Skab noget fokus på mennesket inde i rytteren

20-04-2018 16:00

Lars Mars

Det er et spændende forslag, der er kommet fra Cedergaard Sportsrideklub vedr. trænerlicens. Det skaber god mulighed for at gennemgå gamle og indgroede handlemønstre og se med andre øjne på en ny tid. Det skaber tryghed for både rytter og træner, når der er nogle sunde grundlæggende regler for læring og adfærd

Copyright Ridehesten.com

I forbindelse med forslaget om trænerlicens, og hvad den evt. skal indeholde, kunne det måske i samme ombæring være tiden til at få noget mere opmærksomhed på rytteren og mennesket inde i rytteren.

Jeg er overrasket over, at ridetrænerne og uddannelserne ikke har mere fokus på optimering af rytteren. Mit budskab er, at når man arbejder med mennesker, så har man en forpligtelse for at vejlede personen om de bedste muligheder for både præstation og trivsel.

Jeg har endnu ikke hørt om en rytter, der er blevet vejledt til at spise optimalt inden træning eller drikke væske under træning, til trods for at der er alle mulige undersøgelser om, at læring og koncentration er afhængig af nok brugbar energi i krop og hjerne.

Vejledning om fysisk træning og udstrækning er også en stor mangelvare. Ryttere betaler hellere massører og kiropraktorer for at få deres pony/hest behandlet for stramheder i stedet for at tænke på, hvorfor det opstår. Vores krop har ofte en stærk og en lidt svagere side, samt vi har typisk også en mere smidig side og en lidt strammere side, og dette kan give en ubalance, som kan give udslag i ridningen og belastningen på ponyen/hesten.

Fysisk opvarmning af rytteren, med nogle øvelser og udstrækning inden rytteren sætter sig op på ponyen/hesten, vil kunne aflaste ponyen/hesten meget.

Vores verden er i dag fyldt med usikkerhed, at kunne præstere optimalt og behov for anerkendelse. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at trænere, uanset sport, har fokus på mennesket inde i udøveren. Når jeg coacher ryttere, hører jeg om alt det, som trænerne ikke lægger mærke til i deres iver for at bringe rytteren frem til resultater og placeringer.

Vi skal blive bedre til at aflæse signaler, og hvornår der er behov for at lege og være lidt useriøse eller en tage snak i en træning, så alt ikke altid går op i præstationer og resultater.

Ridetrænerne er tæt på rytterne, og rytterne ser ofte op til deres ridetræner med stor respekt, og de vil gøre alt for at blive bedre. Derfor er det vigtigt, at trænerne kan vejlede og have empati for deres ryttere, så de får de bedste oplevelser sammen med deres pony/hest.

Hver måned bringer magasinet Ridehesten en artikel med fokus på optimering af rytteren skrevet af coach Lars Mars.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner