Sådan begrænser du hestens græsning

19-05-2021 10:10

Merete Haahr

Foråret er over os, og græsset vokser friskt og grønt, men det kan være et problem for mange heste, der bliver overvægtige og syge af at spise for meget græs

Copyright Ridehesten.com
Heste med fri adgang til græs risikerer at blive overvægtige og lide af forfangenhed. Derfor kan det være nødvendigt at begrænse indtaget af græs for nogle heste. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fedmeepidemien er et stort problem for mange heste, og for mange hesteejere er man nødsaget til at kontrollere hestens indtag af græs. Det fortalte Professor Annette Longland, på i et oplæg på the 10th European Equine Nutrition Congress, som blev afholdt online i April. Hun har studeret hestens ernæring igennem mange år, og er specialist i hvordan man kontrollerer indtaget af grovfoder, for at forebygge vægtproblemer.

Der findes mange forskellige metoder til at begrænse græsningen, men der er ingen lette løsninger. Hver metode har sine fordele og ulemper, og det er vigtig at man er opmærksom på hvilke begrænsningerne den enkelte metode som man vælger at bruge indebærer, fortæller Annette Longland.  

En af udfordringerne er at heste er udviklet til at spise 16 timer i døgnet, hvilket betyder at  de skal have en konstant adgang til grovfoder hele dagen.

Hvis vi begrænser hestens diet, og den står uden foder i flere timer i løbet af dagen, skaber vi grobund for en lang række adfærdsproblemer og fysiologiske problemer. Hvis vi rationaliserer hestens adgang til græs og hø, må vi finde alternative metoder så hestene bruger mere tid på at spise, forklarer Annette Longland. Vi må tænke kreativt , og bruge slowfeeders, wrapnet, og dobbeltmaskede hønet, for at begrænse mængden af hø og samtidig give hesten tilstrækkelig med tyggetid.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste med fri adgang til græs er i stor risiko for at blive overvægtige eller udvikle forfangenhed, og derfor er det nødvendigt at kontrollere og vurdere mængden af græs for de heste som er i risikogruppen. Heste er jo udviklet til konstant at spise, så vi kan ikke blot sætte dem på en nedbidt fold, uden nok at spise. Det vil føre til at hesten måske ville spise giftige planter som den ellers ikke ville røre. Sætter vi hesten på en jordfold eller en sandbund, strøet med lidt hø, risikerer de at få sandkolik. Sætter man dem i boks, så risikerer vi at hestene begynder at spise deres strøelse i form af halm eller savsmuld.

En måde at reducere indtaget af græs er at benytte sig af stribegræsning, fortæller Annette Longland. Helt kort græs på et tæt afgræsset fold 1 – 2 cm lange strå er en effektiv måde at reducere indtaget af græs på, helt konkret på grund a den fysiske begrænsninger i hvor meget hesten kan fortære. Ved stribe græsning får hesten gradvist adgang til græsset, med et enkelt flytbart hegn. Hegnet flyttes efterhånden som folden bliver afgræsset, og det gør at folden ikke bliver større, men at hegnet hele tiden flyttes til nyt græs, så det tidligere afgræssede område får mulighed for at vokse tilbage. Sammenlignet med fri adgang til græs er det en yderst effektiv måde at kontrollere vægten på for overvægtige ponyer.

En anden måde at reducere græsindtaget på er at give hesten en græsningsmundkurv på. Det gør at hesten ikke indtager for mange kalorier, samtidigt med at den får tilstrækkelig med foldtid. Det er dog vigtigt at hesten vænnes til at bruge dem, græsningsmulen skal være af en god kvalitet. De skal tjekkes regelmæssigt, man sikrer at mulen passer, og hesten kan få tilstrækkelig adgang til græs og vand.  Hvis græsset er for langt, kan de ikke få de gennem hullerne, hvis det er for kort kan de ikke nå græsset.  

Ved hesten Annette Longland anbefaler at hesten bruger græsningsmuler hele tiden, mens den er på græs, for tager du den af i nogle timer, vil hesten kompensere og spise meget mere græs end ellers.

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen