Opstilling og indvirken DEL1

06-12-2018 09:18

Line Hermann Hass

Har du brug for hjælp til at forbedre din opstilling og indvirken på hesten? Så giver Grand Prix rytter Line Hermann Hass en række gode råd til rytterens opstilling fra top til tå

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kære Læsere

I forrige blogindlæg gav jeg tips til rytterens selvbalance og kropskontrol, hvilket efter min mening er nødvendig for en god og effektiv opstilling. I sammenhæng hermed vil jeg i dette og det næste indlæg give tips til rytterens opstilling fra top til tå og beskrive, hvordan hjælperne og deres placering har indflydelse på rytterens indvirken på hesten.

Tips til hovedet, skuldrene, albuerne og hænderne
Som underviser fokuserer jeg på rytterens opstilling ved at hjælpe rytteren til at sidde korrekt og dermed bruge sine hjælpere korrekt. Og i takt med at hesten og rytteren uddannes, bliver hesten lettere at ride, og rytteren bliver i stand til at indvirke med finere og mere diskrete hjælpere. Jeg er enig i "at det hele starter med rytterens opstilling", og jeg kan samtidig nikke genkendende til, at det er nemmere at sidde flot, når hesten er under hjælperne og nem at sidde på. Derfor har jeg som underviser i højere grad fokus på, om rytteren bruger sine hjælpere korrekt i samspil med hesten, end at rytteren sidder stille med rank ryg.

Tips til hovedet
Hovedets placering har indflydelse på rytterens vægtfordeling på hesten. Som udgangspunkt skal hovedet holdes lige og rytteren skal kigge lige ud igennem hestens ører.
Det er vigtigt, at rytteren er opmærksom på sit hovedets indvirken på hesten. Et eksempel kan være, at rytteren tipper hovedet og kigger ned på bøjningen til indvendige side i schenkelvigningen, hvilket giver hesten modsigende signaler, da rytteren her sidder med vægten til indvendige og samtidig ønsker, at hesten går mod udvendige. 
At sidde skævt med hovedet er ofte en ubevidst handling. Man kan selv holde øje med hovedets placering ved at tjekke hvor kasketten på ridehjelmen peger hen. Som udgangspunkt skal den pege ud igennem hestens ører.

Tips til skuldrene
Skuldrene ønskes nede, afslappede og vandrette, og de har særlig stor indflydelse på rytterens indvirken med hånd og sæde.
Typiske skulder-udfordringer jeg ser som underviser er spændte, høje eller skæve skuldre. De spændte og skæve skuldre skyldes ofte, at rytteren ikke formår at adskille hånden fra skulderen. Dvs en anholdning i tøjlen går op og giver spændt skulder, og en bøjning med tøjlen giver en høj skulder. Et tip til at adskille hånd fra skulder er et lille knæk i albuerne. Har man stadig svært ved at spænde af i skuldrene, kan en god øvelse være at rotere skuldrene over en 5-6 meter, mens man rider. De roterende og dermed afspændte skuldre giver en blødere hånd, og man vil mærke en større skulderfrihed og smidighed i hesten. Falder hesten her ud af samling og på forpart, er det information om, at hesten rides for meget for hånden.
Høje skuldre skyldes ofte rytterens manglende evne til at følge hestens rygsving med sædet. Når rytteren har svært ved at sidde på hesten, skubbes numsen op af sadlen, hvilket går videre op og skubber rytterens skuldre op mod ørerne. Pust luften ud, lad skuldrene falde ned og slap af i sædet, så numsen bliver i sadlen.    

Tips til albuerne
Albuerne skal gerne placeres foran hoften og naturligt ned langs rytterens overkrop med et lille knæk, så hånden adskilles fra resten af kroppen jf ovenstående. At albuerne skal være foran hoften skyldes, at her er hånden mere åben og fleksibel. Hesten skal have følelsen af, at den kan strække sig frem og ud i halsen.
Det er vigtigt, at kontrollen over albuerne kommer ved at sædet bliver bedre og bedre til at følge hestens rygsving. Og ikke fordi, at rytteren presser albuerne ind og dermed bliver spændt.   

Tips til hænderne
Hænderne skal som udgangspunkt være placeret ude foran sædet, være bløde og stille. Hændernes hårdhed/blødhed har stor indflydelse på hestens smidighed og på samspillet mellem hest og rytter.  Den bløde hånd er nødvendig for at hesten slapper af i mund og kæbe. Når hesten har tillid og accepterer hånden, vil rytteren kunne mærke i hånden, hvordan hesten bruger kroppen.
Håndens placering stor indflydelse på, hvordan tøjletaget indvirker på hesten. Hånden kan med fordel løfte op mod taget, hvis skulderen skal rides ind på plads. Eller lede til siden og vende hesten. Ligeledes kan et løft af begge hænder være med til at løfte hesten roligt op og frem i næsen, når den falder på forparten. Et godt tip er her at forestille sig, at man har en snor imellem hestens ører, som man trækker op mod taget. Dette tip hjælper på, at man ikke trækker bagud samtidig, for så bliver hesten snæver fortil.
Som underviser ser jeg ofte hænder som placeres for langt nede og for tæt på sædet. Dette kan skyldes manglende balance hos rytteren, og giver en lidt hård og ufleksibel hånd. En anden udfordring kan være urolige hænder, hvilket ofte skyldes rytterens manglende evne til at adskille hånden fra sædet, så hestens rygsving bevæger sig videre op og giver urolige hænder.

Jeg håber, at I kan bruge mine tips og rigtig god fornøjelse med træningen! Få flere tips og inspiration til den daglige træning ved at følge Dressurundervisning.dk på Facebook og Instagram. I næste blogindlæg her på Ridehesten Junior vil jeg fortsætte med tips til opstillingen med fokus på ryggen, sædet og schenklerne. 

Mvh. Line Hermann Hass
 

Info

Om Line Hermann Hass

Jeg driver egen træningsstald, og har netop opstartet et nyt undervisningskoncept med Dressurundervisning.dk, hvor jeg tilbyder forskellige undervisnings-pakker. Baggrunden er, at jeg har undervist i mange år, og jeg har en stor interesse for at formidle min viden og erfaring. Derfor er jeg også rigtig glad for at blogge mine tips til dressur her på Ridehesten Junior. I min undervisning ønsker jeg at forbedre rytterens selvbalance, kropskontrol og dermed indvirken. Og jeg gør mig umage for at forklare, hvordan, hvornår og hvorfor hesten skal korrigeres, så rytteren oplever at have konkrete værktøjer til at løse udfordringer i træningen. Min glæde og passion for dressur tager udgangspunkt i partnerskabet med hesten som udvikles igennem dens uddannelse. Jeg har reddet professionelt, uddannet mange heste og redet Grand Prix internationalt.

Følg Dressurundervisning.dk på facebook og få inspiration til din daglige træning.
Thomas Bach Jensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen