Har du tjek på sommerfolden?

20-06-2024 07:03

Mange heste nyder i øjeblikket sommeren på store græsfolde, hvor de kan gå ude længe, nogle endda på døgnfold. Det er derfor en god ide at tjekke sommerfolden godt igennem for at undgå skader og sygdomme

Copyright Ridehesten.com
Mange heste nyder sommeren på græsfolde. Det er dog vigtigt at være opmærksom på hestens trivsel og behov dagligt. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sommeren giver gode muligheder for, at hestene kan på fold i mange af døgnets timer, og nogle heste nyder endda tilværelsen på døgnfold. Det giver derfor også mulighed for lidt mindre staldarbejde, men det er dog forsat vigtigt, at hestene holdes under opsyn, tilses jævnligt og eventuelt tildeles mineraler. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Her er seks gode råd til at passe godt på hestene, når de er på sommergræs eller blot opholder sig mange timer udendørs: 

  • Tjek op på hegnet: Inden hestene lukkes på fold, er det en god ide at gennemgå hegnet hele vegnet rundt for at se, om det er intakt, og at der er strøm på hegnet. Løs tråd kan nemt skjule sig i det høje græs, så det er vigtigt at holde øje hele vejen rundt på folden. Sørg derudover for at tjekke, om hegnspæle står sikkert fast i jorden. Et sikkert hegn kan spare hestene for skader og sørger for, at de bliver folden. Kontroller hegnet med jævne mellemrum. I forbindelse med at hegnet kontrolleres, kan man også kigge efter giftige planter, som eventuelt skulle vokse på folden. 
     
  • Sørg for adgang til vand: Hesten skal have adgang til vand døgnet rundt, og det er derfor nødvendigt, at der er adgang til rent drikkevand på folden. I løbet af dagen kan hesten få det rigtig varmt, og det er derfor vigtigt, at hesten drikker nok. Sørg derfor for, at vandet er tilgængeligt og rent. I baljer med stillestående vand dannes der nemt alger, og det er derfor en god ide at rengøre baljer og kar jævnligt. Vær derudover opmærksom på, om hesten faktisk drikker af vandforsyningen. 
     
  • Vær opmærksom på forfangenhed: Heste på sommergræs har større risiko for at udvikle forfangenhed, der er en smertefuld betændelsestilstand i hestens hov. Forfangenheden opstår ofte i forbindelse med ændringer i hestens foder, fx ved en hurtig overgang fra krybbefodring til græs. Særligt ponyer, der er mere nøjsomme end heste, er i risiko for at udvikle forfangenhed. Det kan derfor være en god ide at forberede hesten langsomt på sommergræs ved at introducere dem for græsfolde nogle timer om dagen i begyndelsen.
Copyright Ridehesten.com
Et hurtigt skifte til mange timer på græsfolde kan øge risikoen for forfanghed. Foto: Ridehesten.com/Katrine Klitgaard
  • Tjek hesten igennem: Flere heste holder lidt sommerpause og er måske derfor ikke i dagligt arbejde, hvor de strigles og håndteres. Det er derfor vigtigt at tjekke hesten godt efter for skader, sår og flåter og andre insektbid, så det kan behandles. Sørg for at fjerne flåterne, rens sår og skader, og hold øje med, om hesten generelt har normal adfærd på folden. Er hesten meget plaget af insekter, kan man forebygge insektbid med insektspray. 
     
  • Behov for vitaminer og mineraler: De fleste græsfolde indeholder blot få forskellige græsarter, og de ensartede marker kan derfor have svært ved at dække hestens behov for mineraler og vitaminer ind. Det er derfor ofte en god ide at tildele hesten mineraler og vitaminer mindst tre gange med en dosering, der passer til hestens størrelse og behov, hvilket er angivet på foderpakkerne. Alternativt kan hestene også få en mineral- og vitaminspand ud på folden, så hesten selv kan tilgå dette.
     
  • Solbeskyttelse: Solen kan være hård i løbet af sommeren, og det er derfor vigtigt, at heste der går ude i mange timer, har adgang til skygge områder. Heste med pigmenterede muler har derudover ofte gavn af solbeskyttelse i form af solcreme eller en "mulekasket" , så den særligt sarte hud beskyttes overfor solen. På dage, hvor solen er særligt skarp, kan det også være en ide at lade hesten stå inde midt på dagen. 

Kilder: Agria Dyreforsikring

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen