kunnet læse her på sitet måtte Stutteri Ask aflyse sit springstævne, da fire heste på Fyn har fået konstateret en aggressiv herpesvirus infektion - hvad er status nu?

Copyright Ridehesten.com

Bekymrede hesteejere henvender sig til Højgård Hestehospital på Fyn for at høre nærmere om den aggressive Herpres virus infektion, som er blevet konstateret hos fire heste på Fyn. Normalt er resultatet af Herpes virus en mild luftvejsinfektion, men denne gang er der tale om en mere aggressiv form, som kan give neurologiske symptomer og risiko for abort, hvis drægtige hopper smittes.

Højgaard Hestehospital har lavet en statusopdatering på deres Facebook side, og den er som følger:

Symptomerne på Herpes virus infektion opstod på DAR efter et nyligt afholdt dressurstævne, hvorfor alle deltagende heste kan potentielt have været smittet med Herpes virus. Derfor har vores anbefalinger været at heste som var til stævne på DAR skulle /skal undgå kontakt med andre heste og bør temperatur overvåges så de identificeres så hurtigt som muligt. Dette gælder også heste fra samme stald som heste der har været på DAR.
Når virus er på DAR er det sandsynligt at det også er i andre besætninger og derfor har vi anbefalet at større hestesammenkomster undgås i en kortere periode.
Hvis vi kan hindre at virus spredes, vil den meget hurtig udryddes og al aktivitet kan genoptages. Omvendt vil virus spredes hurtigt hvis en enkelt smittebærer har kontakt til mange andre heste.

Pt mener vi at smitten er forholdsvis afgrænset, og det nu drejer sig om at forhindre den i at brede sig igen.
Det skal nævnes at Herpes virus IKKE er en anmeldepligtig sygdom så hesteejerne kan agere som de vil, vi kan blot komme med anbefalinger til hvordan man skal reducere at smitten spredes.

Vi har mødt stor forståelse for vores anbefalinger hos fynske rideklubber som har valgt at aflyse deres stævner både for at forebygge spredning til deres egne heste og for at hjælpe til med at minimere sprednings risikoen.

Fra hesten møder virus i sine omgivelser til den viser tegn på infektion altså ved at få en temperatur stigning kan der gå op til 14 dage. Derfor anbefaler vi at heste som ofte er i kontakt med andre heste feks til stævner får taget temperatur 2 x dagligt i 14 dage. Hvis ingen af hestene får forhøjet temperatur indenfor de næste 2 uger er de ikke smittede og vil derfor heller ikke smitte andre.

Første tegn på herpes virus infektion er feber. Herpes virus spredes fra heste med feber, når feberen falder regner man med at hesten kan udskille virus i op til 2 uger. For at hindre spredning af virus fra en besætning skal alle heste være isoleret i 14 dage efter sidste hest har haft feber.

Det er selvfølgelig ærgerligt at skulle aflyse et stævne med hvis alle tænker over at reducere kontakt med fremmede heste i en kort periode kan virus spredning hurtigt kontrolleres.

Stalde med drægtige hopper er særligt følsomme for smitte og vi anbefaler at man ikke lader fremmede heste komme i stalden.

Stalde som har haft enkelte heste med feber i den seneste tid bør advare smede, massører, undervisere mm så de kan tage forholdsregler som tøjskifte og håndhygiejne.

Kommer man i mange stalde som feks smede, massører, undervisere mm er det vigtigt at desinficere hænder, skifte tøj og for så vidt muligt at undgå direkte kontakt med "krops væsker".

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen