Sådan lærer du nyt

21-01-2018 07:50

Ridning er en af de sportsgrene, hvor man kan blive ved uanset alder - det er altid muligt at lære noget nyt. Men hvad foregår der egentlig, når du som rytter giver dig i kast med at indlære en ny øvelse?

Copyright Ridehesten.com
Det kræver en del af både rytter og den instruerende træner, når en ny øvelse skal indarbejdes.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Indlæring af nye øvelser er for en rytter noget ganske særligt, idet vi har en levende samarbejdspartner at tage hensyn til. I andre sportsgrene er fokus mere agt på den enkeltes læring. Som badmintonspiler skal du udelukkende koncentrere dig om din egen læring, idet ketcheren ikke skal deltage i processen, som andet end statist. Som rytter skal man, ud over sin egen læring, også tage højde for hestens ditto, medmindre man danner par med en rutineret en af slagsen. Når du som rytter begiver dig i kast med at indlære noget nyt, tager det tid, og øvelsen skal, uanset om det drejer sig om western, dressur, springning eller skovtursridning, trænes igen og igen. Når en ny øvelse skal indlæres gennemgås de tre stadier: Det tænkende stadie, Øve-stadiet og Flow-stadiet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

At over-tænke
Når du mestrer en øvelse, skal du være påpasselig med ikke at "over-tænke". Ironisk nok, er for megen tænkning ikke så godt for din præstation i sadlen. Mens den vestre hjernehalvdel tager sig af logisk analyse, er det den højre hjernehalvdels opgave at samle alle sanseindtryk. Måske har du oplevet, hvordan gode rideture opleves som flydende. Det er fordi du lader tingende ske og reagerer på dine indlærte fornemmelser. Den højre hjernehalvdel hjælper os med at stole på vores træning, lade vores instinkter og muskel-hukommelse vurdere, hvad der skal ske. 

Ved at tænke for meget har tingene en tendens til at falde fra hinanden - man bliver så at sige paralyseret af at analysere. Det sker ofte, hvis man er meget nervøs, at man begynder at tvivle på egne evner, venstre hjernehalvdel tager over og begynder at analysere: Hvad nu hvis den næste afstand ikke passer, eller hvad nu, hvis hesten ikke vil lave 9 etterchangementer. 

Der er forskellige strategier,  der kan benyttes for at undgå overtænkning, og det kan du læse meget mere om i augustnummeret af magasinet Ridehesten fra 2016. Hvor du også kan læse meget mere om de tre stadier, der gennemgås, når en ny øvelse indlæres.
 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner