Medicin eller doping - hvad må man til stævner?

12-09-2017 08:27

Camilla Tiefensee Schrøder

Hvis en hest har medicin i kroppen, som står på FEI's liste over forbudte stoffer, gælder det som doping i en konkurrence. Men der er visse undtagelser, hvor man kan søge om tilladelse, skriver DRF's veterinærkonsulent i det nye nummer af Ridehesten

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste, der går konkurrence, har i nogle tilfælde brug for at få medicin, ligesom alle andre heste. Det kan eksempelvis være i forbindelse med beroligelse til tandraspning eller ved behandling af halthed.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Når en konkurrencehest medicineres, skal rytteren bare være klar over, at hesten ikke må have medicin i kroppen, når den ankommer på stævnepladsen. Konkurrenceryttere skal altså have helt styr på, hvilken medicin deres heste får. Men I få tilfælde kan man få lov til at starte stævne på en hest, som får medicin, hvis hesten i øvrigt er "fit to compete", altså sund og klar til den præstation, man forlanger af den, og hvis medicinen ikke påvirker hestens præstation. Det skriver DRF's veterinærkonsulent Mette Uldahl i en faglig artikel i det nye nummer af magasinet Ridehesten.

Ansøgning om tilladelse
I samtlige tilfælde, hvor man ønsker at stille en hest til start med medicin i kroppen, skal der udfyldes en ansøgning af den behandlede dyrlæge, som rytteren sender til Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent (nationale stævner) eller afleverer til stævnedyrlægen (internationale FEI-stævner). DRF følger på dopingområdet FEI's regler for medicinering.

Ved modtagelse af en ansøgning til et nationalt stævne vurderer DRF's veterinærkonsulent, om hesten synes at være "fit to compete" ud fra beskrivelsen af, hvad den behandles for.

Herefter vurderes det, om medicinen, tilsigtet eller utilsigtet, vil kunne ændre hestens præstation. Det er der mange typer medicin, der kan, eksempelvis alle typer smertestillende medicin. Hvis et præparat potentielt kan ændre hestens præstation, vil ansøgningen ikke blive godtaget.
Det er altså generelt kun behandling af ubetydelige tilstande med lokalt virkende præparater, der kan godtages til stævnebrug.

Læs mere om medicinering og doping, og hvilke typer medicinering der som regel godkendes som standardprocedure, i septembernummeret af Ridehesten.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner