Nye regler: Nu kan du ikke selv udelukke din hest fra konsum

06-07-2021 21:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Den nye Dyresundhedslov medfører en række ændringer, som gælder alle hesteejere. Fra den 7. juli er det blandt andet ikke længere muligt for dig selv at vælge, at hesten skal udelukkes fra konsum

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

At hesten er udelukket fra konsum betyder, at den i lovgivningsmæssig forstand får status af kæledyr. Hesten er herefter ikke beregnet til at blive til menneskeføde og vil aldrig kunne slagtes. Ændringen er permanent og kan aldrig fortrydes, heller ikke af en kommende ejer efter salg.

Indtil i morgen den 7. juli har det været muligt for almindelige hesteejere selv at vælge at udelukke sin hest fra konsum. Men med den nye europæiske Dyresundhedslov, Animal Health Law (AHL), ophører denne mulighed. 

Fra 7. juli 2021 kan en hest kun udelukkes fra konsum af dyrlægen, hvis den er blevet behandlet med lægemidler, der medfører dette. Det er således ikke længere muligt for dig selv at vælge, at hesten skal udelukkes fra konsum.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside her. 

Derudover træder der også nye regler i kraft i forhold til registrering af heste. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Denne EU-lovgivning betyder, at besætninger med heste skal registreres i CHR (Central Husdyr Registrering), og at det enkelte dyrs opholdssted ligeledes skal fremgå af CHR.

Fødevarestyrelsen skriver følgende på deres hjemmeside: 

Hvis du holder heste, skal du lade dig registrere i CHR. Den, der ejer en ejendom eller et areal, hvor der holdes heste, skal lade stedet registrere i CHR som en besætning med heste. Det gælder, uanset om du selv ejer hestene eller ej. Kravet gælder for alle steder, hvor der holdes heste, uanset hvor mange heste, der er på stedet. 

Eneste undtagelse herfor er steder med heste, hvor der kun befinder sig dyr i mindre end 30 dage i træk, og hvortil hestene er flyttet fra samme sted.  

Du skal være opmærksom på, at der stadig er regler om identifikation af heste og om hestepas. Det betyder, at alle heste skal mærkes med en chip, have et hestepas og registreres i Hestedatabasen hos Seges Heste. På sigt vil der også komme krav om, at flytninger af heste skal registreres i CHR.

Læs mere om Dyresundhedsloven HER. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen