Næringsanalyser af dit grovfoder

07-09-2020 07:12

Annika Knudsen Lorentsen

I løbet af de sidste par år, er der kommet øget fokus på vigtigheden af at kende næringsindholdet af grovfoder til heste. Ved at kende næringsindholdet i dit hø/wrap kan du nemlig sikre, at din hest fodres med et tilsvarende energiindhold, afhænging af aktivitetsniveau, type og alder

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

Balancen imellem de forskellige næringstoffer er utrolig vigtig for hesten. Med et overblik over fordelingen af disse i foderet kan du lave en målrettet foderplan og  endda forebygge sygdomme, så som forfangenhed.

Grovfoderanalyser henvender sig derfor både til dig der dyrker grovfoder til eget brug, til dig der køber grovfoder udefra og til dig der producerer grovfoder til salg. Det anbefales nemlig, at man får analyseret sit grovfoder for at være sikker på, at det grovfoder man har købt, eller selv har produceret, lever op til det man har lavet sin foderplan ud fra.

Hos Eurofins Agro har vi udviklet grovfoderanalyser specielt til heste. Grovfoderanalysen fra Eurofins indeholder følgende parametre:

  • Analyseret: Tørstof (TS), aske, råprotein, træstof, sukker, IVOS, NDF og chlorid
  • Beregnet: FK Organisk stof, foderenheder (FE) til hest, kg TS pr FEhest, kg foder pr FEhest, g fordøjeligt råprotein pr FEhest

Det er desuden også muligt at få analyseret for mineraler og selen, samt mikrobiologi.

Udover analysecertifikatet med resultaterne får du også en fil til foderprogrammet PCHorse. For mere information vedrørende tolkning af din analyse kan du gå ind på landbrugsinfo.dk eller kontakte din konsulent.

Udtagning af prøven før analyse
Der skal bruges ca. 500 g grovfoder til en analyse. Det er nemt og enkelt at udtage en prøve, dog er der et par enkelte ting man skal være opmærksom på for at sikre at prøven er så representativ som muligt. Afgrødens foderværdi kan variere indenfor samme mark, bl.a. på grund af uens gødskning eller fysiske forhold, såsom solindstråling eller kløverdække.

Er der tale om hø eller wrap, er det nemmest at udtage prøven inden presning af høet eller wrappen – her anbefaler vi, at man udtager prøven imens man går en tur diagonalt over marken og samler håndfulde af skåret, så prøven bliver representativ for hele marken. Det er vigtigt, at der udtages materiale fra hele skårdybden, idet f.eks. tørstofindholdet vil variere meget afhængig af dybden.

Er høet allerede presset/wrappet, kan prøven udtages direkte fra ballen efter ensilering (5-7 uger). Det betyder dog, at der skal laves et hul i en eller flere baller, hvilket gøres bedst ved anvendelse af et hø- eller ensilage bor. Igen er det vigtigt, at der udtages flere del-prøver, gerne fra flere baller, for at få en representativ prøve. Efterfølgende lukkes borehullerne med UV-bestandigt tape. Har man ikke  tilgang til et bor, kan man kontakte Eurofins Agro og bestille en prøveudtagning.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Indsendelse og svartid
Eurofins Agro tilbyder at udsende en returpakkelabel til brug ved indsendelse af prøver. Prøverne emballeres godt, returpakkelabel sættes på og pakken afleveres i pakkeburet i den nærmeste pakkeshop (helst først på ugen) – derved slipper du for at stå i kø og prøven ankommer til laboratoriet dagen efter.

Hvis der kun skal udføres NIR analyse på prøven kan du forvente svaret i løbet af 1-2 dage.

 For mere information vedrørende priser, følgesedler og returemballage, kontakt laboratoriet på agro@eurofins.dk eller på telefon 76 60 42 42.

Tekst af: Louise Lund Christensen, Eurofins Agro

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner