Ros dig selv - Optimering af rytteren

20-08-2023 09:34

Lars Mars

Vi roser typisk kun os selv hvis vi har gjort noget ekstra godt / ekstra ordinært. Vi glemmer typisk at rose os selv for de helt almindelige hverdags-ting/situationer - fordi det er jo bare noget som vi gør, og vi forventer af os selv

Copyright Ridehesten.com

Hvis vi konstant kun fokusere på det som skal være bedre - om vi er gode nok - frygten for at lave ”fejl”, osv. – så vil vores hjerne blive stresset og overbelastet – på samme måde som hvis vi løber en tur, på et tidspunkt vil vi blive trætte, og har brug for en pause, ellers vil vi falde om af træthed – vi tilbyder bare ikke vores hjerne en pause.

Vi stresser vores hjerne alt for meget med negative tanker – og glemmer alt det almendige og alt der går godt

Vores samfund er præget af en præstationskultur, og en konstant søgen på anerkendelse – det skaber konstant ofre, med flere og flere der oplever mistrivsel og psykiske-påvirkninger i mindre eller større grad - som f.eks. stress og angst o.l. - samt at flere og flere ikke føler sig tilpas, føler ensomhed, og får konstateret en diagnose.

Hvis vi konstant søger anerkendelse for det som vi gør, og om ”vi er gode nok” – bliver det som et rusmiddel – som hjernen konstant vil søge, for at få et quickfix.

 Vi vil altså konstant bevidst eller ubevidst søge efter toppræstationer uanset om det er i hverdagen, i skole/uddannelse/arbejde eller til ridningen - for at få den eftertragtede anerkendelse/quickfix.

Og så glemmer eller overser vi let, at ROSE OS SELV for alt det som vi kan, og gør for at dygtiggøre os , eller det vi gøre for at klare lidt svære situationer.

Det er som om at der kun er fokus på alt det som er svært, og alt det som ikke lige passer ind i den enkelte persons verden.

Det er som om at vi bare hopper ind på et transportbånd og lader os fragte gennem alt det som kan gøre livet svært – uden at hoppe af, og spørge sig selv om: ”Hvorfor gør jeg det så svært for mig selv?”.     

Alle kan ikke få de højeste karaktere, den højeste uddannelse, være på landshold, eller at have flest følgere på de sociale medier, og være bedste venner med alle – MEN alle kan hjælpe sig selv med at skabe glæde, tryghed og et godt selvværd. 

ET SMIL, OG AT ROSE SIG SELV – er en god kombination til at gøre noget godt for sig selv

  • Hvis vores mentale-indstilling bliver lidt for ALVORLIG – vil vores hjerne være i ”alarmberedskab” – og det vil påvirker alt hvad vi gør, og skal i gang med.  

Selvtillid og selvværd
Vi bliver bedre og bedre til at nedbryde os selv – i stedet for at opbygge selvtillid og selvværd.

Med meget få redskaber kan vi heldigvis hjælpe vores hjerne ved stille og roligt at vende vores tankegang – så vi fokusere på, og glæder os over alt det som vi gør, og får gjort, også på ”de knap så gode dage” – i stedet for konstant at fokusere på eventuelle ”fejl”, og ”frygten” for at lave ”fejl”, eller følelsen af, ikke at være gode nok”.

Det tager noget tid at ændre vores tankemønstre – men det er hele arbejdet værd.

Du skal ”bare” tage beslutningen om at hjælpe dig selv – eller at kontakte en mentaltræner der lige kan hjælpe dig i gang med nogle redskaber. 

Ros dig selv

  • For noget som du føler ”bare” er helt almindeligt – og som du forventer af dig selv.
  • For det som du gør, for at klare situationer på ”knap så gode dage/træninger/stævner”.
  • For at du fik redet ponyen/hesten rundt – selvom at den, eller du ikke lige havde dagen.
  • For her gang du får afsluttet noget/en opgave – sig til dig selv: ”Det var dejligt, så fik jeg klaret det”.
  • For at du tager ansvar for sig selv.

Din hjerne og dit belønningscenter vil elske dig for det

Vores belønnings-center / belønnings-system i hjernen
Vores hjerne er indrettet sådan, at hvis vi oplever noget dejligt – så frigiver hjernen ”lykkestoffet dopamin” – dette skaber en dejlig tilstand, tryghed, og glæde i både hjerne og krop.

Så når vi ”roser os selv” også for noget ”helt almindeligt” – skabes der en ”lykkefølelse” som gør os glade og mere afslappede – det hjælper os til, at vi bedre kan fokusere på alt det som går ok/fint/godt, i stedet for ”frygten for at lave fejl”.

  • Jo mere vi roser os selv, også for de helt almindelige hverdags-ting/situationer - jo stærkere bliver vores ”belønnings-center”.
  • Det styrker os til, at kunne skabe ”ro på”, tænke positivt, samt skabe glæde og tryghed i hverdagen.
  • Samt til at kunne finde løsninger i pressede situationer.

Dopaminen kan desværre også have en negativ effekt – med at skabe afhængighed – som f.eks.:

  • At vores søgen på resultater, placeringer og anerkendelse – bliver større end f.eks. glæden ved ridningen.
  • At vi skaber en afhængighed til mobiltelefonen – fordi at de sociale medier og underholdende platforme skaber et quickfix.
  • Eller at vi bliver afhængige af de moderigtige energidrikke i farvestrålende dåser/flasker, fyldt med koffein – fordi at hjernen mærker at det skaber en tiltrængt energi.
  • Og så selvfølgelig alt det skræmmende med rygning, eller misbrug af alkohol, medicin, stoffer, m.m. – som også skaber et quickfix, og en tilstand hvor hjernen kan slappe af i et øjeblik.     

Ros fra forældre
Rytteren/barnet vil gerne gøre forældrene glade, samt bevise at tiden og pengene er givet godt ud til ridningen – så det kan meget let, bevidst eller ubevidst blive en stressende situation at tage til træning eller stævner for rytteren -  fordi at rytteren/barnet håber at det går godt, så man kan få den tiltrængte anerkendelse og ros.

  • Søgen på ros og anerkendelse skaber afhængighed og bliver ofte målet – i stedet for glæden ved at ride. Det skaber stress i både hjerne og krop.

Prøv i stedet for at rose, at spørge ind til hvad rytteren/barnet gjorde for at lave den flotte præstation, eller fik sig kæmpet igennem med en lidt svær pony/hest – på den måde bliver forventningerne og presset på barnet/rytteren mindre.

  • Derefter kan man sagtens rose – for så er det ikke den primære belønning.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT ”ROSE DIG SELV” – OG AT HJÆLPE DIN HJERNE

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com HER
På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK HER

Med sportslig hilsen

Lars Mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen