Pas på det friske forårsgræs

22-04-2018 15:06

Græs og græsmarker spiller en stor rolle i de fleste hestehold- især om foråret og om sommeren, hvor hestene efter en lang vinter igen kan nyde græsset. Men forår og sommer er også sæson for forfangenhed - en af de  lidelser alle hestefolk frygter

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forfangenhed hos heste og ponyer kan have mange forskellige årsager, men det er typisk i foråret, når solen og varmen for alvor sætter gang i græssets vækst, at de fleste tilfælde af forfangenhed melder sig. Er en hest eller pony først blevet forfangen er det en alvorlig sag, og det kan få store, og i mange tilfælde fatale konsekvenser for dyret. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forfangenhed kan både opstå helt akut, eller i kroniske tilfælde komme mere snigende. Der kan gøres meget for at forebygge forfangenhed, og er lidelsen først opstået, kan der også gøres meget for at behandle sygdommen.

Hvad er forfangenhed?
Forfangenhed er en hovlidelse, der er særdeles smertefuld for hesten. Lidelsen skyldes ændringer og betændelse i blodkarrene omkring hoven. Betændelsen i hoven kan medføre at hovbenet løsner sig, og drejer sig ned og frem, og i de mest alvorlig tilfælde kan hovbenet gå igennem hovens sål, så hesten bogstaveligt talt går direkte på hovbenet. 

Når heste og ponyer bliver forfangne i forårsmånederne skyldes det som oftest at de er kommet på fold efter en lang vinter, og uden den store tilvænning har indtaget for store mængder græs. Græs indeholder sukkerarten fruktan, der hos hesten nedbrydes af mikroorganismer i tarmsystemet. Under denne nedbrydelse producerer mikroorganismerne giftstoffer, som går fra tarmen og ud i blodet på hesten. Pga. den langsomme blodgennemstrømning i hoven, ophobes giftstofferne her og vil ødelægge hovens lameller, der er med til at holde hoven på plads. Resultatet af denne proces er en forfangen hest. Akut forfangenhed kan fx opstå hos heste, der af den ene eller anden årsag, har haft mulighed for at foræde sig, hos heste der er overanstrengte eller stressede, eller som en overfølsomhedsreaktion på medicin. Lidelsen ses også hos heste, der har været brudt ud af deres fold og har løbet på hårdt underlag som asfalt eller lignende, hos heste der bliver overfodret hvis de står stille i forbindelse med skader, eller hos heste med febersygdomme i forbindelse med fx lungebetændelse eller tilbageholdte efterbyrder.

Læs meget mere om symptomerne på forfangenhed og hvordan du kan forebyg forfangenhed i maj-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2012.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner