Ny forskning omkring vaccine mod græssyge skuffer

12-11-2019 16:30

Stine La Cour Andersen

I et forløb på fire år har man i Storbritannien studeret effekten af en vaccine mod den meget dødelige græssyge. Her har man testet vaccinen ved at sammenligne grupper af vaccinerede og placebo-behandlede heste

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Forskere i Storbritannien har på forsøgsbasis givet udvalgte heste en vaccine med bakterien Clostridium botulinum type C med håbet om, at vaccinen ville forhindre græssyge blandt de testede heste. Undersøgelsen blev udført, da videnskabelige beviser peger i retningen af, at græssyge er associeret med Clostridium botulinum type C, som man typisk finder i jord. Den landsdækkende undersøgelse har observeret 1.000 heste fordelt på 120 lokationer i et tidsrum på fire år. Desværre har vaccinen vist sig ikke at have den ønskede effekt, da man ikke ser en tydelig forskel på de vaccinerede og placebo-behandlede heste. I perioden blev ni heste ramt af sygdommen, et antal der var meget lavere end forventet, men risikoen for græssyge var ikke mindre i den vaccinerede gruppe af heste. Derfor har man altså ikke bevis på at vaccinen har haft nogen effekt. Selvom resultatet skuffer forskerne, så har undersøgelsen åbnet op for nye muligheder.

Fakta
Årsagen til græssyge er endnu usikker. Nyeste forskning peger på, at bakterien Clostridium botulinum type C er involveret. Græssyge gør skade på dele af nervesystemet med tarmlammelser, og i akutte tilfælde har den døden til følge. Symptomerne består bl.a. af nedsat ædelyst og tegn på kolik.

Ny viden hjælper forskerne på rette vej
Dr. Richard Newton fra Animal Health Trust udtaler, at selvom vaccine ikke demonstrerede nogen signifikant beskyttende effekt, så har den unikke forskning stadig opnået en række ting. Forskerne har fået en større forståelse af græssyge, og Dr. Jo Ireland fra University of Liverpool tilføjer, at den store mængde data, de har indsamlet, er en værdifuld ressource for efterfølgende studier. Feltstudiet viste, at både vaccinen og placebo-injektionen var sikre at benytte, da de havde en lav hyppighed af negative sideeffekter. Forskerne fandt også ud af, at både yngre heste og lave Clostridium botulinum type C antistofniveauer hos hestene i høj grad var associeret med en forhøjet risiko for græssyge. Konklusionen er dermed, at yderligere forskning i forbindelsen mellem Clostridium botulinum type og græssyge vil være berettiget.

/Horse&Hound

 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen