Op på hesten igen

23-01-2018 09:38

Camilla Tiefensee Schrøder

Kom godt tilbage i sadlen igen efter et styrt

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Uanset hvor erfaren du er som rytter, vil det at falde af altid være en del af det at ride. Et grimt fald kan have rigtig alvorlige konsekvenser, og det kan tage lang tid at komme ovenpå igen. Og det er ikke kun fysisk, man skal komme sig. Mange ryttere oplever også at miste selvtillid og blive bange for at komme tilbage i sadlen.

FEI har spurgt hestepilatesinstruktøren Sue Gould-Wright til råds.
Ud fra sin erfaring med at hjælpe ryttere, der kæmper for at komme både fysisk og mentalt ovenpå efter et fald fra hesten, har hun følgende fem råd:

1. Få tjekket din fysiske tilstand
Vi er hurtige til at få en fysioterapeut ud til hesten, hvis den virker til at have ubehag, men glem ikke dig selv. Det er vigtigt at sikre sig, at ens egen fysik er i orden – særligt efter et styrt.

2. Er du kommet dig følelsesmæssigt?
Når vi har haft en traumatisk oplevelse såsom et fald fra hesten, så gemmes den følelsesmæssige reaktion i den del af hjernen, der hedder amygdala. Det betyder, at næste gang, man konfronteres med en lignende situation – for eksempel den samme forhindring på banen eller det sted, hvor ulykken skete – så vil hjernen automatisk sætte nogle forsvarsmekanismer ind for at beskytte dig. Man vil typisk opleve, at adrenalinen stiger, benene ryster, maven vender sig, eller at man får svedige håndflader.
En psykolog eller specialiseret coach vil kunne hjælpe til at overkomme reaktionen.

3. Vælg den rigtige hest, når du skal tilbage i sadlen
Mange ryttere på højt niveau har en trofast læremester stående i stalden, som kan hjælpe dem, når de har brug for at genvinde selvtillid. Hvis du ikke har sådan en, så er der mange rideskoler, der har. Der kan være mange følelser forbundet med et alvorligt fald fra ens egen hest, som man er tæt knyttet til, og det at komme i gang med ridningen på en anden hest kan tage noget af presset og gøre det lettere at komme over ulykken.

4. Tag timer på en mekanisk hest
Nej, det er ikke en rigtig hest, men den er en god erstatning, som er i perfekt symmetrisk i balance og opfører sig forudsigeligt. Træneren kan stå lige ved siden af og systematisk gennemgå alle bevægelser, og det kan hjælpe rytteren til at forbedre sin teknik og (gen)finde sin naturlige balance.

Nyheden fortsætter efter annoncen

5. Undersøg, hvorfor uheldet skete, og gør arbejd med det
Har du brug for noget mere træning – springning, dressur, horsemanship? Har din hest brug for hjælp til at forstå de øvelser, du beder den om at udføre? Eller har du måske brug for at blive stærkere fysisk vha. træning uden hesten? Prøv for eksempel rytterpilates. Det vrimler med tips til den slags på internettet.

Læs mere om emnet "Derfor bliver vi bange for vores hest" i Ridehestens oktobernummer fra 2017.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen