Dyrlæge advarer: Forebyg fedme nu

24-01-2019 11:58

En epidemi af overvægt har ramt de britiske heste, og det får nu dyrlægerne til tasterne. Hesteejere bør reagere nu og forebygge, at deres heste får alvorlige sundhedsproblemer på grund af fedme

Copyright Ridehesten.com
Alt for mange heste og ponyer er overvægtige, fordi de får for meget foder, for lidt motion og går med varme dækkener på. Nu advarer dyrlæger mod, at man lader hesten blive for tyk.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Flere studier viser nu, at over halvdelen af nogle populationer af heste i England er overvægtige eller fede. Det får nu British Equine Veterinary Association (BEVA) til at opfordre alle hesteejere til at hjælpe deres heste med at komme af med overflødige kilo, så hestene ikke kommer til at vægtrelaterede problemer med helbredet, når det bliver forår.

Let adgang til foder, undermotion og varme dækkener skaber overvægt
En del ag grunden til, at mange heste og ponyer bliver overvægtige skal findes i deres omgivelser, som byder på lettere adgang til foder, hø, stalde og dækkener. Alt sammen er faktorer, der hurtigt kan føre til, at en pony eller hest tager for mange overflødige og farlige kilo på.

Overvægtige heste vil blandt andet øge risikoen signifikant for at udvikle forfangenhed og den øgede vægt kan lægge et skadeligt pres på leddene. Dertil kommer, at hvis en pony er overvægtig, vil dens evne til at være aktiv både hjemme og på stævnebaner blive markant nedsat.

Overvægt blandt heste og ponyer er ikke et nyt problem, men problemet synes at sprede sig og blive mere og mere almindeligt. Det er blandt andet ikke kun indfødte heste- og ponyracer, der rammes af fedme, men også show- og stævneheste, fordi kulturen lægger op til, at en hest med sul på sidebene er pæn at se på.

Nyheden fortsætter efter annoncen

–Heste bliver ikke kun overfordret, pylret om med dækkener og undermotioneret. Opfattelsen af, hvordan en hest med en sund vægt ser ud, er blevet forvrænget, så overvægt er blevet normen, udtaler David Rendle, BEVAs Sundheds og Medicinske komite i en nyhed fra BEVA.

Runde heste ser pænere ud
Nyere undersøgelser af mere end 500 hesteejere viser, at ejerne har en dårlig evne til at vurdere, hvilke dyr der er overvægtige. Dertil kommer, at mange af hesteejerne havde en opfattelse af idealvægten for en hest, der vises til visse typer shows, som var signifikant højere end for andre ridediscipliner.
Dyrlæge Joe Mackinder, Rainbow Equine Hospital, beretter om et tilfælde, hvor en 17-årig Welsh Cob-hoppe udviklede forfangenhed i marts måned af en sådan kaliber, at aflivning var oppe til diskussion og nærliggende. Som en sidste chance blev hoppen sat på en streng diæt, som blandt andet betød, at hoppen ikke fik adgang til sukker i foderet. Derudover fik hoppen medicin, der kunne fremskynde vægttabet. Sidst, men ikke mindst, blev hoppen klippet, men fik kun et tyndt dækken på, så hun kunne tabe sig under det koldere vejr, sådan det er meningen, at heste skal. Ejerne holdt sig til kostplanen og i august var hoppen tilbage i normalt arbejde, havde tabt meget i vægt, havde langt mere energi og fungerede i det hele taget bare bedre end før vægttabet.

Forebyg fedme nu
Formand for BEVAs Etik og Velfærdskomité, Lucy Grieve, mener, at der synes at være flere stigma knyttet til at have en fit hest eller en hest, som måske er til tynde side, end der er til at have en overvægtig hest, selvom hesten, som er til den tynde side, højst sandsynligt er sundere end dens overvægtige staldkammerat.
– Jeg kan ikke understrege nok, at forebyggelse er bedre end helbredelse. At undgå vægtøgning er notorisk nemmere end at forsøge at påvirke et vægttab. Så derfor er det meget vigtigt at holde øje med, om din hest er begyndt at tage på i vægt. Dyrlæger og hesteejere skal arbejde sammen og løbende holde øje med, hvordan hestens vægt udvikler sig. At tage skridtene til at støtte din hest eller ponys vægttab nu, så den får en sund kropsvægt, er vigtigt for at reducere de øgede risici, der kommer, når det bliver forår, udtaler Lucy Grieve til BEVA.

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen