Sølvmedalje i fare

09-11-2017 12:45

Den tyske EM-hest Samourai du Thot er blevet testet positiv i A-prøven under EM i Strzegom. Nu risikerer det tyske landshold at miste deres sølvmedalje

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den tyske militaryrytter Julia Krajewskis hest Samourai du Thot blev testet positiv i A-prøven under EM i Strzegom. Den tyske hest blev testet positiv for stoffet Firocoxib, der er et smertestillende og antiinflammatorisk middel, som findes på dopinglisten under de såkaldte ”Controlled Medication Substances”.

Hvordan er det nu lige med doping?
Man sondrer mellem  totalt forbudte stoffer (Banned substances) og medicin i forbindelse med behandling (Controlled Medication Substances).

  • Banned substances er stoffer, der på ingen måde har nogen legitim anvendelse som medicin til heste og/eller har et stort potentiale for misbrug. Eksempler på disse stoffer kan være menneskelige antidepressiver, antipsykotika, stimulanser til nervesystemet o.s.v.
  • Controlled Medication substances er en udtømmende liste over medicin, der er forbudt i konkurrence. Listen består af alle kendte stoffer, der er anerkendt som terapeutisk virkende stoffer, men som potentielt kan forbedre præstationen. Eksempler på disse stoffer, som dyrlæger normalt vil bruge til at behandle syge heste med, er f.eks. antiinflammatoriske stoffer, lokalbedøvende stoffer osv.

Stoffer opført på FEIs Controlled Medication substances liste må aldrig forefindes i hesten under konkurrence, dog kan det tillades i undtagelsestilfælde, hvor hesten bliver syg før eller under konkurrence og derfor medicineres.

Sølvmedaljen er i fare
Det tyske anti-doping agentur (NADA) var på uanmeldt kontrol umiddelbart efter EM, hvor prøven også var positiv. To prøver har derfor vist sig at være positive. Det tyske Rideforbund (FN) har derudover anmodet om en B-prøve, et resultat man nu venter svar på. Hvis prøven er positiv, har Julia Krajewski 21 dage til at beslutte om hun vil acceptere udfaldet og betale bøden samt omkostninger, eller om hun vil forsvare sig foran FEI Tribunalet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Uanset vil Julia Krajewski blive diskvalificeret og ekvipagens individuelle resultater trækkes tilbage. Ydermere vil det tyske EM-hold bestående af Ingrid Klimke på Horseware Hale Bob, Michael Jung med Fischer Rocana FST og Bettina Hoy på Signeur Medicott, skulle aflevere deres sølvmedalje, som holdet vandt under EM i Strzegom. Det sker i henhold til de internationale regler og bestemmelser på grund af den positive test uanset skyld eller uskyld.

Det er endnu uvist, hvorfor stoffet Firocoxib er fundet i den tyske EM-hest.

– Det er utvivlsomt den sværeste tid i min sportslige karriere, og jeg er alvorligt bekymret over det, der er sket. I midten af oktober blev vi informeret om den positive test på min hest Samourai du Thot. Vi har anmodet om en B-prøve, men da samme stof også er blevet påvist i en rutinemæssig test udført af NADA, forventer vi, at resultatet af B-prøvet også vil være positv. Hverken jeg eller mit hold har en forklaring på, hvordan dette stof er kommet ind i min hest, skriver Julia Krajewski på sin Facebookside og fortsætter:

– Uanset vil det positive resultat betyde diskvalifikation for mig og dermed også føre til, at vores EM-hold mister  vores hårdt vundne sølvmedalje. Jeg er fortvivlet over at være årsagen til det, når vores hold har kæmpet så hårdt for denne succes!. Jeg aner ikke hvordan, hvornår eller hvorfor dette stof er kommet ind i Sams krop, og det bekymrer mig dybt. Det er et stort mysterium for os, lyder det fra Julia Krajewski.

/st-georg.de

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen