Rideforbundet ser tilbage på et fantastisk OL

09-08-2021 13:38

Annika Knudsen Lorentsen

Den 24. juli begyndte OL-eventyret for de danske ryttere, da dressuren starter i Tokyo, og tirsdag i sidste uge havde den sidste danske rytter været i aktion på springbanen. Rideforbundet ser nu tilbage på OL, hvor elitechef, Kimi Nielsen, og holdleder, Anne-Mette Binder, fortæller om OL-oplevelsen, resultaterne og fremtiden

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans
Nyheden fortsætter efter annoncen

Da covid-19 medførte en udskydelse af OL og i sidste ende også betød, at legene måtte afvikles i en noget anderledes og nedskaleret version, var der nok mange, der var bekymrede for, hvordan den endelige afvikling ville forløbe. Elitechef Kimi Nielsen fortæller dog, at det har været meget positivt for ridesportens vedkommende: 

– Den sportslige afvikling af legene i Tokyo har været rigtig god for alle tre discipliner. Vores ridestadion i Tokyo, Equestrian Park, har budt på virkelig gode faciliteter. Det er et stort og meget flot stadion med mange gode træningsbaner og helt fantastiske stalde med optimale forhold for hestene. Alle de mange officials og frivillige har gjort et kæmpe arbejde, og konkurrencerne er forløbet på super professionel vis.

Også holdleder for dressurrytterne, Anne-Mette Binder, fortæller, at det har været en fantastisk oplevelse til trods for covid-19: 

– OL i Tokyo har på mange måder været anderledes end et sædvanligt OL. Det har imidlertid ikke sået skår i glæden og entusiasmen hos hverken de danske ryttere, deres flittige grooms, de engagerede trænere eller de fantastiske hestes ejere og avlere. For et OL er bare en helt særlig sportslig oplevelse for alle, fastslår hun.

Stærke dressurpræstationer
Allerede i den indledende Grand Prix imponerede de danske dressurryttere. Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zack indkasserede 73,186%, Cathrine Dufour og Bohemian høstede 81,056%, og Carina Cassøe Krüth og Heiline’s Danciera dansede sig til 76,677%. Det betød, at de alle tre var blandt de 18 ekvipager, der kvalificerede sig direkte til Grand Prix kür, hvilket må siges at være en imponerende bedrift. I küren leverede de igen en perlerække af flotte resultater, som alle blev belønnet med over 80%, og Cathrine, Carina og Nanna endte som hhv. nr. 4, 7 og 11. Også i holdkonkurrencen gav de seje kvinder konkurrenterne kamp til stregen og leverede fantastisk flotte præstationer, men de endte desværre akkurat uden for medaljerne, i et skarpt felt, hvor Tyskland, USA og Storbritannien simpelthen var en tand stærkere. Elitechef Kimi Nielsen er meget tilfreds med holdets præstationer i en hård konkurrence: 

– Vi har endnu en gang vist, at vi hører til i den absolutte verdenstop. De tre dressurryttere har alle leveret virkelig gode præstationer og ikke mindst sympatisk ridning. Vi kom med et meget ungt hold, der viste stor styrke, erfaring og dygtighed - noget vi i et lille land som Danmark kan være rigtig stolte over.

Copyright Ridehesten.com
En del af det danske team i Tokyo. I midten ses Anne-Mette Binder. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

Ærgerlige fejl til Flarup
Peter Flarup havde valgt den knapt så rutinerede hest Fascination til OL-opgaven, og selvom parret leverede gode indsatser i både dressuren, terrænet og på springbanen, gik det desværre ikke helt som ønsket: 

– I både dressurprogrammet og på terrænbanen indløb der nogle ærgerlige fejl hos den ellers velgående hest. I ridebanespringningen viste den et godt overskud, men det var desværre ikke var nok til at hale en finaleplads i hus, beretter Kimi. Parret sluttede som nummer 40.

Desværre ingen finaleplads til Andreas og Darc
I springningen var målsætningen klar; at komme i den individuelle finale. Desværre blev det til 9 ærgerlige fejl i kvalifikationsrunden til Andreas Schou og den ellers velspringende Darc de Lux i et stærkt felt, hvor kun de 30 bedste ekvipager fik adgang til finalen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Andreas og Darc de Lux var i rigtig fin form, og Darc forcerede alle de svære kombinationer i super fin stil, hvilket gjorde det dobbelt ærgerligt, at der kom et ben i vandet og en nedrivning på det sidste spring, for det betød, at finalepladsen forsvandt for Andreas og Darc, fortæller Kimi og understreger, at niveauet i springningen var tårnhøjt, hvilket kom endnu mere til udtryk i finalen: 

– Der var lavet en virkelig svær finalebane, hvor kun seks ryttere var fejlfrie og skulle ride omspringning. Her var der igen et virkelig højt niveau, hvor det blev meget tydeligt, at både heste og ryttere er særdeles dygtige og erfarne.” 

Det blev til en 47. plads til Andreas og Darc De Lux.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou og Darc De Lux. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

Stor tak til vores dedikerede hesteejere og avlere
Som den eneste sportsgren ved OL er vi i ridesporten afhængige af et dyr, når vi skal præstere, og det er langt fra alle heste, der kan nå til det niveau, der kræves til et OL. Derfor er vi absolut afhængige af både avlere, der opdrætter de rette heste, og hesteejere, der stiller dem til rådighed for vores ryttere, understreger Anne-Mette Binder og fremhæver bl.a. Blue Hors, som stiller Blue Hors Zack til rådighed for Nanna Skodborg Merrald, som en yderst vigtig samarbejdspartner. Anne-Mette  fremhæver ligeledes hesteejerne og fortæller desuden, hvor integreret en del af ’familien’, de går hen og bliver ved en konkurrence af denne kaliber: 

– I Tokyo var vi i den meget heldige situation, at flere af hestenes ejere var blandt de akkrediterede med adgang til Equestrian Park. Ingrid Thøgersen, der med sin mand Poul stiller Heiline’s Danciera til rådighed for Carina Cassøe Krüth, tog sammen med Eva og Lars Zinglersen, der ejer Cathrine Dufours Bohemian, og Karen og Niels Heering, som støtter deres datter Charlotte Heering med Bufranco, den lange rejse til Tokyo og blev hurtigt en naturlig del af vores lille OL-familie. Senere stødte Victoria Hjortnæs, hvis familie ejer en del af Peter og Anne Flarups hest Fascination, til, og det samme gjorde Andreas Schous hustru Jannike og bror Christian, da det blev military- og springhestenes tur. 

Hun afslutter med endnu en gang at understrege, præcist hvor vigtige avlerne og hesteejerne er for dansk ridesports fremtid: 

– Lad os benytte lejligheden til en gang for alle at slå fast med syvtommersøm, at avlere og hesteejere, der finder det værd at bakke tålmodigt og gavmildt op om vores dygtige ryttere, er et helt og aldeles uundværligt fundament for dansk ridesports fastholdelse af momentum og videreudvikling. Der skal lyde en kæmpestor tak til jer, der var med, og også til jer, der måtte blive hjemme og heppe fra sofahjørnet i stedet. Værdien af jeres støtte til hestenes ryttere, og derigennem også til dansk ridesport, er svær at beskrive med ord.

Nu er fokus på VM i 2022 og OL i 2024
Selvom det desværre ikke blev til nogen danske OL-medaljer i denne omgang, er det en tilfreds Elitechef, der nu gør status og kigger fremad: 

– For både ryttere og trænere har det været en kæmpe motivationsfaktor at være med her i Tokyo, hvor det bliver meget tydeligt, hvor store krav der stilles, for at kunne være med helt i top. Når jeg tænker på, hvor fantastisk flot ridning vi har set i denne omgang, bliver det virkelig spændende med et VM i Herning i sommeren 2022, hvor publikum uden tvivl kan glæde sig til en ridesportsoplevelse i absolut verdensklasse. Når vi alle er hjemme igen, gælder det om at få lavet gode evalueringer og dernæst lægge planerne frem mod både VM og ikke mindst OL i Paris i 2024.

Læs også

OL bør ændres mener IDRC

16-10-2021 11:28, af Christine Krogh Frausing

Det seneste OL i Tokyo har vakt interesse, og særligt måden at afvikle dressurkonkurrencerne på, mener The International Dressage Riders’ Club bør revurderes

Svensk guldsucces: Der er ingen hemmelig opskrift

09-10-2021 10:06, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved OL i Tokyo vandt det svenske hold guld, ligesom Peder Fredricson vandt individuel medalje både ved OL i Tokyo og ved EM i Riesenbeck. Den svenske landstræner Henrik Ankarcrona fremhæver, at der ikke er en hemmelig opskrift, men at det kræver flittige ryttere, gode heste, støttende hesteejere og ikke mindst et godt sammenhold at få succes

Konkurrencemedalje i guld til Heiline's Danciera

08-10-2021 15:32, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblods avlsledelelse har netop tildelt fem DV-heste en såkaldt konkurrencemedalje baseret på hestenes resultater i international sport. En af dem er Heiline's Danciera, der med Carina Cassøe Krüth blev nr. 7 ved OL 2020 i Tokyo

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Trine Askjær-Jørgensen

Trine Askjær-Jørgensen
20 24 29 28
taj@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Landmand søger... skikkelig skovturshest

18-10-2021 12:14, af Thomas Bach Jensen

Allan Jensen fra tv-serien "Landmand søger kærlighed", der netop er aktuel på TV2 i denne tid, har også søgt efter en god og rolig skovturshest, og nu har han fundet kærligheden på Vilhelmsborg

Forbilledligt ridelig dressurhoppe tog sejren i 6-års

15-10-2021 15:28, af Thomas Bach Jensen

Sidste indledende dressurklasse ved finalestævnet for Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste var 6-års hestene, hvor der igen blev vist masser af kvalitet, og den meget velgående hoppe RGS Finest Alegra opnåede et 10-tal for ridelighed

Hattrick til Karen Møller Rohde i dag (video)

15-10-2021 22:20, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde har i dag vundet anden kvalifikation for både 4-, 5- og 6-års, og i den netop overståede 6-års klasse var det i sadlen på den velspringende avlshingst Cassado Ask

Tak for dig, Bjarne – og for de første 50 år (video)

17-10-2021 17:43, af Thomas Bach Jensen

Helt uden Bjarne Nielsens viden var en hyldest for hans 50 års virke som træner sat i værk under dressurfinalerne ved Pavo og Dansk Ride Forbunds Championat for Ungheste på Blue, og det kom helt bag på den meget afholdte træner og højt respekterede dommer

Hold da op! Fuldt fart på fremragende 5-års (video)

16-10-2021 20:51, af Annika Knudsen Lorentsen

Jacob Theodor Schmidt og Bøgegårdens Gladiator lagde stærkt ud i omspringningen i Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 5-års heste, og selvom de følgende seks omspringningsekvipager gjorde sit, så lykkedes det ingen at slå den 17-årige sønderjyde af pinden

Dramatisk afslutning for vinderen i 4-års kvalifikation (video)

14-10-2021 17:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde red den velspringende 4-årige Fi Fi Ask til sejr i første kvalifikation af Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste med en flot runde, som dog sluttede lidt dramatisk, da Karen måtte en tur i sandet lige efter målstregen

Keller tilfreds med hjemmeavlede Galliana KH (video)

15-10-2021 13:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Det gør det lidt ekstra sjovt at ride ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championatsfinaler på Blue Hors, når man er til start på et af sine første hjemmeavlede afkom, fortæller Anée Keller, som i går fik fine ord med på vejen fra dommerne efter et fejlfrit ridt på hoppen Galliana KH, som blev belønnet med et 8-tal

OL bør ændres mener IDRC

16-10-2021 11:28, af Christine Krogh Frausing

Det seneste OL i Tokyo har vakt interesse, og særligt måden at afvikle dressurkonkurrencerne på, mener The International Dressage Riders’ Club bør revurderes

U2 TD: Fra følauktion til championatsfinale (video)

16-10-2021 09:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Camille Silke Pless købte tilbage i 2017 U2 TD DWB på Dansk Varmblods Elitefølsauktion og i dag kan hun glæde sig over at have præsteret rigtig flot ved finalestævnet i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste. Camille fortæller, at U2 TD vil gøre alt for hende, ligesom hun vil gøre alt for ham og dette makkerpar kan uden tvivl se frem til mange succesfulde resultater fremover

Et 9-tal og en sejr til Bøgegårdens Comann (video)

14-10-2021 19:57, af Annika Knudsen Lorentsen

I Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 5-års springheste har Jacob Thedor Schmidt og Bøgegårdens Comann netop taget sejren i første kvalifikation, efter en flot fejlfri runde