8 tips til rytterens selvbalance og kropskontrol

30-11-2018 08:54

Line Hermann Hass

For at indvirke korrekt og effektivt på hesten kræver det, at rytteren er i stand til at ride i selvbalance, og at rytteren har udviklet en god kropskontrol. Grand Prix rytter Line Hermann Hass giver dig her en række gode tips til, hvordan du opnår selvbalance og kropskontrol

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kære Læsere

Jeg har glædet mig meget til at komme igang med at blogge her på Ridehesten Junior! Jeg vil fremadrettet blogge mine bedste tips indenfor dressur, hvor jeg vil tage udgangspunkt i min tilgang til dressur som underviser, samt i min måde at uddanne heste frem mod Grand Prix. Jeg håber, at mine indlæg er med til gøre dressur mere forståelig, for på den måde bliver dressur sjovere for både hest og rytter! Man er altid meget velkommen til at skrive et spørgsmål til cli@wiegaarden.dk, som jeg vil forsøge at besvare ved et fremtidigt indlæg. Mit første indlæg her hos Ridehesten Junior omhandler rytterens selvbalance og kropskontrol. 

8 tips til rytterens selvbalance og kropskontrol
For at indvirke korrekt og effektivt på hesten kræver det, at rytteren er i stand til at ride i selvbalance, og at rytteren har udviklet en god kropskontrol. Herigennem kommer letheden og harmonien imellem hest og rytter undervejs i hestens uddannelse. I min undervisning går jeg derfor meget op i at undersøge rytterens forståelse og evne til selvbalance og kropskontrol. Det er vigtigt, at rytteren er bevidsthed omkring, hvad der fungerer godt, samt hvor der er plads til forbedring. Og at rytteren får konkrete øvelser til at opnå en forbedring. 

Selvbalance

Tip 1) Hvad er selvbalance
At rytteren sidder i selvbalance vil sige, at rytteren er i stand til at følge hestens takt og sving samt indvirke på hesten uden at bruge hesten til at balancere. Rytteren skal opnå et fleksibelt sæde og en naturlig balance, og ikke bruge tøjlen, klemme med benene rundt om hesten eller sidde med et spændt sæde for at holde balancen under ridning.  

Tip 2) Hvorfor er selvbalance vigtigt
Et helt grundlæggende mål i hestens uddannelse er, at ride hesten i balance med vægten på bagparten. Rytterens evne til selvbalance er nødvendigt for at opnå dette. Hvis rytteren har en dårlig balance, bliver det hestens opgave at balancere rytteren, og det skal omvendt være rytteren, som balancerer hesten. Når rytteren har en god selvbalance, så indvirker rytteren langt mere effektivt og forståeligt overfor hesten. Hesten bliver således ikke forstyrret af rytterens ubalance, men får kun de signaler, som rytteren vælger at give hesten.

Tip 3) Hvordan testes selvbalancen
Rytterens selvbalance kan testes ved at slappe af de steder i kroppen, hvor rytteren ofte kompensere for sin ubalance. Man kan bl.a. afbryde tøjlekontakten under ridning og mærke efter, om man mister balancen. I min undervisning bruger jeg metaforen "at cykle uden støtteben". Man skal have balance til at cykle uden støtteben, ligesom man skal have balance til at ride uden tøjlestøtte. På samme måde kan rytteren teste sin selvbalance ved at slappe helt af i benene og/eller i sædet. Tjek selvbalancen både på cirkelvolten, men også i øvelser. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Tip 4) Hvordan forbedres selvbalancen
At sidde i selvbalance er ikke nemt! Og det er noget, som udvikles og forbedres løbende. Første skridt er at blive bevidst om, hvornår man sidder i selvbalance, og hvornår man får udfordringer, samt opnå bevidsthed om, hvor man kompenserer i kroppen, når selvbalancen mistes. Som underviser hjælper jeg rytteren til at finde frem til, hvornår og hvorfor selvbalancen mistes. Bevidstheden herom gør rytteren i stand til at arbejde med udfordringerne. Selvbalancen er i særlig grad udfordret i overgange samt i øvelser, hvor rytteren er inde og korrigere hesten. Det kan være en rigtig god idé at ride uden bøjler eller endda uden sadel for at forbedre selvbalancen. 

Kropskontrol

Tip 5) Hvad er kropskontrol
Kropskontrol under ridningen vil sige at være bevidst og have kontrol over alle dele af kroppen og dermed kontrol over indvirken og signaler, der gives til hesten. Rytteren skal være i stand til at aktivere og spænde af i de forskellige muskler og kropsdele efter behov. Eksempelvis skal rytteren være i stand til at adskille hånd fra sæde, ligesom rytteren skal kunne indvirke med højre schenkel samtidig med, at det rides en anholdning i venstre og så videre. De fleste signaler til hesten består nemlig af flere forskellige hjælpere. 

Tip 6) Hvorfor er kropskontrol vigtigt
Kropsbevidsthed og kropskontrol er nødvendigt for at kunne give hesten de korrekte korrektioner på de rigtige tidspunkter. Kropskontrollen er med til, at rytteren kan sidde afspændt og i selvbalance med en flot opstilling i harmoni med hesten. Rytteren bliver i stand til at slappe af de rigtige steder og følge hestens takt og sving samtidig med, at rytteren aktiverer andre dele af kroppen, som er nødvendige for at give hesten en konkret korrektion. 

Tip 7) Hvordan testens kropskontrollen
Det er egentlig ret lavpraktisk at teste kropskontrollen. Rytteren kan teste sin kropskontrol ved under ridningen at aktivere og afspænde de forskellige muskler og kropsdele. Og senere hen gøre det i kombinationer. Rytteren kan eksempelvis teste, om brystkassen kan kontrolleres, samtidig med at sædet er afslappet og følger hestens rygsving. På samme måde kan rytteren teste evnen til at spænde i sædet ved en anholdning, samtidig med at hænderne forbliver bløde. Eller rytteren kan mærke efter, om overkroppen holdes afspændt, mens schenklerne indvirker på hesten. At ryste med skuldrene under ridningen er en god øvelse, som hjælper rytteren med at spænde af i overkroppen. Det er kun fantasien, som sætter grænser i forhold til hvilke kombinationer, som kan testes og trænes under ridningen. Det kan være svært at teste disse ting alene. Derfor er det en god idé at have sin underviser på sidelinjen.

Tip 8) Hvordan forbedres kropskontrollen
Det er min erfaring, at en god kropskontrol ofte hænger sammen med en stærk core og en god fysik. En stærk core, er et rigtig godt fundament for at kontrollere hele kroppen. Det mærkede jeg selv, da jeg skulle igang med ridningen efter fødsel. Pga min svage core efter graviditeten havde jeg en langt dårligere balance og kontrol over hele kroppen. En god fysik giver rytteren overskud under ridningen til at træne kropskontrollen. Så i gang med core-øvelser og løbeture! Jeg har selv med stor glæde benyttet Lene Theill fra Fit4you, som har hjulpet mig med træningsprogrammer. 

Rigtig god fornøjelse med træningen!

Mvh. Line Hermann Hass

Info

Om Line Hermann Hass

Jeg driver egen træningsstald, og har netop opstartet et nyt undervisningskoncept med Dressurundervisning.dk, hvor jeg tilbyder forskellige undervisnings-pakker. Baggrunden er, at jeg har undervist i mange år, og jeg har en stor interesse for at formidle min viden og erfaring. Derfor er jeg også rigtig glad for at blogge mine tips til dressur her på Ridehesten Junior. I min undervisning ønsker jeg at forbedre rytterens selvbalance, kropskontrol og dermed indvirken. Og jeg gør mig umage for at forklare, hvordan, hvornår og hvorfor hesten skal korrigeres, så rytteren oplever at have konkrete værktøjer til at løse udfordringer i træningen. Min glæde og passion for dressur tager udgangspunkt i partnerskabet med hesten som udvikles igennem dens uddannelse. Jeg har reddet professionelt, uddannet mange heste og redet Grand Prix internationalt.

Følg Dressurundervisning.dk på facebook og få inspiration til din daglige træning.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner