Hjernerystelse giver alvorlige senfølger

20-05-2019 13:07

Hjernerystelse er desværre noget, mange ryttere kender til, og 5% af alle skader i forbindelse med ridning er hjernerystelse. Nu viser ny forskning, at hjernerystelse giver alvorlige senfølger

Copyright Ridehesten.com
Brugen af ridehjelm beskytter imod hjernerystelse.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Emilie Lykkeberg Dahl faldt af sin hest i 2006, og slog hovedet. Hun fortæller til ungdoms siden Vice.com, hvordan hun efter ulykken var sygemeldt en lille uges tid, men blev hun sendt i skole igen. Siden gik det helt galt, hun havde konstant hovedpine, og hun kunne slet ikke samle sig om undervisningen. Det endte med mange og lange perioder med sygemeldinger, og afbrudte skoleforløb. I dag læser hun til lærer, men selv nu mange år efter ulykken, er Emilie stadig mærket af sin hjernerystelse. Hun har ofte hovedpine, hun trættes hurtigt, og har store problemer med at koncentrationen. Emilie mener ikke at hun nogensinde bliver i stand til passe en fuldtidsarbejde, eller at undervise børn i en almindelig skoleklasse. Viljen er der men hovedet kan ikke følge med. På gode dage har hun tre til fire timer, og så må hun hjem og hvile, for at kunne få en normal hverdag til at fungere.

 

Hjernerystelse medfører risiko for at ende på førtidspension

Ridning er en af de farligste sportsgrene i forhold til antallet af udøvere. Hesten er et stort dyr, og den reagerer med stor hastighed. Det betyder at der kan let kan ske ulykker når man mindst venter det. Ifølge ulykke registeret, tegner hjernerystelser sig for omkring fem procent af alle ulykker, og selvom det umiddelbart virker som om man bare har slået hovedet, så er det noget man skal tage alvorligt.

En ny undersøgelse viser at danskere har halvanden gang større risiko for ikke at være i ordinært arbejde fem år efter en hjernerystelse og 2 ½ gang større risiko for at ende på førtidspension. Der er også forhøjet risiko for at ende på en form for offentlig ydelse, hvis man har været udsat for en hjernerystelse.

– Hjernerystelse påvirker hukommelsen og humøret, og det rammer energiniveauet og evnen til at tænke hurtigt, og modtage nye opgaver, fortæller Heidi Graff, fra Folkesundhedsvidenskab ved Københavns universitet. I yderste konsekvens har hjernerystelse også betydning for en for tidlig død. Ifølge Heidi Graff viser forskningen også, at risikoen for at dø forfor tidligt inden for 6 måneder er seks gange så stor sammenlignet med kontrolgruppen, og inden for en periode på fem år, er der to en halvgang så høj risiko for en for tidlig død.

 

Nyheden fortsætter efter annoncen

En ridehjelm kan forebygge hjernerystelse

En hjelm er en direkte forhindring for at man får en hjernerystelse. Brugen af hjelm kan forebygge hjernerystelse, og den nedsætter det første stød på kraniekassen, fortæller idrætsfysioterapeut Mikkel Hjuler, som til dagligt leder klinikken Fysiq. Dette betyder at påvirkningen ikke medfører en egentlig hjernerystelse. Har man engang haft hjernerystelse er hjernen mere modtagelig overfor stød og kan ikke tåle det samme stød som tidligere. Slag og stød behøver ikke samme styrke for at forårsage en ny hjernerystelse, og y. – Har man først  mærket hvor svært det er at komme sig over en hjernerystelse, så er man mere villig til at gå på kompromis med hvordan det ser ud at rende rundt med hjelm, fortæller Mikkel Hjuler.

I ridesporten har man desværre set flere eksempler på, at selv eliteryttere måtte sætte karrieren på standby på grund af hjernerystelse, så det er en lidelse vi bør tage alvorligt.

 

Hjælp til komplicerede hjernerystelser

Har du været udsat for en voldsom hjernerystelse og har du stadig har gener efter fire uger, så kan du modtage et professionelt målrettet behandlingsforløb på 10-12 uger med neuropsykologer og fysioterapeuter i samarbejde med specialsygehuset Center for hjerneskade. Det kan du læse mere om i artiklen Hjælp til idrætsudøvere med komplicerede hjernerystelser.

Læs mere om hjernerystelse på Ridehesten.com.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner