Meget mere end bare sjov og tricks

05-06-2022 06:32

Trine Askjær-Jørgensen

Ofte forbindes klikkertræning i hesteverdenen med sjov og tricks, men man behøver ikke se langt til f.eks. hundetræning for at se, hvor stor gavn det kan have på indlæring af nye øvelser og samarbejdet mellem dyr og mennesker – og det gælder også for heste og ryttere

Copyright Ridehesten.com
Ellen Sauer. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

I denne nye artikelserie dykker vi sammen med Ellen Sauer, der med base i Aalborg lever af at træne heste og deres mennesker i bl.a. klikkertræning, ned i hvad det er, hvad man får ud af at træne det, og ikke mindst hvordan det kan bruges som et effektivt redskab i uddannelsen og ridningen af heste. Klikkertræning bliver ofte sat i bås som værende useriøst, og det er en skam, for mulighederne er mange med denne træningsmetode.

– Med klikkertræning kan du strategisk optimere timingen for, hvornår hesten belønnes via en markør, og du kan dermed bruge det til at belønne en hvilken som helst adfærd. Dette giver mulighed for både at arbejde med adfærdsregulering, tilridning, jordarbejde, miljøtræning, men også de forskellige ridediscipliner og øvelser. I bund og grund kan alt, du gerne vil motivere hesten til at gentage en anden gang, belønnes og forstærkes ved hjælp af klikkertræning, forklarer Ellen Sauer og fortsætter:

– Mange er bange for, at hesten får en tiggende adfærd, hvilket slet ikke er svært at komme udenom med den rette strategi – og strategi er netop det afgørende ved klikkertræning.

Positiv forstærkning
Ellens grundfilosofi i træningen af heste er, at heste altid søger samarbejdet med os mennesker, men de ved fra naturens side ikke, hvad der er rigtigt eller forkert at gøre i vores verden. Derfor er vi nødt til at lære dem det...

 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten juni 2022, s. 16-26.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen