Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15

Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Copyright Ridehesten.com
Richelieus Fiévre d’Or og Juliette. Fotograf Simii Photography
Nyheden fortsætter efter annoncen

Familien du Plessis de Richelieu består af parret Juliette og Ask og deres tre børn på 6-11 år.
Juliette er vokset op med heste, hvor hendes forældre avlede araberheste under navnet Richelieu Arabians.

Hesteinteressen for Juliette er derfor kommet ind fra barnsben af og allerede, da hun var 14-15 år, begyndte Juliette at ride heste for andre, hvilket førte til, at hun mødte avlshingsten Shulay Gold Fever, der har dannet grundlaget for Richelieu Horses.

Copyright Ridehesten.com
Shulay Gold Fever og Vicky Mathiesen Fotograf: Line Møller Madsen

Kærlighed til heste fra generation til generation
I 2008 mødte Juliette sin kommende mand – den kommende erhvervspilot Ask. Han blev hurtigt smittet med hesteinteressen og har siden været en næsten lige så stor del af Richelieu Horses som Juliette. Alle tre børn er glade for hestene, især Juliette og Ask’ datter, som er 6 år, og allerede rider på livet løs.

Tidligere boede familien du Plessis de Richelieu på Pilegården, en gård beliggende på Nordvestsjælland. I 2018 blev gården på Sjælland skiftet ud med en ejendom på Djursland tæt ved Mols Bjerge.
Juliette rider ikke nær så meget i dag som tidligere efter en skade, og derfor samarbejder familien Richelieu med forskellige dygtige ryttere.

Drømmen er at avle skønne palominoer, hvor ridelighed, sind og kapacitet fortsat er mindst lige så vigtig som den smukke guldfarve, siger Juliette. 

Mere end bare farven
Selvom farven selvfølgelig er vigtig, så er det vigtigste for Richelieu Horses at avle heste, der kan begå sig i sporten. Derfor er det altafgørende, at afkommene bliver ridelige og velgående, som Juliette fortæller:

– Selvom farven selvfølgelig betyder noget, så kommer den i 2. række, for det vigtigste for os er at avle heste, som kan begå sig i sporten. Og hvis vi avler et føl, der ikke har den ’rigtige’ farve, så står vi stadig med en hest, der kan sælges videre som et godt rideemne.
I øjeblikket har vi en dejlig hoppeplag efter Richelieus Fiévre dÓr/Sandro Hit, som vi ejer sammen med Stutteri Khan som vi i nogle år har samarbejdet med. Denne hoppeplag er blevet brun, men tegner til at blive en dejlig ridehest.

Desuden er et godt sind hos hestene også meget vigtigt for Juliette. For hvis hestene ikke er søde og omgængelige i hverdagen, så kan kapaciteten være lige meget. Det skal være heste, som folk kan håndtere. Flere af Gold Fevers afkom er ponyer som bruges til stævner og skal kunne rides og håndteres af børn.

– For os er det hverdagen med hestene, der er det vigtige, og det er altafgørende, at vores heste er gode i hovedet, arbejdsvillige og samtidig med rette tænding.

Copyright Ridehesten.com
Gold Fever. Fotograf Louise Mølby

At skynde sig langsomt
For Richelieu Horses er det vigtigt, at uddannelsen af den enkelte hest foregår i det rigtige tempo. Om hesten er aldersvarende uddannet er ikke altafgørende for Juliette tror på, at den ekstra tid, der bruges, er godt givet ud i sidste ende.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Shulay Gold Fever - grundlaget for Richelieu Horses
Richelieu Horses er bygget op omkring avlshingsten Shulay Gold Fever (Rusleem OX x Legend Arabian Sun), som i 2004 blev importeret til Danmark af stutteri Rainbow Arabians - dengang med Juliette som rytter til hingsten.

Da muligheden bød sig i 2007 valgte Juliette at købe Gold Fever, og han har siden da tilhørt Richelieu Horses.
Shulay Gold Fever er kåret i både PSA (Palomino Sportsheste Avlsforbundet) og DSAH (Dansk Selskab for Arabisk Hesteavl) og har sat markante spor i både ind- og udland på show og i avlen.

Han har mange afkom, som har klaret sig godt. Flere afkom er solgt ud af landet, ligesom han er far / morfar /oldefar til flere avlsgodkendte hingste og heste, som gør det godt i sporten. Her kan især nævnes sønnen den 8-årige Richelieus Fiévre d’Or (Shulay Gold Fever x Blue Hors Don Schrufro), som er Richelieu Horses’ anden avlshingst.

– For os er det hverdagen med hestene, der er det vigtige, og det er altafgørende, at vores heste er gode i hovedet, arbejdsvillige og samtidig med rette tænding, siger Juliette. 

Gold Fever har udover sin showkarriere været aktiv i sporten i både dressur og springning. Han vandt i sin tid sin materialprøve og har med Lise Dalsgaard gået LA-springning indtil en skade under Christmas Show Warmup satte en stopper for ridekarrieren. I dag er Shulay Gold Fever en ældre herre på 20 år, som er aktiv i avlen. Han har i de seneste været udstationeret hos Stutteri Stauslykke.

Arvtageren Richelieus Fiévre d’Or
Gold Fevers søn Richelieus Fiévre d’Or (Shulay Gold Fever x Blue Hors Don Schrufro) er en dressurbetonet palomino varmblodshingst på 175cm, som ejes af Richelieu Horses. Og som Juliette fortæller, var det allerede, fra han var føl, tydeligt, at han muligvis kunne blive deres nye arvtager:

– Da Fievre kom til verden i 2013 stod det hurtigt klart, at han var en seriøs kandidat til at træde i sin fars fodspor som vores nye palomino avlshingst. Derfor er han opkaldt efter sin far, da “Fièvre d’Or” betyder “Gold Fever” på fransk.

Copyright Ridehesten.com
Shulay Gold Fever. Foto: Louise Mølby

Richelieus Fiévre d’Or er efter DV-hoppen Meklenborgs Celimé (Blue Hors Don Schrufro x Kawango) ud af den gamle Gamborg-stamme og har dermed DV-blod på morsiden, mens farsiden består af forædlerblod.
Fiévre d’Or blev årets føl i 2013 med 9 i helhed, Årets hingst 2016 i PSA med 9 i helhed samt Årets hingst 2016 i DSAH med 9 i helhed og så har han i 2020 gået La1 til over 76%. Han står begrænset til rådighed i avlen og uddannes samtidig frem mod Mb klasser.

Instagram og de smukke hingste
Juliette startede for nogle år tilbage en Instagram profil, som er vokset og vokset, og i dag har den over 10 tusinde følgere. Her er utroligt mange billeder af deres smukke hingste. Se profilen og de flotte billeder her.

– Jeg startede egentligt profilen for at have et sted at lægge hestebilleder op, så mine ikke-hesteinteresserede venner og familie slap for dem, og jeg havde ikke regnet med at så mange ville følge med. Jeg er så heldig, at nogle af mine nærmeste venner er dygtige fotografer, som hjælper med at tage billederne. Vi er dybt taknemmelige for de mennesker som støtter os på vores vej. Det betyder meget, siger Juliette. 

Og hvad så med fremtiden?
Efter familien flyttede til Djursland, er der ikke mulighed for, at de kan have hestene hjemme. Derfor er fremtidsplanen først og fremmest at finde drømmegården i Jylland og få hestene hjem.
Derudover skal Richelieus Fiévre d’Or fortsat uddannes med henblik på debut i Mb-klasserne, mens
Shulay Gold Fever skal nyde sin pension med et par avlshopper, når han kommer hjem.
Drømmen er at avle skønne palominoer, hvor ridelighed, sind og kapacitet fortsat er mindst lige så vigtig som den smukke guldfarve.

Læs også

Så er der åbent hus hos Helgstrand

17-04-2021 13:36, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage inviterer til Åbent Hus online lørdag kl. 14. På programmet er der både fremvisning af hingste og præsentationer fra Helgstrands afdelinger i USA og Tyskland 

Dansk Sports Pony afholdt hjemmekåring af hingste

17-04-2021 07:20, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Dansk Sports Pony har netop afviklet en succesfuld hjemmekåring af deres hingste. Se nykårede ponyhingste her 

Lars Nørgaard Pedersen og Bøgegaardens Gladiola i top (video)

16-04-2021 21:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Både Lars N. Pedersen og Andreas Schou har fået en flot start ved det internationale springstævne i Østrig 

Et anderledes Sezuanføl

13-04-2016 16:08, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Det engelske JSA Stud, der specialiserer sig i avl af gyldne varmblodsheste, har fået et Sezuan-hingsteføl, der i farven skiller sig ud fra de fleste andre føl efter den dobbelte verdensmester

Fælles hingstekåring i Skive

09-04-2014 12:23, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Lørdag den 19. april 2014 afholder Knabstrupperforeningen for Danmark og Palomino Sportsheste Avlsforbundet et fælles arrangement for hingste til avlsgodkendelse, materialprøve og kåring på Skive Ridecenter

Palominofløjhingst med DV-aner

11-04-2016 12:19, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Ved hingstekåringen i Palomino Sportsheste Avlsforbundet (PSA) blev fløjhingsten den smukke Richelieu’s Fiévre d’Or, der repræsenterer DV-aner og arabisk blod

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse