Thomas Bach Jensen
Hos Iwe Horses ved Iben Wendelboe Deleuran har der været store forventninger til årets føl efter 16-årige Petersborg's Quickheart e. Quarterback/ Calypso II (opdr. Jannie og Henrik Groot), fordi hoppen sidste år leverede et fremragende hoppeføl efter Blue Hors Baron, som Blue Hors købte, og det ventede føl i år ville blive en helsøskende.
Kl. 01.30 den 14. maj vågnede Iben for at tjekke billedet fra overvågningskameraet i foleboksen. Q, som Iben kalder hoppen, var iført folealarm, da mælken var begyndt at dryppe om aftenen, og af den grund sov Iben dårligt og kiggede ofte til hoppen. Q stod og hang over haybaren, men så begyndte hun at gå rundt i boksen og løfte halen, og pludselig så Iben vandet gå.
– Jeg sprang i tøjet for at gå ud i stalden, og på vejen derud ringede folealarmen til min telefon. Q havde lagt sig ned og begyndte at presse. Jeg er altid nervøs under denne fase, fordi jeg er bange for, at føllet er fejllejret, eller der er noget andet, der skal gå galt, fortæller Iben.
Til hendes store glæde var den ene forhov ude, den anden fulgte efter, og lige henover kunne hun mærke en mule. Hendes forlovede, Christian, kom også ud, og sammen hjalp de et ædelt føl til verden.
– Jeg sagde med det samme til Christian, at det er et meget fint og ædelt føl i forhold til de andre føl, Q har fået, husker Iben.
Hoppen blev liggende, og Iben glædede sig over, at føllet kunne nå at få mere blod igennem navlestrengen, inden hoppen ville rejse sig. Når nu føllet var så ædelt og feminint, ville det være lidt sjovt, om det var et hoppeføl, tænkte hun og listede om bagved Q for at befri føllets bagpart fra hammen og kunne så konstatere, at det var det.
– Da jeg stod der bag Q, kunne jeg se noget, der stak ud af hende. Først troede jeg, at det var føllets bagben, der måske ikke var kommet helt med ud, men det kunne jeg hurtigt konstatere, at det ikke var. Så bredte panikken sig, og jeg kom i tanke om et opslag, min dyrlæge fornyligt havde slået op på deres Facebook-side om en hoppe, der havde fået børkrængning; simpelthen skudt livmoderen med ud i forbindelse med foling, husker Iben.
Det så dog mest af alt bare ud som en masse hvide fosterhinder, men da Iben mærkede efter, fik hun fat i en hov.
– Jeg trak hurtigt hånden til mig og rystede på hovedet. Klokken var næsten to om natten, og jeg tænkte, at jeg ikke kunne være rigtigt vågen. Det kunne jo ikke passe… Da jeg mærkede efter igen, var der en hov og længere inde en mere.... og en mule henover!
”Christian, der er er fandme en til!”, udbrød hun, men han syntes ikke, at hun var sjov. Der gik et øjeblik, inden han også fattede, at der var tale om tvillinger. På kort tid fik de sammen hevet endnu et hoppeføl ud…
– Vi var begge chokerede, da vi kiggede på det scenarie, der udspillede sig foran os. To friske og fine føl lå i boksen hos Q, der nu rejste sig, beretter Iben.
Kort tid efter gik også den anden efterbyrd, og begge føl kom på benene. Indenfor en time havde de begge diet, og indenfor to havde de også skidt og selv vist, at de kunne finde og betjene Q's yver.
– Jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde, erindrer Iben.
Dagen efter kom den faste dyrlæge forbi og skyllede Q. Iben turde ikke lukke hoppen og føllene på fold, som hun normalt gør, så Q havde ikke samme mulighed for at røre sig og få trukket børen sammen.
– Dyrlægen var meget overrasket over, hvor store, friske og størrelsesmæssigt ens, tvillingeføllene var. Hun sagde, at hvis de ville klare de første par uger, er de i samme risikozone som helt almindelige føl. Deres forudsætninger var gode, fordi de var så friske og selvhjulpne, og fordi Q er en erfaren, gammel hoppe med masser af mælk, fortæller Iben.
De efterfølgende 14 dage var Iben konstant i beredskab. Det ene føl fik diarre, og det andet føl var født noget skævbenet (carpus valgus) og lå derfor meget ned.
– Dyrlægen var meget tålmodig og støttende, og efter at have tømt hendes lager af ”Gut Bind” prøvede vi noget skrappere, som heldigvis stoppede diarreen. Det andet føl er stille og roligt ved at rette sig – hun må unægtelig også have ligget meget klemt derinde i Q, siger Iben.
Tvillingerne er i dag 18 dage gamle. De er i flot trivsel, og Iben begynder så småt at kunne glæde sig over dem i stedet for at have en knude i maven. Hun håber og tror på, at de nok skal udvikle sig til et par flotte damer.
– Bali og Bari, som de er navngivet, er så tillidsfulde og følger mig rundt på folden. De bevæger sig meget længere væk fra Q, end føl normalt gør fra deres mor, men de har selvfølgelig også hinanden at støtte sig til. Det er så sjovt at observere dem sammen, og de har så meget glæde af hinanden, fortæller Iben og fortsætter:
– 335 dage, præcis 11 måneder, bar Q dem. Hun var ikke større, end hun normalt er, men hun er efterhånden også en erfaren hoppe med mange afkom. Hun blev scannet på 16. dagen, fordi hun har mange cyster, og igen på 40. dagen og på 70. dagen.
Nu er Iben glad for, at det ikke var til at se, at Q bar tvillinger på 70. dagen, for hun havde uden tvivl fået afbrudt drægtigheden, for den risiko ville hun aldrig turde løbe.
– Men nu kom de, og så har de dælme også bare at blive, slutter Iben.