Sådan finder du det rigtige dækken

08-01-2025 10:36

Det er højsæson for dækkener, og der er mange ting at være opmærksom på, hvis hesten ikke skal blive generet af dækkenet

Copyright Ridehesten.com
Det er højsæson for dækkener, og derfor kan du her blive klogere på, hvordan du finder det rigtige dækken til din hest. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vinter er lig med dækkentid, men det er ikke underordnet, hvilken dækken din hest går med. Vigtigt er det, at dækkenet har den rigtige størrelse og den rigtige pasform, så det ikke trykker. Tryk på huden kan føre til nedsat gennemstrømning af de underliggende blodkar, og det kan forårsage en mangel på næringsstoffer og ilt til vævet, hvilket forårsage en ophobning af affaldsstoffer. Derved kan hesten få gnavsår, slide pelsen og blive øm i musklerne. Derudover er det også afgørende, at dækkenet har den rigtige tykkelse tilpasset til temperaturen, da hesten ellers kan blive overophedet eller fryse. 

Hvorfor i det hele taget bruge et dækken?
Heste er fra naturens side i stand til at klare de fleste former for vejrforhold, og de er gode til at tilpasse sig temperaturen. Derfor bør hesten i udgangspunktet kunne klare sig uden dækken, men når der er tale om heste i arbejde, kan det dog være en stor fordel at anvende dækken. Når hesten bliver våd af regn, vil den stadig være tør i de inderste hårlag, men når pelsen bliver våd grundet sved, er hesten våde indefra og ud. Dermed kan den blive kold og have svært ved at få varmen igen. Derfor kan der være god grund til at give hesten et dækken på, før den når at sætte tyk vinterpels, eller klippe hesten og så give den et dækken på. 

Copyright Ridehesten.com
Der findes et hav af dækkener, men hvilket passer til din hest? Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Sådan finder du den rigtige størrelse
Hvis hesten skal trives med at gå med dækken, er det nødvendigt at finde den rigtige størrelse på dækkenet. Er dækkenet for stort, vil det glide tilbage og lægge et stort pres på skulderen og bringen, mens et for småt dækken vil stramme og potentielt set begrænse hestens bevægelser. 

De fleste dækkener kommer i størrelser med intervaller af 10 cm og angiver længden på hesten fra mankestykket. Det vil altså sige, at du typisk kan finde den rigtige dækkenstørrelse til din hest ved at måle, hvor langt der er fra mankestykket til haleroden. Ligger din hest imellem to størrelser, er det typisk en god ide at runde op. En kat. 1 pony vil typisk bruge str. 125, mens en gennemsnitlig varmblodshest bruger str. 145. Der kan dog være stor forskel fra hest til hest. Dækkenstørrelsen siger kun noget om længden, men kropsbygningen på hesten kan også spille ind på, om hesten har brug for et mindre eller større dækken. 

Copyright Ridehesten.com
Medmindre der er tale om hingste, kan det være en fordel at sno bagbensstropperne, så de ikke slider mod indersiden af hestens lår. Stropperne må desuden hverken være for stramme eller for løse. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Indstil spænderne korrekt
Bringelukningen skal være justeret således, at hesten ikke generes, når den tager hovedet ned til jorden for at græsse. Dækkenet må dog heller ikke blive for stort i halsudskæringen. Dækkenstropperne under maven skal krydses og være så stramme, at hesten ikke kan få benene viklet ind i dem og således, at der ikke kommer kuld luft ind under dækkenet. Omvendt må de ikke være så stramme, at det er irriterende for hesten. Der skal gerne være plads til en knytnæve mellem krydsgjordene og maven. Det samme gør sig gældende ved bagbenstropperne. Man kan med fordel vikle bagbenstropperne en enkelt gang rundt om hinanden, hvilket forhindrer, at stropperne gnaver mod indersiden af hestens lår.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvilken pasform trykker mindst?
Hillary Clayton, sportshesteforsker i USA, har undersøgt, hvilken dækkentype, der forårsager det mindst mulige tryk. I undersøgelsen blev 12 heste udsat for tre forskellige dækken modeller: Et lige skåret dækken (3,7 kg), et med U-form og lammeskindsforing ved manken (3,9 kg) og et med V-formet indsats ved manken, der desuden var formsyet og tilpasset hesten manke og bagpart (4,5 kg). Forskerne undersøgte ved hjælp af en måtte, udstyret med elektriske sensorer, fordelingen af trykket fra dækkenerne; både når hesten stod stille og under gang. Det V-formede dækken blev vurderet til at være det bedste af de tre ift. forebyggelsen af tryksår. Derudover kan slidser og kiler i dækkenet også øge bevægelsesfriheden og mindske trykket.

Copyright Ridehesten.com
Resultatet fra Claytons undersøgelse var, at det var det V-formede dækken (det øverste) som trykkede mindst på hesten. Foto: Islandsk Hest

Hvor tykt skal dækkenet være?
Der findes et hav af forskellige dækkentyper fra stalddækken til regndækken til vinterdækken. På denne årstid går de fleste heste med vinterdækken, men der kan være stor forskel på, hvor mange gram, der er i et vinterdækken. Et vinterdækken er typisk mellem 250 til 450 gram, og da der er stor forskel fra hest til hest ift. hvor kuldskær hesten er, må man vælge dækkentykkelse ud fra en individuel vurdering af ens hest. Vil man gerne løbende kunne skifte tykkelse på dækkenet, findes der dækkener med såkaldte linere, hvor man kan tilføje det ønskede antal gram. Det er bedst at undgå at lægge to dækkener ovenpå hinanden, da det øverste dækken typisk skrider rundt på det nederste. Trykket bliver også højere, når der lægges to dækkener ovenpå hinanden.

Det er vigtigt løbende at holde øje med hestens temperatur. Man kan mærke om hesten fryser ved at røre ved ørerne. Det kan også være en god ide at tjekke vejrudsigten, før man kører hjemmefra om morgenen for at sikre sig, at der ikke sker store udsving i temperaturen i løbet af dagen. Det er desuden vigtigt, at åndbarheden i dækkenet er høj, så hesten har mulighed for at komme af med varmen, hvis den får det for varmt. 

Få hjælp
Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du kan give din hest det bedst mulige dækken, kan du typisk få hjælp i en rideudstyrsforretning. Medbring målet fra mankestykket til haleroden og fortæl, hvilken kropsbygning din hest har – så burde du kunne finde det rigtige dækken. Skulle det ske, at din hest alligevel bliver generet af dækkenet, er der ikke andet for end at skifte dækken og fortsat løbende holde øje med tegn på gnavsår. 

Kilde: Horsedoc, Stald-DirekteIslandsk Hest

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner