Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15

Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Copyright Ridehesten.com
Richelieus Fiévre d’Or og Juliette. Fotograf Simii Photography
Nyheden fortsætter efter annoncen

Familien du Plessis de Richelieu består af parret Juliette og Ask og deres tre børn på 6-11 år.
Juliette er vokset op med heste, hvor hendes forældre avlede araberheste under navnet Richelieu Arabians.

Hesteinteressen for Juliette er derfor kommet ind fra barnsben af og allerede, da hun var 14-15 år, begyndte Juliette at ride heste for andre, hvilket førte til, at hun mødte avlshingsten Shulay Gold Fever, der har dannet grundlaget for Richelieu Horses.

Copyright Ridehesten.com
Shulay Gold Fever og Vicky Mathiesen Fotograf: Line Møller Madsen

Kærlighed til heste fra generation til generation
I 2008 mødte Juliette sin kommende mand – den kommende erhvervspilot Ask. Han blev hurtigt smittet med hesteinteressen og har siden været en næsten lige så stor del af Richelieu Horses som Juliette. Alle tre børn er glade for hestene, især Juliette og Ask’ datter, som er 6 år, og allerede rider på livet løs.

Tidligere boede familien du Plessis de Richelieu på Pilegården, en gård beliggende på Nordvestsjælland. I 2018 blev gården på Sjælland skiftet ud med en ejendom på Djursland tæt ved Mols Bjerge.
Juliette rider ikke nær så meget i dag som tidligere efter en skade, og derfor samarbejder familien Richelieu med forskellige dygtige ryttere.

Drømmen er at avle skønne palominoer, hvor ridelighed, sind og kapacitet fortsat er mindst lige så vigtig som den smukke guldfarve, siger Juliette. 

Mere end bare farven
Selvom farven selvfølgelig er vigtig, så er det vigtigste for Richelieu Horses at avle heste, der kan begå sig i sporten. Derfor er det altafgørende, at afkommene bliver ridelige og velgående, som Juliette fortæller:

– Selvom farven selvfølgelig betyder noget, så kommer den i 2. række, for det vigtigste for os er at avle heste, som kan begå sig i sporten. Og hvis vi avler et føl, der ikke har den ’rigtige’ farve, så står vi stadig med en hest, der kan sælges videre som et godt rideemne.
I øjeblikket har vi en dejlig hoppeplag efter Richelieus Fiévre dÓr/Sandro Hit, som vi ejer sammen med Stutteri Khan som vi i nogle år har samarbejdet med. Denne hoppeplag er blevet brun, men tegner til at blive en dejlig ridehest.

Desuden er et godt sind hos hestene også meget vigtigt for Juliette. For hvis hestene ikke er søde og omgængelige i hverdagen, så kan kapaciteten være lige meget. Det skal være heste, som folk kan håndtere. Flere af Gold Fevers afkom er ponyer som bruges til stævner og skal kunne rides og håndteres af børn.

– For os er det hverdagen med hestene, der er det vigtige, og det er altafgørende, at vores heste er gode i hovedet, arbejdsvillige og samtidig med rette tænding.

Copyright Ridehesten.com
Gold Fever. Fotograf Louise Mølby

At skynde sig langsomt
For Richelieu Horses er det vigtigt, at uddannelsen af den enkelte hest foregår i det rigtige tempo. Om hesten er aldersvarende uddannet er ikke altafgørende for Juliette tror på, at den ekstra tid, der bruges, er godt givet ud i sidste ende.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Shulay Gold Fever - grundlaget for Richelieu Horses
Richelieu Horses er bygget op omkring avlshingsten Shulay Gold Fever (Rusleem OX x Legend Arabian Sun), som i 2004 blev importeret til Danmark af stutteri Rainbow Arabians - dengang med Juliette som rytter til hingsten.

Da muligheden bød sig i 2007 valgte Juliette at købe Gold Fever, og han har siden da tilhørt Richelieu Horses.
Shulay Gold Fever er kåret i både PSA (Palomino Sportsheste Avlsforbundet) og DSAH (Dansk Selskab for Arabisk Hesteavl) og har sat markante spor i både ind- og udland på show og i avlen.

Han har mange afkom, som har klaret sig godt. Flere afkom er solgt ud af landet, ligesom han er far / morfar /oldefar til flere avlsgodkendte hingste og heste, som gør det godt i sporten. Her kan især nævnes sønnen den 8-årige Richelieus Fiévre d’Or (Shulay Gold Fever x Blue Hors Don Schrufro), som er Richelieu Horses’ anden avlshingst.

– For os er det hverdagen med hestene, der er det vigtige, og det er altafgørende, at vores heste er gode i hovedet, arbejdsvillige og samtidig med rette tænding, siger Juliette. 

Gold Fever har udover sin showkarriere været aktiv i sporten i både dressur og springning. Han vandt i sin tid sin materialprøve og har med Lise Dalsgaard gået LA-springning indtil en skade under Christmas Show Warmup satte en stopper for ridekarrieren. I dag er Shulay Gold Fever en ældre herre på 20 år, som er aktiv i avlen. Han har i de seneste været udstationeret hos Stutteri Stauslykke.

Arvtageren Richelieus Fiévre d’Or
Gold Fevers søn Richelieus Fiévre d’Or (Shulay Gold Fever x Blue Hors Don Schrufro) er en dressurbetonet palomino varmblodshingst på 175cm, som ejes af Richelieu Horses. Og som Juliette fortæller, var det allerede, fra han var føl, tydeligt, at han muligvis kunne blive deres nye arvtager:

– Da Fievre kom til verden i 2013 stod det hurtigt klart, at han var en seriøs kandidat til at træde i sin fars fodspor som vores nye palomino avlshingst. Derfor er han opkaldt efter sin far, da “Fièvre d’Or” betyder “Gold Fever” på fransk.

Copyright Ridehesten.com
Shulay Gold Fever. Foto: Louise Mølby

Richelieus Fiévre d’Or er efter DV-hoppen Meklenborgs Celimé (Blue Hors Don Schrufro x Kawango) ud af den gamle Gamborg-stamme og har dermed DV-blod på morsiden, mens farsiden består af forædlerblod.
Fiévre d’Or blev årets føl i 2013 med 9 i helhed, Årets hingst 2016 i PSA med 9 i helhed samt Årets hingst 2016 i DSAH med 9 i helhed og så har han i 2020 gået La1 til over 76%. Han står begrænset til rådighed i avlen og uddannes samtidig frem mod Mb klasser.

Instagram og de smukke hingste
Juliette startede for nogle år tilbage en Instagram profil, som er vokset og vokset, og i dag har den over 10 tusinde følgere. Her er utroligt mange billeder af deres smukke hingste. Se profilen og de flotte billeder her.

– Jeg startede egentligt profilen for at have et sted at lægge hestebilleder op, så mine ikke-hesteinteresserede venner og familie slap for dem, og jeg havde ikke regnet med at så mange ville følge med. Jeg er så heldig, at nogle af mine nærmeste venner er dygtige fotografer, som hjælper med at tage billederne. Vi er dybt taknemmelige for de mennesker som støtter os på vores vej. Det betyder meget, siger Juliette. 

Og hvad så med fremtiden?
Efter familien flyttede til Djursland, er der ikke mulighed for, at de kan have hestene hjemme. Derfor er fremtidsplanen først og fremmest at finde drømmegården i Jylland og få hestene hjem.
Derudover skal Richelieus Fiévre d’Or fortsat uddannes med henblik på debut i Mb-klasserne, mens
Shulay Gold Fever skal nyde sin pension med et par avlshopper, når han kommer hjem.
Drømmen er at avle skønne palominoer, hvor ridelighed, sind og kapacitet fortsat er mindst lige så vigtig som den smukke guldfarve.

Læs også

To generationer sammen om avl og sport

20-11-2021 06:27, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Sydøstfyn har vi i Dansk Varmblods region 3 besøgt familien Kaspersen, der avler dressurheste og igennem tre årtier har avlet mange succesfulde konkurrenceheste på deres Stutteri Tjørnely

HP Horses har sagt farvel til Rosentanz

06-11-2021 06:35, af Annika Knudsen Lorentsen

I en alder af 20 år og efter 18 hos Lone Bøegh Henriksen og hendes familie er den Dansk Varmblods-kårede Rosentanz død

En æra er slut: Richard Freeman går på pension

03-11-2021 20:07, af Trine Askjær-Jørgensen
Avl|

83-årige Richard Freeman, medstifter af North American Warmblood Association og pioner indenfor avl af dansk varmblodsheste i USA, har solgt stutteriet, Oak Hill Ranch, og går nu på pension

Palominofløjhingst med DV-aner

11-04-2016 12:19, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Ved hingstekåringen i Palomino Sportsheste Avlsforbundet (PSA) blev fløjhingsten den smukke Richelieu’s Fiévre d’Or, der repræsenterer DV-aner og arabisk blod

Et anderledes Sezuanføl

13-04-2016 16:08, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Det engelske JSA Stud, der specialiserer sig i avl af gyldne varmblodsheste, har fået et Sezuan-hingsteføl, der i farven skiller sig ud fra de fleste andre føl efter den dobbelte verdensmester

Fælles hingstekåring i Skive

09-04-2014 12:23, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Lørdag den 19. april 2014 afholder Knabstrupperforeningen for Danmark og Palomino Sportsheste Avlsforbundet et fælles arrangement for hingste til avlsgodkendelse, materialprøve og kåring på Skive Ridecenter

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Dansk magtdemonstration i Stockholm af Dufour og Krüth (opdateret)

28-11-2021 14:16, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest alting lykkedes i dag for både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth i küren ved Saab Top 10. De to danske piger red begge helt fænomenalt og det sikrede dem på flotteste vis anden- og tredjepladsen blandt verdens bedste ryttere

Maxie med hyldest til sin bedste ven der blev mobbet

01-12-2021 18:16, af Christine Krogh Frausing

Maxie Nabi Christiansen red under dette Christmas Show Warm Up for sin bedste ven, Zac Kean Parry, der er blevet mobbet, slået og sparket så meget, at han har valgt at stoppe i ridesporten på ubestemt tid

Komfortabel andenplads til Dufour og Bohemian

27-11-2021 13:45, af Kristine Ulsø Olsen

Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert under dagens Grand Prix ved Saab Top 10 og det resulterede i at han og Cathrine Dufour red sig ind på andenpladsen med 79% efter tyske Jessica Von Bredow-Werndl. Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera besatte sjettepladsen efter stor uenighed blandt dommerne

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Syv danske dressurekvipager i verdens top-50

02-12-2021 06:26, af Thomas Bach Jensen

Mens Cathrine Dufour med Bohemian bibeholder deres andenplads på FEI's verdensrangliste i dressur, rykker de øvrige danske ekvipager op ranglisten

Kandar for første gang valgfrit i alle klasser

02-12-2021 16:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Dansk Ride Forbund er netop kommet ud med de nye, reviderede disciplinreglementer, som gælder fra 1/1-2022, og det er ikke kun i springning, der er ændret på reglerne, for som noget nyt er kandar nu valgfrit fra sværhedsgrad 3 og op – også på landsplan

Tre rideture sammen og så til Christmas Show

27-11-2021 09:58, af Christine Krogh Frausing

Christmas Show Warm Up for ponyer er et af de mest populære ponystævner i Danmark. Josefine Damkilde Jacobsen var tilmeldt, men desværre fik hendes pony en øjenskade lige op til stævnet. Derfor brugte hun Instagram til at forsøge at finde en pony hun kunne låne, og nu har hun altså været til start med en pony hun kun havde siddet på tre gange inden

Favoritterne sejrede hos junior- og ungrytterne

28-11-2021 18:30, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest som forventet, så blev det til sejr for Frederikke Gram Jacobsen med en kür til over 81% i juniorrytternes ECCO Cup-finale, mens storfavoritten Sara Aagaard Hyrm for andet år i træk sejrede hos ungrytterne

Happy Feets Heartbeat vandt 150 cm i USA

30-11-2021 18:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshesten Happy Feets Heartbeat, som nu hedder Jackofhearts, vandt i forrige uge en 150 cm-klasse med sin nye rytter Margie Goldstein-Engle