Nyt forskningsstudie: Konkurrenceheste uden sko

10-12-2021 13:26

At sko heste har længe været en selvfølge. Men efter mange gode resultater i løbet af året, hvor trænere som svenske Peder Fredricson og Henrik von Eckerman har ladet deres heste konkurrere uden sko, har snakken om skoning ift. holdbarhed og præstation taget om sig i international ridesport

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mange er nysgerrige efter at lære mere, men der er også mange spørgsmål, der kræver svar. I samarbejde med Sveriges Landbrugsuniversitet i Uppsala (SLU) har Agria nu lavet en ny forskningsundersøgelse for at finde ud af, hvornår og hvordan det er tilrådeligt at ride med eller uden sko.

Agria Research Fund indgår nu et nyt samarbejde med Peder Fredricson, professor Lars Roepstorff fra SLU og dyrlæge Staffan Lidbeck, der vil undersøge forskellen i hestens bevægelsesmønster og styrker med og uden hestesko. Undersøgelsen tager udgangspunkt i, at Peder Fredricson de seneste år har trænet og konkurreret på højeste niveau med sin hest uden sko, med positive erfaringer. Nu vil holdet dykke ned i emnet for at få viden om, hvornår og hvordan det er tilrådeligt at ride med eller uden sko. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Agria har i flere år bestræbt sig på at reducere risikoen for heste, der lider af halthed. Nu går vi ind i et nyt studie sammen med et drømmehold i hestekendskab. Jeg har store forhåbninger til, at vi kan få et resultat, der på sigt kan gavne flere heste og hesteejere, siger Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring. Vidensprojektet #StopHalthed startede hos Agria Dyreforsikring Sverige, med CEO Agnes Fabricius som initiativtager. 

Holdet, der bliver ledet af forsker Lars Roepstorff, vil undersøge effekten på hestens helbred og præstation, men også om der er situationer, hvor risikoen for skade stiger, hvis hesten går uden sko.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ved at indsamle data vil man være i stand til at analysere, hvordan hestens bevægelsesmønster påvirkes af at gå med eller uden sko, samtidig med at man undersøger, hvordan hestens styrke påvirker sener, ligamenter og led. 

Mere information om, hvordan styrken påvirker benene, er vigtig for hestens præstation, men også for at øge kendskabet til risikoen for skader og overbelastning. Dette er igen et nødvendigt grundlag for fremtidige anbefalinger, hvis, hvornår og hvordan det kan være tilrådeligt at arbejde med hesten som går med sko eller er uskoet.

Undersøgelsen er gået i gang og vil blive rapporteret i 2022. 

Deltagerne i forskningsstudiet "En undersøgelse af bevægelser og styrke med og uden sko" er:

  • Lars Roepstorff, forsker og professor ved Institut for Anatomi, Fysiologi og Biokemi ved Sveriges Landbrugsuniversitet i Uppsala
  • Peder Fredricson, verdens bedste springrytter, der altid er på udkig efter nye veje frem
  • Staffan Lidbeck, dyrlæge på Löberöds hesteklinik

/Agria Dyreforsikring.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen