Sådan påvirker søvnen hesten

14-04-2019 12:43

Vi er kun lige begyndt at forstå den komplekse betydning af, hvordan nattesøvnen påvirker vores mentale og fysiske helbred. Studier viser, at længere tids søvnmangel fører til fysiske skader, dårligere indlæring, og det kan have alvorlige konsekvenser for hestene

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste sover ikke som mennesker. Hvor vi sover 7-8 timer om natten, så sover heste mange små perioder døgnet igennem, helt ned til 3 timer for voksne heste. Det fortæller Monica Aleman fra Universitet i Californien, som har studeret hestens søvn og søvnproblemer igennem en årrække.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den mest almindelige søvnlidelse hos heste er ikke en sygdom, men ren og skær søvnmangel, fortæller Aleman. Hesten har brug for at føle sig tryg i staldmiljøet og sammen med den flok, den er sammen med, for at kunne slappe af og sove. Hvis heste lider af søvnmangel, fordi de ikke ligger ned, kommer de til at mangle den nødvendige REM-søvn. Det kan betyde, at de går i REM-søvn mens de står op, og når musklerne afslappes, knækker hesten sammen ved knæet eller kollapser. Tegn på søvnmangel kan være skrammer eller sår på begge knæ eller på benene, sår der stammer fra fald. Det kan også være nedsat appetit, eller hvis hesten udviser en anderledes adfærd, det kan være generel udmattelse og manglende reaktion på stimuli. Man skal ikke regne med, at effekterne af søvnmangel ses lige med det samme. Hvis mennesker har en eller flere nætter uden søvn, så kan vi ikke fungere. Hos heste kan det tage op til to uger eller mere, før man rigtig ser en effekt.

Læs meget mere i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten, hvor du kan læse mere om hvorfor heste får søvnmangel og hvordan springhestens præstationer nedsættes ved søvnmangel.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen