Muligt ulveangreb på avlshingst

04-09-2017 14:06

En avlshingst er natten til lørdag udsat for et muligt ulveangreb. Hingsten er undersøgt af Naturstyrelsens ulvekonsulent, og man venter lige nu på svar på DNA-prøver

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto
Nyheden fortsætter efter annoncen

En islandsk hest har natten til lørdag den 26. august været udsat for et voldsomt rovdyrangreb i en græsningsfold tæt på beboelse nær Vind Hede. Området er kendt som hjemsted for Danmarks første ulvekobbel og en stribe dokumenterede ulveangreb på naturplejefår. 
Den angrebne avlshingst er derfor undersøgt af Naturstyrelsens ulvekonsulent med henblik på at fastslå, om det er en ulv, der står bag angrebet. Blandt andet ved dna-test.
- Jeg blev kontaktet lørdag morgen, da naboer havde set, at der var blod på en af hestene. Det var så voldsomt med op til 10-12 centimeter lange flænger på siden af hesten, at jeg i første omgang troede, at nogen havde skåret i den med en kniv, oplyser hingsteholderen i Vind, der ikke ønsker at stå frem med navn, til ’Her er ulven i Danmark’.
Han tog hesten hjem i stalden, hvor en dyrlæge efterfølgende har behandlet de lange rifter og bidemærker flere steder på kroppen. 
- Den skal nok klare det, men hingsten er blandt andet bidt på siden af ’pistolen’, og spørgsmålet er, om den igen kan komme til at bedække hopper. Kan den ikke det, er det altså en hest til mange kroner, der pludseligt ikke er noget værd længere, siger hingsteholderen.

Afventer DNA-prøver
Han venter derfor spændt på resultatet af de dna-prøver og den vurdering, som ulvekonsulenten har foretaget af angrebet. Samtidigt har hesteavleren indkøbt vildtkameraer for at få fastslået, om der er ulve, hunde eller andre rovdyr på spil i området.  

- Det kan ikke være andet end noget udefra. Der er ingen træer i folden, hegnet er kun nylontråd, og den hoppe, som hingsten gik sammen med, kan ikke bide og kradse ham på den måde, mener hingsteholderen, der oplyser, at den stressede hoppe også har fået skamferinger både for og bag.

Flere fortilfælde
Det er ikke første gang, at hesteavleren mistænker ulven for at angribe de islandske heste. For nogle år siden fandt han en unghest, der var hoppet i åen, og efterfølgende døde af underafkøling. Noget han ikke før eller siden har oplevet i vintermånederne.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I foråret var en anden hoppe i området så stresset, at den løb rundt i en fold uafbrudt i fire timer, inden den faldt om af udmattelse. 
- Der er en forandring i tingene derude. Hestene opfører sig anderledes end tidligere, og hvis vores hund ikke giver sig tilkende, stikker hestene af ved den mindste raslen i krattet, og vi ser dem ikke mere den dag, siger hingsteholderen, som ellers altid har haft meget rolige heste. 
Han har måske selv set ulven sammen med hestene, da han i april tilså nogle drægtige hopper, der gik på et engareal sammen med nogle ungheste.
- Der var en voldsom uro i hesteflokken, og der løb efter noget gråt nede ved jorden, da jeg kom derud. Tænkte ikke rovdyr i første omgang. Vi ventede jo føl og ved, at det kan give uro og glæde i flokken. En af de erfarne hopper havde lige folet, men det var dog en anden, erfaren hoppe, der kom hen til os med føllet ved sin side. Det forstod vi ikke helt. Den hoppe, som havde folet, rendte rundt med efterbyrden efter sig og ville i panik ikke kendes ved føllet. I stedet sprang hun over en bæk på folden, løb over på den anden side af folden og stillede sig ved siden af vores ATV og hund. Langt væk fra de andre heste, stresset og panikken.
Hoppen var så stresset, at vi måtte have dyrlæge til at berolige den, men den blev igen aggressiv, da bedøvelsen fortog sig, hvilket medførte at den sparkede og bed føllet. Efter godt en uges døgnpleje, hvor vi bragte hoppen ind til sit føl minimum hver anden time, så den kunne die, valgte vi at bortadoptere føllet til en hoppe, som havde mistet sit føl. Jeg har valgt ikke at ifole hoppen igen, for ikke at komme i samme situation med en hoppe med trauma. Det, vi har oplevet på det seneste, tager glæden fra at avle nogle smukke, fantastiske tølt-heste i noget af Danmarks smukkeste natur, slutter hesteavleren.

Der skal gøres opmærksom på, at det endnu ikke er bekræftet om der er tale om et ulveangreb. Ridehesten.com følger op på situationen.

Nedenfor ses en video af avlshingsten efter angrebet

/Pressemeddelelse

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner