Britt Carlsen
En sportsrelateret hjernerystelse, det er der mange ryttere, som kender til. Det kan være som følge af fald fra hesten, eller man slår eget hoved sammen med hestens i forbindelse med opsadling eller vartning.
Forekomsten af sete hjernerystelser i akutmodtagelse I Danmark er rapporteret til 1% af alle sete sportsskader i håndbold (120) og fodbold (370) og 5% af alle sete skader i ridning.
Summen af rapporterede hjernerystelser i landspatientregisteret (sportsrelaterede, arbejdsrelaterede osv) er omkring 25000 årligt. Hvilket giver en forekomst på 0.5% af alle skader registreret i sundhedsregi, kan man læse på DIFs hjemmeside.
Størstedelen af alle udøvere ramt af hjernerystelse kommer sig fuldstændigt efter 10-14 dage (4 uger for børn og unge). Men der findes ryttere, som oplever, at deres hjernerystelse udvikler sig til en kronisk skade, som har stor indflydelse på deres dagligdag.
Der er generel enighed blandt fagfolk om, at færre ville få langvarige gener, hvis de lader være med at provokere symptomerne, men er aktiv i det omfang, at symptomerne ikke forværres.
Forskningen på området tyder på, at der er nogle behandlingsmetoder, der kan være særligt fordelagtige for nogle personer i den tidlige fase (inden for de første to uger). Bl.a. har et studie vist, at træning af musklerne omkring nakken og øjnene kunne hjælpe nogle udøvere hurtigere tilbage. Andre studier har vist, at komplet hvile kan have en tendens til at forlænge forløbet.
Hvor mange er milde/komplicerede?
Hjernerystelse er som udgangspunkt en lidelse uden varige mén. Der er dog en lille gruppe på ca 10-15%, der oplever vedvarende symptomer.
Risikofaktorer for langsom heling af hjernerystelse:
Hvor hurtigt kan man vende retur til sport ved den milde?
Det anbefales at udøveren er i hvile i 24-48 timer efter traumet og herefter gradvist genoptager fysisk aktivitet og skole/ arbejde. Gradvist betyder, at udøveren ikke provokerer symptomer og at udøveren øger belastningen med 24 timers mellemrum. Overdreven aktivitet – både fysisk og kognitivt frarådes i de første 10-14 dage også selvom udøveren er symptomfri.
Se mere på www.dif.dk
I magasinet Ridehesten har vi flere gange behandlet emnet, og talt med ryttere, der har fået blivende skader efter hjernerystelse. I april 2016 kunne man læse artiklen: Et liv med kronisk hjernerystelse. For springrytter Anne Forsberg Bøllingtoft og militaryrytter Diana Kramer har heste haft en afgørende betydning i deres liv. Det er sammen med hestene og ved stævnerne, de henter energi og inspiration. Efter en rideulykke ændrede deres liv, har hestene fået ny betydning og værdi i deres dagligdag.
I februar i år kunne man læse artiklen: Jeg havde da bare slået hovedet. Dyrlæge med heste som speciale Liselotte Larsen har haft hjernerystelse nogle gange, som følge af fald fra hesten eller kontant kontakt med heste på arbejdspladsen. Sidste gang det skete ignorerede hun alle symptomer og knoklede på i klinikken, og det var en fejl, skulle det vise sig. Hun er nu sygemeldt på fjerde måned og har svære komplikationer.