Lars Mars
Det kan virke lidt misvisende at overskriften hedder ”Optimering af rytteren” og mobning. Grunden er at jeg vil prøve at skabe fokus på, hvad man selv kan gøre for at undgå at mobning går ud over trivslen, hvis man er/bliver offer for mobning pga. at sin sport.
Det er lettere at hjælpe sig selv - i forhold til at ændre på en gruppe mennesker
Mobning er blevet et stort område, og har mange tråde der forbinder hvorfor mobning opstår - hvordan man selv opfatter mobningen - og hvad man selv gør for at håndtere det.
Alt har indflydelse på hinanden, og på hvordan den der bliver mobbet, enten bliver påvirket af mobningen, håndtere mobningen, eller kan lære at leve med det.
Mental-indstilling
Vores hjerne bliver god til de påvirkninger som vi giver den – så hvis den bliver mest påvirket med ”knap så gode” oplevelser, enten fra omverdenen eller fra os selv – så bliver vi rigtig gode til at fokusere på alt det der kan være svært, alt det der går ”knap så godt”, eller ”fejl” – altså alt det der kan gøre os usikker og utryg.
MEN heldigvis kan vi hjælpe vores hjerne – ved at påvirke den med alt det der er godt - alt det som vi kan - alt det som vi er glade for - og alt det som vi gør i vores sport. Jo mere vi hjælper vores hjernen ind på den positive vej – jo stærkere bliver den til at håndtere eventuelle udfordringer.
Lav klare planer og strategier
Når jeg arbejder med udøvere der føler sig mobbet – skaber vi først fokus på alt det som vi kan gøre noget ved, samt alt det der kan styrke os, og alt det gode – i stedet for at bruge alt for meget unødig energi på noget der er uretfærdigt, eller kan være svært at ændre.
Trivsel
Hvis vi bliver mobbet - begynder vi typisk at trække os lidt væk fra andre, og undgå at deltage i de sociale snakke eller arrangementer – og dermed kan vi føle os lidt alene. Det kan gør ondt, og have stor betydning for vores trivsel både i hverdagen, i skolen/uddannelse, og til ridningen.
Det er så let at blive ked af det, eller føle at det er ”synd for mig” – hjælp dig selv, undgå at blive ”alene”, find andre at socialisere dig med, så du skaber nye relationer.
Jeg sætter altid stor fokus på både rytteren og ”mennesket inde i rytteren” – og mulighederne for at hjælpe sig selv til den bedste trivsel
Mobningen er her, og den trives i bedste velbefindende – både for mobberne og for ofrene - ikke fordi at vi skal acceptere at den trives – men efter min mening vil det være godt at hjælpe sig selv på den bedste måde, så man ikke bare håber på at det forsvinder, men at man laver en klar plan til at gøre nogle aktive handlinger.
Find løsninger til at hjælpe dig selv
Hvis vi konstant, bevidst eller ubevidst er under et pres – vil vores hjerne automatisk være i ”alarmberedskab” – og dermed er vores hjerne også mere sårbar. Hjernen vil automatisk være søgende, og fokusere mest på alt det der er ”farligt”, eller det som ”ikke er behageligt” for os. Derved kan vi have svære ved at navigere i udfordringer, og hvordan vi kan håndtere dem.
Derfor kan det være en fordel, at man prøver at se det på samme måde, som man træner med ponyen/hesten for at dygtiggøre sig. Her prøver vi også på, at finde muligheder og løsninger til at kunne udvikle og dygtiggøre os. Alt kan være svært i starten, men når vi har en god plan og øver os, så sker der en ændring.
Vi glemmer desværre ofte glæden til det som vi gør – og det gør os væsentligt mere sårbare overfor udfordringer
Jeg tror at grunden kan være, at vi lever i en perfekthedskultur med en konstant søgen på anerkendelse, samt at de sociale medier overtager mere og mere af vores fokus – med bl.a. hvad gør andre? og hvad mener andre om mig?
Vi glemmer at fokusere på det som vi gør, og hvorfor vi gør det – vi er konstant på vej til ”det næste”, endnu mere udvikling, og mål om endnu bedre præstationer. Det hele bliver mere og mere alvorligt, bl.a. fordi at vi typisk søger andres accept og anerkendelse for det som vi gør.
Det gør bestemt ikke noget at have høje ambitioner og store mål – bare vi husker at få opbygget robuste fundamenter, som kan hjælpe os, hvis vi bliver lidt usikker, eller hvis der opstår udfordringer.
Hjernen går i ”alarmberedskab” når noget er ubehageligt
Når alt går godt, er vi ikke så modtagelige for mobning – men hvis vi glemmer glæden til vores sport, eller har mest fokus på ”det der kan være svært”, ”eventuelle fejl”, samt på resultater og præstationer – vil vi blive mere sårbare og et lettere offer.
Prøv at tænke på løverne på savannen – de er super gode til at udvælge og jagte det letteste dyr i flokken – sådan er det også hos os mennesker – derfor er det godt hvis vi hjælper vores hjerne med positive påvirkninger, som skaber mental-styrke.
Vi kan ikke forvente at vi kan styre andres holdninger om os, og hvordan andre skal være - men vi kan altid gøre det optimale for at hjælpe sig selv – så vi ikke bliver ramt for hårdt på følelserne
Der er desværre ikke entydige løsninger for hvordan man håndtere udfordringer eller mobning i hverdagen, skole/uddannelse/arbejde, eller i sporten – derfor kan det være en rigtig god ide at få hjælp udefra. Jeg hjælper mange sportsudøvere med at finde muligheder, og lave klare planer - der kan hjælpe den enkelte udøver på den letteste måde, med fokus på alt det gode og alle udøverens kvaliteter.
Snak med forældre, familie, venner, trænere m.m.
Undgå at lukke dig inde i dig selv - jo mere du kan fortælle og tale om dine oplevelser, jo mere ”luft” får du i hjernen – som så kan hjælpe dig til at finde muligheder og løsninger til at håndtere udfordringen.
Prøv at være konstruktiv i din kommunikation, altså selvfølgelig er de nogle ”idioter” dem der mobber – men det hjælper ikke din hjerne. Fokusere på det som du kan gøre for at hjælpe dig selv på den bedste måde.
Rigtig god fornøjelse med at hjælpe dig selv, med at håndtere mobning, så den ikke påvirker din trivsel og glæde, samt din ridningen
Du kan læse mere om mit koncept ”Optimering af Rytteren” på:
Min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK HER
Mine blog: WWW.RIDEHESTEN.COM HER
Med sportslig hilsen
Lars mars
Mental- og fysisk træner, samt optimering