Her er alt du skal vide om OL

25-07-2024 19:04

Der er ridning på OL-programmet fra lørdag den 27. juli og helt frem til tirsdag den 6. august. Her på Ridehesten har vi lavet en lille mini-guide, som indeholder alt, du bør vide om OL

Copyright Ridehesten.com
Militaryrytterne har i dag haft mulighed for at træne på det imponerende stadium. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Det kan være svært at finde hoved og hale i det store OL-program, som kommer til at udspille sig de næste to uger. Officielt skydes OL i gang fredag aften, hvor der vil være en spektakulær åbningsceremoni, hvor atleterne skal sejle langs Seinen.

Hvis du er en af dem, som synes, det er lidt svært at finde rundt i alle OL-reglerne, sendetiderne og alt derimellem, så bare rolig. Hjælpen er her, for vi har nemlig samlet alt det, vi kunne komme i tanke om, i denne nyhed.

Hvad kan du forvente af Ridehesten?
Ridehesten er det eneste danske hestemedie, som ligesom mange gange før er akkrediteret til at dække OL. Det er vi stolte af, og vi vil gøre vores allerbedste for at holde jer konstant opdateret med både billeder og tekst. Vi vil lave sidehistorier både før og under konkurrencedagene, og undervejs vil vi de fleste dage have live-nyheder, hvor vi løbende opdaterer med billeder direkte fra konkurrencerne samt tekst. Vi vil også lave nyheder med starttider, således at I hele tiden kan holde jer informerede om, hvad og hvornår der sker noget.

Det kan også anbefales at følge med på vores sociale medier, hvor vi løbende vil opdatere, blandt andet på vores Instagram Stories. Skulle I undre jer over, at der ikke vil være nogen form for videoer, så er det fordi, det er forbudt for os. OL er en kompliceret størrelse, hvad angår rettigheder, og da vi ikke har rettighederne til at filme, må vi kun lægge billeder op og nedskrevne interviews.

I hvert fald kan vi se frem til, at 200 heste vil ride på banen i Versailles i løbet af ugerne, og inklusive reserver vil 250 heste være opstaldet i perioden.

Copyright Ridehesten.com
Terrænbanen med Château de Versailles i baggrunden. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Military 
Militaryrytterne er de første, som skal konkurrere i Versailles, og det forløber, ligesom vi kender det. Først skal alle rytterne ride dressur, herefter terrænspringning, og til sidst skal dem, som stadig er klar og fit, deltage i ridebanespringning, som er med til at afgøre, hvordan medaljerne skal fordeles.

Fakta
Tidsplan military
  • Lørdag den 27. juli 2024 kl. 9.30-18.30 - dressur. Sendes på TV 2 Play og HBO Max
  • Søndag den 28. juli 2024 kl. 10.30-15.00 - Terrænspringning. Sendes på TV 2 Play og og HBO Max
  • Mandag den 29. juli 2024 kl. 11.00-16.30 - Ridebanespringning. Sendes på TV 2 Sport X og og HBO Max

Kommentatorer

TV 2: Jakob Binder-Struck
HBO Max: Pia Refslund Elbo og Mia Hastrup

For andet OL i træk er Peter Flarup og  Fascination e. Favorit Ask/ Lando (opdr. Jørn-Ove Jørgensen) udtaget til at repræsentere Danmark ved OL, og det betyder, at der ikke stilles noget dansk hold, men kun en individuel rytter. 65 ekvipager vil være til start i dressuren, og det er ikke til at vide, hvor mange der er faldet fra inden mandagens springning. Her vil alle dem, som stadig er fit, være til start, hvor først holdfinalen skal afgøres. Herefter vil de 25 bedste ekvipager gå videre til den individuelle finale.

I praksis betyder det, at hvis alt går vel for Peter og hans hest, så rider de dressur på lørdag, terræn på søndag, springning på mandag, og skulle de være blandt de 25 bedste, så venter endnu en runde i springningen for dem.

Copyright Ridehesten.com
Stadionet set fra den anden side. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Dressur
Når militaryrytterne er færdige, tager dressurrytterne over, og deres dage fordeler sig således:

Fakta
Tidsplan dressur
  • Tirsdag den 30. juli 2024 kl. 11.00-16.30 - Grand Prix 1. halvdel. Sendes på TV 2 Play og HBO Max
  • Onsdag den 31. juli 2024 kl. 10.00-15.30 - Grand Prix 2. halvdel. . Sendes på TV 2 Play og HBO Max
  • Lørdag den 3. august 2024 kl. 10.00-16.30 - Grand Prix Special (holdfinale). Sendes på TV 2 Play og HBO Max
  • Søndag den 4. august 2024 kl. 10.00-14.00 - Grand Prix kür (individuel finale). Sendes på TV 2 Sport X og HBO Max

Kommentatorer

TV 2: Bjarne Nielsen
HBO Max: Pia Refslund Elbo og Sidsel Mørkenborg

OL i dressur afvikles på en anden måde, end vi er vant til at opleve ved de internationale mesterskaber. Som bekendt består det danske hold af Daniel Bachmann Andersen med Vayron, Cathrine Laudrup-Dufour med Mount St. John Freestyle, Nanna Skodborg Merrald med Blue Hors Zepter og Nadja Aaboe Sloth med Favour Gersdorf som reserve.

Såfremt at alle heste går gennem vettjek søndag den 28. juli, vil 60 ekvipager være til start i Grand Prix'en. Her er startrækkefølgen bestemt ud fra, hvordan rytterne rangerer på FEI's verdensrangliste. Rytterne bliver tildelt et WDRL-nummer fra 1-60, som afgør, hvor de bliver placeret i startrækkefølgen. Dog er der lavet nogle rettelser, som sikrer, at ingen nationer har mere end én rytter i hver gruppe eller mere end to på en dag. Rytterne er nemlig delt op i seks grupper, hvor de første tre rider om lørdagen, og de resterende tre grupper rider om søndagen.

Helt konkret betyder formatet, at rytterne rider Grand Prix fordelt over to dage, nemlig tirsdag den 30. juli og onsdag den 31. juli. Herfra bliver de 10 bedste hold kvalificeret til lørdagens Grand Prix Special, hvor holdmedaljerne skal uddeles. Det er samtidig Grand Prix-klassen, som afgør, hvilke 18 ryttere der bliver kvalificeret til søndagens individuelle kür. Måden det bliver afgjort på, er, at de to førsteplacerede i hver gruppe (12 ekvipager), samt de seks bedste med den højeste procent, som ikke er blandt de to bedste i grupperne, skal ride kür.

Copyright Ridehesten.com
Det alle første spring på terrænbanen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Springning
Springrytterne er de sidste som tjekker ind i Versailles og de kommer til at ride når der er hviledage hos dressurrytterne og når de er færdige.

Fakta
Tidsplan springning
  • Torsdag den 1. august 2024 kl. 11.00-14.00 - Kvalifikation holdkonkurrence. Sendes på TV 2 Sport og HBO Max
  • Fredag den 2. august 2024 kl. 14.00-16.30 - Holdfinale. Sendes på TV 2 og HBO Max
  • Mandag den 5. august 2024 kl. 14.00-18.00 - Kvalifikation individuel konkurrence. Sendes på TV 2 Sport X og HBO Max
  • Tirsdag den 6. august 2024 kl. 10.00-12.30 - Individuel finale. Sendes på TV 2 og HBO Max

Kommentatorer

TV 2: Konstantin Deeken Künnemann
HBO Max: Pia Refslund Elbo og Rikke Justesen

Også i springning er formatet noget anderledes end vi kender det og det er også lavet om siden OL i Tokyo. Denne gang afvikles holdkonkurrencen først, den 1.-2. august, og herefter den individuelle konkurrence 5.-6. august. Det betyder at vi først ser Andreas Schou på Napoli VH Nederassenthof i aktion mandag den 5. august.

Holdkvalifikationen finder sted torsdag den 1. august og er åben for 20 hold med hver tre ryttere – alle starter med en score på nul og der skal rides en tidsspringning. Holdresultatet afgøres ved at tilføje de straffe og tid, som alle tre holdmedlemmer har pådraget sig. Ekvipager der ikke kommer til start, trækker sig fra start, bliver diskvalificeret eller trækker sig fra konkurrencen, får ikke tildelt et resultat, og deres hold vil blive placeret ift. det kombinerede resultat af de tilbageværende to holdmedlemmer. Hold med tre medlemmer vil blive placeret foran dem med to. De bedste ti hold, inklusive dem, der ligger lige til tiendepladsen, kvalificerer sig til holdfinalen, som finder sted den 2. august. Det bliver endnu en tidspringning med en omspringning til førstepladsen i tilfælde af, at de bedst placerede står lige. Startrækkefølgen vil være i omvendt rækkefølge i forhold til den første holdkonkurrence. Diskvalifikation af et holdmedlem vil resultere i diskvalifikation for det pågældende hold.

Den første individuelle konkurrence finder sted mandag den 5. august og fungerer som en kvalifikation for den individuelle finale den følgende dag. Her fortsætter man stilen med tidspringning, dog uden omspringning. Atleterne bliver placeret ifølge deres fejl og i tilfælde af, at nogen står lige, vil tiden fra deres runde bliver afgørende. Står de stadig lige, bliver de placeret sådan.

Den individuelle finale tirsdag den 6. august bliver afslutningen på ridesportsdisciplinerne ved OL 2024 i Paris. Finalen er åben for de 30 bedst placerede ekvipager fra den første individuelle konkurrence og afvikles i en tidsspringning med en omspringning, hvis rytterne står lige ifølge deres fejl. Alle atleter starter med en nulscore i den individuelle finale, og startrækkefølgen bliver omvendt af den første individuelle klasse

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen