Træn din hest i stald og longe

10-12-2018 07:58

Equifysio Rikke Riis giver en række gode råd til, hvordan man kan give sin hest en stærk ryg og stramme mavemuskler med en indsats på 10 minutter om dagen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

En sund hesteryg er en forudsætning for at bevare det rygsving, som hesten er født med. Musklerne i hestens overlinje skal være veludviklede og effektive. Med effektivt menes, at de anvendes korrekt, og ikke er en muskulatur, som er opstået på grund af spændinger i hestens overlinje. For at opnå en ledmæssig sund hesteryg er det vigtigt, at hesten bliver styrket i den rette holdning. 

Gulerodsøvelser
Gulerodsøvelser anvendes også til at teste ledbevægeligheden primært i halshvirvelsøjlen, men også resten af overlinjen. Jo sværere øvelsen bliver, før hesten kan fange guleroden, jo mere aktiveres korsetmuskulaturen, og jo mere smidighed forlanges der, som igen påvirker "den sunde ryg" positivt. Øvelsen kan laves i forbindelse med strigling og opsadling, så man behøver ikke bruge meget ekstra tid for at få øvelserne til at indgå i den daglige arbejdsrutine. Med gulerodsøvelserne får man lige lavet et tjek af bevægeligheden i hestens halshvirvelsøjle.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Hesten skal stå nogenlunde lige med forbenene. Jeg kører egentlig bare godbidden om til albuen på hesten, og så vil jeg gerne have, at han ligesom dvæler i bevægelsen og holder den i ca. tre sekunder ad gangen. Dette gøres til begge sider, fortæller Rikke Riis og fortsætter: Det er super relevant i forhold til, at vi forlanger bøjning af hesten til begge sider, og jo mindre volte, jo større bøjning. Øvelsen er selvfølgelig overdrevet i forhold til, hvordan man egentlig rier. Men denne øvelse er igen med til at bevare at den ledbevægelighed hesten har op igennem udannelsen og ind i de ældre år af hestens liv.

De følgende øvelser er også medvirkende til at løsgøre hestens overlinje. Rikke fører godbidden ind til bringen, videre ned til hestens knæ og derefter ned til koderne. Man skal sørge for, at hestens hoved og hals er nogenlunde lige, når man laver øvelsen.

Vil du vide mere? Så find denne måneds udgave af magasinet Ridehesten frem, hvor du finder et minitema om alternativ træning af hesten.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen