Pandoras æske åbnet i Parra-sagen

06-02-2024 13:29

Anja Hegstrup

Videoer lagt på internettet af dressurrytteren Adam Steffens af træning ved amerikanske Cesar Parra har åbnet for Pandoras æske af, hvad der ifølge Dressage-News er en af hestesportens værst bevarede hemmeligheder om misbrug af heste og ryttere

Copyright Ridehesten.com
Cesar Parra. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Videoerne af den amerikanske rytter Cesar Parras mishandling af heste, der i sidste uge gik viralt, har for alvor åbnet for Pandoras æske.

Den 30-årige rytter Adam Steffens, der er gift med Sven Smienk, som konkurrerer for Canada og i en periode på knap et år arbejdede hos Parra, offentliggjorde videoerne, der har ført til, at det amerikanske rideforbund (USEF) og FEI midlertidigt har suspenderet Parra fra konkurrence både nationalt og internationalt, mens hændelserne efterforskes.

Ifølge Dressage-News rapporterer kilder fra Floridas Palm Beach County Sheriff's Office, at de modtager adskillige klager over Parra, herunder alvorlige beskyldninger, der involverer tidligere og nuværende kvindelige ansatte.

– Det, man ser på videoerne, er ingenting i forhold til, hvad der foregår på daglig basis mellem Cesar Parra og hans hestepasser Jen Mandracia, udtaler Adam Steffens til DressageNews.

– Sven modtager som mange tidligere medarbejdere, jeg har haft forbindelse med gennem denne proces, behandling for PTSD (posttraumatisk stresslidelse) pga. det, han skulle være vidne til der. Vi tolererer eller støtter ikke noget, der sker der, og jeg gør mit bedste for at kaste lys over denne situation, fortsætter Steffens.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dressage-News (tidligere magasinet HorseSport USA) skriver, at de i mere end 20 år uden held har forfulgt beskyldninger om Parra. Webstedet og magasinet formåede ikke at overbevise Parra-medarbejdere, FEI-stewarder og andre til at stå frem og bakke op om mange privatudtrykte påstande. Ingen ville give nogen videoer eller fotografier som bevis, og ingen ville tillade brugen af deres navne.

Det, der nu er kommet frem, viser et mønster af mange års forsøg på at opretholde Parra-foretagendet. Blandt andet har ansatte været tvunget til hver dag at deltage i kultlignende møder, og hesteejere har fået en del af kommissionen ved salg for ikke at afsløre adfærden på træningsfaciliteterne. Der er også tale om, at den daværende formand for FEI's dressurkomité Mariette Withages, som var Parras træner, i strid med reglerne ville stå ved siden af banen under hans ridt, tilsyneladende for at vise dommerne sin støtte til rytteren. Det samme gjorde hendes efterfølger, den tyske dommer og træner Volker Moritz.

Derudover er der adskillige eksempler på, hvordan Parra har formået at omgås regler og manipulere folk til sin fordel. F.eks. skulle Mariette Withages godkende Parra til OL ved en privat udtagelse i 2004 (fordi Columbia er en lille nation). Da pressen mødte op, oplyste Parra, at udtagelsen allerede var sket dagen forinden, og at han nu var kvalificeret til OL.

Ikke kun hestene har lidt under forholdene. Sexchikane af mindreårige er også en del af de beskyldninger, der i disse dage rammer Cesar Parra.

Kilde: Dressage-News

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen