Hvorfor er grovfoderet så vigtigt?

11-07-2024 10:08

Trine Askjær-Jørgensen i samarbejde med St. Hippolyt

I denne første af to artikler, der kommer hele vejen rundt om hestens grovfoder, kan du blive klogere på, hvorfor hesten skal have grovfoder, hvad et godt grovfoder er, forskellige grovfodertyper samt hygiejnisk kvalitet af produktet, hvilket absolut ikke er ligegyldigt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Set i lyset af den seneste tids store diskussion om hestevelfærd bringer vi to artikler i to på hinanden følgende magasiner, der omhandler noget helt basalt for hesten, nemlig grovfoder.

Det siges, at de tre vigtigste parametre for grundlæggende god hestevelfærd, hvor hestens basale behov opfyldes, er ”Friends, Freedom and Forage” – oversat: venner, frihed (fri bevægelse) og grovfoder (fouragering).

Selvom grovfoder de seneste mange år har fået stor opmærksomhed, og alle vel efterhånden er bekendte med, at heste som minimum skal bruge 1,5 kg tørstof pr. 100 kg hest pr. dag, så hersker der stadig en masse misforståelser, myter og forkert information.

Her kan du læse del 1 om, hvorfor hesten skal have grovfoder, hvad grovfoder er samt første del af, hvad et kvalitetsgrovfoder til heste er.

I august-magasinet bringer vi del 2, hvor du kan læse videre om den ernæringsmæssige kvalitet, lære at forstå grovfoderanalyser, betydningen af diversitet i grovfoderet for hesten, hvordan grovfoder udfodres optimalt, og hvad du kan gøre, hvis du mangler grovfoder til din hest.

Hvorfor skal hesten have grovfoder?
Hesten er kategoriseret som en ”browsende” græsser. Det vil sige, at den lever af græs, urter, bark, blomster, buske og andet fiberholdigt materiale, som den finder på dens naturlige, lange vandring og søgen efter føde og vand. I naturen æder heste op til 16-18 timer i døgnet, og det behov skal vi prøve at opfylde.

Hestens tarmsystem er indrettet efter denne adfærd, selvom hesten er blevet tæmmet og forædlet gennem avl i mange år. Hesten har blandt andet en konstant produktion af mavesyre og kun en produktion af spyt, når den tygger lange strå. Dette er en væsentlig forskel fra fordøjelsen hos mennesker...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten juli 2024 s. 38-46. Det kan fås via abonnement eller købes i løssalg på vores webshop.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner