Anna Pørtner
Den individuelle finalen i ridebanespringning er afgjort, hvilket også betyder en afslutning på ridesportsdisciplinerne til de olympiske lege i Paris. De 30 bedst placerede ryttere fra gårsdagens kvalifikation kom videre til finalen, og i dag var de i ilden på en noget udfordrende bane i Paris.
Kun tre ud af 30 ekvipager klarede den udfordrende bane uden fejl. Det var ikke tiden, der pressede rytterne, men desværre faldt der nogle lette nedslag hos nogle at toprytterne. Svenske Henrik von Eckermann, der ellers var medaljefavorit, havde en usædvanlig afsidning på King Edward i dag, og derfor kom han heller ikke med til omspringningen om medaljerne.
– Det med von Eckermann skete allerede på linjen efter vandgraven, fortæller Lars Bak Andersen. – Han fik 6,5 galopspring på lodretten, tabte fokus og balancen ned i linjen bagefter, og så havde de tabt fokus. King Edward ville lidt til venstre, han tabte lidt balancen og så var han i sandet, så hurtigt går det. Det var ikke lige det man havde regnet med at se fra ham. Svenskerne har helt sikkert ikke haft det OL, de havde håbet på.
Martin Fuchs fra Schweiz, der ellers var vores OL-springekspert Lars Bak Andersens guldfavorit, red en overlegen runde med én bøjle, men desværre faldt allersidste forhindring for ham i dag, og han måtte se sig tilfreds med en 4-fejls runde uden medalje i dag.
– Fuchs leverede en overlegen runde, en skam at han taber bøjlen. Alle ved hvordan det er at ride rundt uden bøjle, men på 165cm spring kræver det altså noget ekstra. Det var desværre det der gjorde, at fejlen kom til sidst på banen, der kom for meget uro, og derfor kom fejlen også. Han så ellers meget stærk ud, analyserer Lars Bak Andersen om finalen.
Det skulle derfor afgøres mellem følgende tre ryttere: Steve Guerdat fra Schweiz, Maikel van der Vleuten fra Holland og Christian Kukuk fra Tyskland. De tre erfarne mænd gik til omspringningen og var sikret en OL-medalje, så det blev en omspringning med fuld fokus på den hurtigst mulige tid.
Først ud var tyske Christian Kukuk og Checker 47 e. Comme Il Faut 5/ Come on. Parret lagde suverænt ud og sikrede en fejlfri og meget hurtig omspring, hvilket lagde ultimativt pres på de resterende ryttere. Vores OL-springekspert, Lars Bak Andersen, troede ikke, at det ville række til en guldmedalje:
– Det var en spændende omspring. Da Kukuk kom i mål, troede jeg, at det var en sikker sølvmedalje. Jeg troede ikke, at det ville række til guldet. Jeg troede at en af de to sidste ville have været hurtigere og fejlfrie, men sådan er det med springning, det går hurtigt.
Efter Kukuk var det hollænderens tur til at komme på banen. Maikel van der Vleuten og Beauville Z e. Bustique/ Jumpy Des Fontaines red alt de kunne for en medalje. Parret startede ud i en imponerende rytme. Desværre faldt en enkelt forhindring for ekvipagen i dag, og tiden var heller ikke hurtig nok til at slå tyskeren. Dermed var det op til næste ekvipage, om hollænderen skulle have sølv eller bronze.
Sidst ud var det schweiziske Steve Guerdat og Dynamix De Belheme e. Snaike De Blondel/ Cornet Obolensky. Spændingen var enorm, publikum var mussestille og Guerdat sikrede spænding til det allersidste. Han red kort rundt alle steder, landede i nogenlunde samme rytme hele vejen, men tog fuld risiko mod 12B, og desværre røg forhindringen, en fejl, der er så lille, men afgørende, fortæller Lars Bak Andersen:
– Steve skulle have haft lidt mere plads, men det er marginalerne der gør det, han kommer en lille smule tæt og får fejlen. Jeg troede han ville vinde, men i dag fik han altså sølv.
Lars Bak Andersen om finalen i dag:
– Der sker mange ting rundt på banen i dag. Der var flere ryttere, der fik fejl på den sidste, Eckermann faldt af og Martin Fuchs red rundt uden bøjle på. Der sker hurtigt noget i springning, fortæller Lars Bak Andersen og fortsætter: – Det er et fantastisk resultat for banebyggeren, tre i omspring, der skal ride om 3 medaljer, det er lige hvad man kan ønske sig som banebygger.
– Som tilskuer har det været spændende at følge finalerne, med 30 ryttere ud i én runde, og en omspringning. Hver mesterskab behøver ikke køre som EM og VM, OL er noget specielt og derfor kan de også have deres egen metode at gøre det på, det har skabt super spændende finaler i både den individuelle finale og holdkonkurrencen, afslutter Lars Bak Andersen.
Hermed er dette års olympiske lege for ridesportsdisciplinerne afsluttet. Det har været nogle begivenhedsrige dage med superflot ridning, spændende ekvipager og sport i absolut top. Du kan se den individuelle finales resultatliste lige her.