Cecilia Lindahl
Hesteejere poster gerne tusindvis af kroner i scanninger, røntgen, clairvoyance og kosttilskud for at sikre hestens velbefindende. Men tit ender vi alligevel med en hest, der ikke virker. Som slår fra, når den skal samles, som ikke vil springe an i højregalop, eller som slet og ret ikke vil gå frem. Så prøver vi med endnu flere dyrlægebesøg, eller vi forsøger at ride os ud af problemet.
Men løsningen kan ofte være helt enkel. Så enkel, at vi faktisk har svært ved at tro på, at det virkelig kan være så nemt. Både haltheder og skævheder stammer nemlig meget ofte fra ét sted. Hestens SI-led. Er det led skævt, kan hesten få en lang række symptomer andre steder i kroppen. Og bliver det ikke rettet, kan hesten få alvorlige skader.
I Danmark har behandler Vibeke Lønskov set det igen og igen, når hun sidder som dressurdommer til stævner landet over. Og Vibeke Lønskov ved, hvad hun taler om. De sidste 8 år har hun specialiseret sig i at rette hestens korsled, som SI-leddet kaldes i daglig tale.
I Norge har en dyrlæge lavet et grundigt studie over skader, der er opstået på grund af en låsning i SI-leddet.
- Når bevægelsen til for eksempel højre SI-led er begrænset, vil hesten føle smerte. Da får den som oftest problemer med at belaste højre bagben og med at sætte af med benet. Det vil vise sig som at den sætter af for tidligt på højre bagben, tager et kortere skridt på venstre bagben og nikker med hovedet, så den kan se halt ud på højre forben. Grundet smerten i højre bagben vil den aflaste sig til venstre forben, lægge mere vægt på dette ben. Desuden er den meget stiv og smerteplaget i muskulaturen i ryggen, krydset og på bagsiden af låret, forklarer norske Annica Nygren.
Nysgerrig? Læs meget mere om hestens SI-led i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten.