Otte tips til at holde hestens vand frostfrit

19-12-2019 06:45

Merete Haahr

Når temperaturen går under frysepunktet, er det vigtigt, du sørger for, at hesten drikker rigeligt med vand. Selv i frostvejr har hesten brug for ubegrænset adgang til optøet vand. Her er otte gode råd, der kan hjælpe dig til at sikre hesten det vand, den har brug for

Copyright Ridehesten.com
Stil spanden et sted hvor der e rmest muligt sollys, således at solen kan varme vandet en smule.
  1. Hæld varmt vand i drikketruget: Hvis du er så heldig at have adgang til en varmt vands hane, så er det en god idet at spæde det kolde vand op med en spand varmt vand, selvom du nok må indse, at du skal give mere vand, end du plejer for at holde temperaturen. Heste kan bedst lide tempereret vand, og selv om varmt vand faktisk fryser hurtigere end koldt vand, så kan lidt varmt vand opmuntre hesten til at drikke. 
  2. Læg en lille bold i hestens spand: Hvis det ikke er helt lave frostgrader, så kan du måske klare problemet ved et simpelt lille trick. Læg en gummibold i vandet, og når bolden flyder rundt og flytter sig hele tiden, så bryder den det is, der er ved at forme sig. Det er vigtigt at finde en passende bold. Den skal være stor nok, så hesten ikke sluger den, men lille nok så hesten stadig kan få mulen ned og drikke vandet, selvom bolden er der.
  3. Isoler dit drikketrug: En isoleret spand er en god måde at holde vandet frostfrit. Man kan få færdiglavede isolationssystemer specielt lavet til heste, men du kan også lave det selv. Lave en form for trækasse rundt om boksen, så hesten ikke kan få fat på selve isolationsmaterialet. 
  4. Stil vandtruget på en forhøjning: Stil baljen på nogle paller, så det bliver hævet over jorden. Det gør at frosten i jorden ikke går direkte op i baljen, og det kan holde lidt på varmen. Put et par skefulde olie i vandet, så fryser overfladen ikke så let. Er der is på vandet skal du ikke bare hakke hul på isen, men rent faktisk fjerne isklumperne, På denne måde tager det længere tid inden vandet fryser igen.
  5. Brug hestemøg: Tag en stor balje og fyld den med frisk hestemøg. Stil en mindre spand ned i baljen og fyld siderne ud med halm. Hestemøg genererer naturligt varme og kan holde spanden frostfri i en nødsituation. 
  6. Se efter hvor solen er: Stil dit vandtrug på en måde, så det får så meget sol som muligt. Vi får ikke meget sol her i december og januar, men hvis du placerer truget ved et sydvendt område, så kan solen skinne på det. 
  7. Hold vandslangen indendøre: Sørg for at trække vandslangen ind efter brug til et frostfrit udhus eller vaskehus. Det holder slangen frostfri, og selvom det er koldt og besværligt, så vil spare dig for at bære mange tunge spande frem og tilbage, hvis slangen er frosset næste morgen. 
  8. Køb et frostfrit drikketrug: I sidste ende kan det måske være bedst at købe et frostfrit drikketrug. Man kan få flere forskellige, både drikkekopper, der holder vandet lunt om vinteren, og koldt om sommeren. Man kan også få specielle isolerede drikkekar, som er varmet op med en lille el-patron, eller man kan få isolerede vandkar med en kugle, som hestene kan trykke ned. Disse kar kan holdes frostfrit helt ned til minus 25 grader, men der skal være mindst 10 dyr til at holde karret fra at fryse til. 
Copyright Ridehesten.com
Heste skal have rigeligt vand om vinteren.

Læs mere om hestehold om vinteren i decembernummeret af Ridehesten.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner